Skocz do zawartości

[damper] Giant Trance X3 - Fox Float R pompuje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Tak jak w temacie, w moim rowerku Fox Float R wyraznie pompuje - nie dość że powoduje to delikatna chorobe morska to zmniejsza tez moja skutecznosc.

Chcialem wymienic damper na RP23, z nadzieja ze regulacja pomoze wyeleminowac problem. Z tego co wyczytalem na forum, RP23 tez pompuje, chwalone natomiast jest Manitou.

Na co w takim razie wymienic damper zeby tyl pracowal jak trzeba - sztywny przy pedalowaniu, amortyzowal nierownosci?

Rower - Giant Trance X3, damper o wymiarach oko-oko 165mm.

Dzieki,

Slawek

Napisano

Nie wiem gdzie to przeczytałeś ale RP2 przy włączonej platformie już naprawdę mało pompuje - no chyba ze go naładujesz od razu 250 psi - co prawda upośledzisz jego pracę ale ruch będzie wtedy dosłownie minimalny. Przy RP23 na ostatnim położeniu to "pompy" przy optymalnym ciśnieniu juz generalnie brak ale i czułości tym bardziej wtedy sie nie spodziewaj.

Napisano
Przy RP23 na ostatnim położeniu to "pompy" przy optymalnym ciśnieniu juz generalnie brak ale i czułości tym bardziej wtedy sie nie spodziewaj.

Podobnie Manitou ;)

Napisano

Rower - Giant Trance X3, damper o wymiarach oko-oko 165mm.

Długość dampera oczko-oczko, to raczej 185mm

Posiadam tą ramę, oraz ten damper i moje odczucia są zgoła inne. Bardzo bym chciał, żeby zawieszenie było bardziej czułe a ten damper skutecznie mi to uniemożliwia, choć i tak jest lepiej po serwisie, w którym zmniejszono lepkość oleju oraz zmieniono zaworowanie.

Pewnie inny poziom systemu ProPedal mamy, więc stąd te różnice.

W trzystopniowej skali, jaki masz poziom compression tune ??

Napisano

Długość dampera oczko-oczko, to raczej 185mm

Posiadam tą ramę, oraz ten damper i moje odczucia są zgoła inne. Bardzo bym chciał, żeby zawieszenie było bardziej czułe a ten damper skutecznie mi to uniemożliwia, choć i tak jest lepiej po serwisie, w którym zmniejszono lepkość oleju oraz zmieniono zaworowanie.

Pewnie inny poziom systemu ProPedal mamy, więc stąd te różnice.

W trzystopniowej skali, jaki masz poziom compression tune ??

Dzieki za wskazowke odnosnie dlugosci, bede musial go zdemontowac i dokladnie zmierzyc.

Compression tune : srodkowy slupek

Rebound tune: najmniejszy slupek

Pozdrawiam,

Slawek

• 2 miesiące temu...
Napisano

Dzieki za wskazowke odnosnie dlugosci, bede musial go zdemontowac i dokladnie zmierzyc.

Compression tune : srodkowy slupek

Rebound tune: najmniejszy slupek

Pozdrawiam,

Slawek

A może masz go niedopompowanego?

Jaki masz SAG w chwili obecnej?

Ja mam trance x4 2011 z Foatem R, oba słupki środkowe i jakoś nie zauważyłem wielkiego bujania, oczywiście jak się stanie na pedały to trochę gibie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...