slaawek Napisano 14 Marca 2011 Napisano 14 Marca 2011 Witam, Tak jak w temacie, w moim rowerku Fox Float R wyraznie pompuje - nie dość że powoduje to delikatna chorobe morska to zmniejsza tez moja skutecznosc. Chcialem wymienic damper na RP23, z nadzieja ze regulacja pomoze wyeleminowac problem. Z tego co wyczytalem na forum, RP23 tez pompuje, chwalone natomiast jest Manitou. Na co w takim razie wymienic damper zeby tyl pracowal jak trzeba - sztywny przy pedalowaniu, amortyzowal nierownosci? Rower - Giant Trance X3, damper o wymiarach oko-oko 165mm. Dzieki, Slawek
sivydym Napisano 14 Marca 2011 Napisano 14 Marca 2011 Nie wiem gdzie to przeczytałeś ale RP2 przy włączonej platformie już naprawdę mało pompuje - no chyba ze go naładujesz od razu 250 psi - co prawda upośledzisz jego pracę ale ruch będzie wtedy dosłownie minimalny. Przy RP23 na ostatnim położeniu to "pompy" przy optymalnym ciśnieniu juz generalnie brak ale i czułości tym bardziej wtedy sie nie spodziewaj.
Rulez Napisano 14 Marca 2011 Napisano 14 Marca 2011 Przy RP23 na ostatnim położeniu to "pompy" przy optymalnym ciśnieniu juz generalnie brak ale i czułości tym bardziej wtedy sie nie spodziewaj. Podobnie Manitou
detonator Napisano 14 Marca 2011 Napisano 14 Marca 2011 Rower - Giant Trance X3, damper o wymiarach oko-oko 165mm. Długość dampera oczko-oczko, to raczej 185mm Posiadam tą ramę, oraz ten damper i moje odczucia są zgoła inne. Bardzo bym chciał, żeby zawieszenie było bardziej czułe a ten damper skutecznie mi to uniemożliwia, choć i tak jest lepiej po serwisie, w którym zmniejszono lepkość oleju oraz zmieniono zaworowanie. Pewnie inny poziom systemu ProPedal mamy, więc stąd te różnice. W trzystopniowej skali, jaki masz poziom compression tune ??
slaawek Napisano 17 Marca 2011 Autor Napisano 17 Marca 2011 Długość dampera oczko-oczko, to raczej 185mm Posiadam tą ramę, oraz ten damper i moje odczucia są zgoła inne. Bardzo bym chciał, żeby zawieszenie było bardziej czułe a ten damper skutecznie mi to uniemożliwia, choć i tak jest lepiej po serwisie, w którym zmniejszono lepkość oleju oraz zmieniono zaworowanie. Pewnie inny poziom systemu ProPedal mamy, więc stąd te różnice. W trzystopniowej skali, jaki masz poziom compression tune ?? Dzieki za wskazowke odnosnie dlugosci, bede musial go zdemontowac i dokladnie zmierzyc. Compression tune : srodkowy slupek Rebound tune: najmniejszy slupek Pozdrawiam, Slawek
OKO Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Dzieki za wskazowke odnosnie dlugosci, bede musial go zdemontowac i dokladnie zmierzyc. Compression tune : srodkowy slupek Rebound tune: najmniejszy slupek Pozdrawiam, Slawek A może masz go niedopompowanego? Jaki masz SAG w chwili obecnej? Ja mam trance x4 2011 z Foatem R, oba słupki środkowe i jakoś nie zauważyłem wielkiego bujania, oczywiście jak się stanie na pedały to trochę gibie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.