Skocz do zawartości

[tarcza hamulcowa] Dziwny Luz

XxUzixX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dziś zauważyłem, że gdy mam zaciśnięty hamulec koło ma luz 2cm... tarcza stoi w miejscu, lecz piasta się rusza (przy piaście jest to luz może 2mm, lecz na oponie ten luz patrząc na opone ma już około 2cm). Śruby niby wszystkie dokręcone. Co myślicie o tym ?

Napisano

Też tak mam. U mnie luz występuje na klockach hamulcowych. Niektórym to znika po jakimś czasie, nie wiadomo jak i kiedy. Nie wiem, czy da się coś z tym zrobić :P

Napisano

czy wy wszyscy jestescie z ulamu? :|

przykrec porzadnie do piasty tarcze, i nie marudz.

a co do 2mm na piescie i 2cm na oponie, odsylam do podstawowki - zajecia z fizyki:/

Napisano

PoleK może od razu miałem wzorem z fizyki trzaskać i podać ci bardzo dokładny wynik ? Nic nie wniosłeś do tematu tylko nabijasz posty... Jak ktoś ma jeszcze jakieś rady to proszę pisać. Pozdrawiam

Napisano

wnioslem:

PRZYKREC TARCZE!!

jesli tarcza rusza sie wzgledem piasty to znaczy ze na ich polaczeniu JEST PROBLEM ktorego rozwiazaniem jest: PRZYKRECENIE TARCZY!

nadal nie rozumiesz co wnioslem do tematu?

a wzor z fizyki nie jest potrzeby, wystarczy ze dowiesz sie dlaczego luz przy kolnierzach wynosi 2mm a na oponie juz 2cm:)

i dla Twojej informacji, nie scigam sie z nikim na posty, nie mam ochoty nabijac ich bez sensu a Ty mnie do tego zmuszasz swoja ignorancja...

Napisano

Polek, wbrew pozorom problem może nie być taki oczywisty :P Ja mam tarczę mocno dokręconą, a gdy wcisnę przedni, czy tylny hamulec, to czuć luz tak jakby między klockami, a tarczą i nie jest to wina niedokręconej tarczy :P

przykrec porzadnie do piasty tarcze, i nie marudz.

Jeżeli nie chcesz się wypowiadać w tym temacie, to się nie wypowiadaj... Łaski nie robisz ...

Napisano

seker...

jak masz luz na klockach co jest ze tak powiem normalne... to tarcza rusza sie razem z piasta...

autor Tematu wyraznie napisal ze tarcza stoi w miejscu, wiec sprawa nie jest jakas strasznie skomplikowana...

autor nie zauwazyl ze otwory w tarczy sa wieksze niz srednica srub ktorych sie uzywa do jej przykrecenia, do tego pewnie nie dal podkladek, co powoduje ze to jego: " Śruby niby wszystkie dokręcone." tak naprawdę okazuje sie * warte;) bo gladka powierzchnia tarczy, plus gladki lepek sruby od strony tarczy, powoduja ze tarcie miedzy tymi elementami nie jest wystarczające do poprawnego trzymania tarczy...

i laski nie robie, pisze bo chce, napisalem co powinien zrobic, a ten zignorowal moj post bo - na pewno nie mam racji... ja potrafie sie przyznac do bledu, ciekawe czy autor tematu bedzie potrafil jak sprawdzi to co zasugerowalem by sprawdzil.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...