senjiro Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Mam okazję kupić od kolegi korbę KCNC. Korba jest praktycznie nową tylko jest z nią jeden problem. Na jednym z maratonów poluzowała mu się śruba mocująca lewe ramie, a ono same wyrobiło się podczas jazdy. Z tego co mówił próbował już wkręcać śrubę na klej i stosować różne podkładki kontrujące, ale ramie mimo to się luzuje. Macie jakiś pomysł jakby to naprawić i czy w ogóle jest sens kupować tą korbę? Nie znam dokładnie budowy suportu KCNC, ale może dało by się lewe ramie przyspawać do samej osi?
fw66 Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Mam identyczną korbę i miałem ten sam problem. Ale u mnie pomogło posmarowanie śruby klejem Loctite. Żeby zadziałał oba gwinty (śruba i oś) muszą być dokładnie odtłuszczone. Od tamtej pory już się nie odkręca. Z korby jestem zadowolony. Nie ma sztywności XTR, ale ja się nie ścigam. Przede wszystkim zależało mi na masie (no i trafiła się w okazyjnej cenie lekko używana).
senjiro Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Napisano 29 Kwietnia 2011 Wszystkie specyfiki nie pomogły, ale zastosowałem inny patent. Na light-bike poradzili mi, abym skrócił z jednej strony ośkę o 2mm. Dzięki temu ramie weszło głębiej na wieloklin i tym razem siedzi ona dużo lepiej. Pytanie czy znów się nie będzie luzować. Co sądzicie o takim rozwiązaniu problemu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.