Pepe91 Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Witam.nie znalazłem takiej informacji więc założyłem nowy temat.pytanie odnośnie kasków z "niezabudowanym" tyłem (potylica) tzn.jest z tyłu tylko styropian,ale "goły",niczym nie pokryty.czy ma to negatywny wpływ na bezpieczeństwo(większe ryzyko urazu)? jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie to prosze pisać
Crazyk Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Czy jest sam styropian czy styropian pokryty małą warstwą tworzywa sztucznego (która pęknie od razu przy uderzeniu) nie ma za bardzo znaczenia. Ten "styropian" jest dość mocny i to właśnie on chroni głowę
sEs Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Pamiętajmy jednak, że ten styropian nie jest (nie powinien) zbyt mocny, przy mocnym uderzeniu powinien pęknąć aby zamortyzować (rozproszyć energie) ratując nam życie/zdrowie Ja zawsze jeżdże w kasku.
Kudlaty01 Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Pamiętajmy jednak, że ten styropian nie jest (nie powinien) zbyt mocny, przy mocnym uderzeniu powinien pęknąć aby zamortyzować (rozproszyć energie) ratując nam życie/zdrowie Ja zawsze jeżdże w kasku. Sama racja, zimą chciałem sprawdzić czy mój kask jest mocny(dwu latek za 60zł, styropian itp...) Lekko uderzając nogą z góry się poprosu rozsypał, nie chcę wiedzieć co by się stało przy wypadku rowerowym... Lecz po pewnym czasie przeczytałem,że dokładnie tak miało się stać...
Pepe91 Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 dzięki wielkie. mam zamiar kupić kask bo lepiej w kasku jeździć niż na wózku. w oko wpadł mi giro indicator, a on właśnie ma taki tył.no ale skoro to nie przeszkadza w niczym to teraz pozostaje przymiarka.
grabek Napisano 10 Marca 2011 Napisano 10 Marca 2011 witam, ja używam kasku Author Pulse i też wydawało mi się że tył głowy jest odsłonięty. Jednak tak chyba ma być ponieważ podczas wypadku idealnie ochronił moja głowę właśnie z tyłu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.