herrscher Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Witam. Mam problem z tylnym hamulcem Tektro IO. Rower mam od roku, od samego początku coś było nie tak z tym hamulcem. Gdy klocki hamulcowe są ustawione w prawidłowej pozycji tj. stały klocek prawie dotyka do tarczy (ale nie ociera o nią), występuje denerwujące dzwonienie. W przypadku, gdy dosunę stały klocek do tarczy, tak aby lekko o nią ocierał, po kilku kilometrach zaczyna strasznie piszczeć. Dodam tutaj, że tarcza jest lekko wykrzywiona (od nowości), stąd mogą występować impulsowe piski. Byłem w serwisie, dostałem nowy hamulec i nic się nie zmieniło. I teraz pytanie do Was: Gdzie może leżeć problem? Czy lekko krzywa tarcza może być powodem dzwonienia? Śruby są dobrze dokręcone. A może by szukać przyczyny gdzie indziej? W piaście luzów nie zauważyłem swoją drogą.
Fenthin Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Sam sobie odpowiedziałes na pytanie. Skoro masz krzywą tarczę, trzeba było zacząć od niej.
johny123 Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 tarcza jak nic edit: widzę że kolega mnie uprzedził
Lollex Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 mi dzwonil zawsze, zmienialem zacisk, klocki tarcze, przyzwyczaiłem sie
afly Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 mam je od ponad 4k km, jakoś nigdy mi jeszcze problemów nie sprawiły, od tego sezonu do zimówki przejdą.
herrscher Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 Okay, dzięki za odpowiedzi. Czy do tego modelu zacisku będzie pasować każda inna tarcza 160mm np. taka http://www.rowery-gemma.pl/hamulce-tarczowe-tarcze-c-19_43_72_80/tarcza-tektro-160-mm-luzem-p-558 ??
herrscher Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Odpowie ktoś? Niebawem wybieram się do sklepu rowerowego i muszę być obeznany co do kompatybilności tarcz do mojego zacisku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.