Skocz do zawartości

[Korba Alivio]

Milekxxx2005

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

problem jak w temacie jednakże łańcuch przeskakuje tylko na środkowej tarczy z przodu, na blacie i na najmniejszej tarczy jest ok, nic się nie dzieje. Środkowa tarcza jest nowa dopiero założona. Łańcuch przeskakuje na każdym przełożeniu ( tył ).

Napisano

Dlaczego zmieniałeś środkową zębatkę? Jaki przebieg ma reszta napędu?

Sprawdź czy środkowa tarcza jest zamontowana we właściwy sposób, czyli strona z napisami i wytłoczeniami do wewnątrz.

Druga wersja jest taka, że łańcuch jest tak bardzo rozciągnięty, że współpracuje tylko z używanymi tarczami.

Najbardziej pożądane w tej sytuacji byłyby zdjęcia.

Napisano

podregulować masz na myśli przerzutkę tył? ok zobacze. Łańcuch ma jakieś 1500km, może być wyciągnięty jednak przeskakuje tylko na środkowej zębatce.

Myślałem też czy mój łańcuch nie jest za długi, jakby mógł mi ktoś powiedzieć jak powinno się dobierać długość łańcucha.

Korba Alivio 44-38-28 i 7 rzędowa kaseta.

Środkową zmieniłem bo przeskakiwał mi łańcuch tylko na niej. Tylko dlatego. A co do montażu to jeszcze raz zaglądnę ale raczej jest założona w prawidłowy sposób.

Napisano

Myślałem też czy mój łańcuch nie jest za długi, jakby mógł mi ktoś powiedzieć jak powinno się dobierać długość łańcucha.

Na korbie wrzuć 3, na kasecie najniższe możliwe przełożenie (czyli np. 9 przy napędzie dziewiątkowym). W tej pozycji wózek tylnej przerzutki powinien znajdować się pod kątem mniej więcej 90 stopni względem podłoża.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...