Skocz do zawartości

[przerzutka przednia]Duży problem z regulacją Shimano STX

pentagramsss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najlepiej pojechać do serwisu.

Męczysz się z tym od dłuższego czasu, błotnik ci zawadza (nagle, bo wcześniej było ok), śrubki nie regulują, suport też nie chce współpracować (mimo, że właściwy), tutoriale na forum nie dotyczą twojej przerzutki-jednym słowem siła złego na jednego.

Oddaj do serwisu, niech oni się męczą.

Napisano

Dokładnie tak, chociaż z uporem twierdzę odkręć koło tylne i wyrzuć błotnik...

Oddaj lepiej i dej se świnty spokój.

Napisano

Skoro mówisz, że na 2 biegu ociera na prowadnicę, a na trzeci ci nie chce wskoczyć, to musisz bardziej naciągnąć linkę :P Skoro mówisz, że rama była malowana to musiałeś zdjąć linki. Jeżeli masz prowadzenie pod ramą, to mogłeś źle linkę poprowadzić :P Wydaje się śmieszne, ale sam tak zrobiłem i nie mogłem uwierzyć. Wtedy też nie mogłem wyregulować przerzutki, bo jak dałem tak, że dobrze chodziła, to tak się ciężko zmieniało biegi, że musiałem to robić dwoma rękami i mogły się manetki uszkodzić.

Napisano

wszystko ok :) udało mi się wszystko zrobić. Z pomocą domownika :P.

Mam pytanko dodatkowe. Czasem coś piszczy z tyłu jak przełączam bieg co to może być? Mozę któreś z tych małych ząbatek które są przy przerzutce tylniej?

Napisano

Wyczyść kasetę/wolnobieg i łańcuch i nasmaruj wszystko rozsądną ilością olejku.

Sprawdź pancerze i tylną przerzutkę która zabrudzona też może dawać piszczenie trzaskanie etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...