Skocz do zawartości

[kaseta] zardzewiała?

Alt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem używaną szosówkę jakiś rok temu, pierwsze co dało się odczuć podczas jazdy (a raczej usłyszeć) to głośny wolnobieg (dźwięki pochodzą z bębenka - charakterystyczne tykanie)... Byłem u 2 serwisantów i miałem się o nic nie martwić, ponoć w kolarkach tak może być, po prostu tak to jest wykonane (kaseta Shimano 105). Przejechałem na rowerku jakieś 6k km, ale w styczniu tego roku po jeździe w deszczu i mokrej nawierzchni zaczęły się problemy = utyrany jazdą zostawiłem mokry rower w ciepłym pokoju i umyłem go dokładnie dopiero na drugi dzień. Po 2 tygodniach zauważyłem, że kaseta na "stałe tkwi" w tylnym kole i ani drgnie (jak ostre koło) - użyłem WD-40 i problem się rozwiązał, po kilku kolejnych próbach wprawienia kasety w ruch. Wybrałem się na kolejną wycieczkę w trudnych warunkach (znowu dopadł mnie deszcz) i dzisiaj już za cholerę nie mogę tego ruszyć, benzyna i WD-40 nie pomagają...

Co robić? Odkręcić, wyczyścić, założyć (tylko co w przyszłości)? Czy lepiej kupić już coś z wyższej półki np. Ultegrę?

Dzięki.

Napisano

Jeżeli to rzeczywiście kaseta "nakładana" (a nie wolnobieg "nakręcany") to najpierw sugeruję wszystko rozebrać. Zdjąć kasetę, odkręcić konusy, odkręcić bębenek, rozebrać bębenek (nietypowy pierścień i lewy gwint). Wszystko wyczyścić, obejrzeć oraz przesmarować. Jest to zadanie o wyższym stopniu trudności, jeżeli nie masz odpowiednich narzędzi i cierpliwości to sugeruję powierzyć to serwisowi. O tej porze roku (jeszcze przed sezonem) powinni sprawnie się z tym uporać.

Jeżeli bębenek jest zniszczony to wymienić.

Jeżeli piasta jest sprawna i toczy się dobrze to wymiana chyba nie ma sensu. Trzeba rozplatać koło, być może kupować nowe szprychy (inna długość).

Napisano

Hmm, dzieje się tak, dlatego, że pewnie masz bębenek i kasetę stalową i się to zapieka tam. Rozwiązaniem jest nałożenie na bębenek małej ilości smaru. Ew. zmiana kasety na taką z alu pająkiem :).

Napisano

Super, dzięki, mam znajomego serwisanta, powinien to załatwić. Sam też trochę się znam jednak nie posiadam odpowiednich narzędzi. Tak, kaseta jest stalowa, to pewnie dlatego. A jeszcze gdybyście mogli powiedzieć, co wpływa na wydawane dźwięki przez bębenek? Jest może jakaś animacja ilustrująca działanie tego, nigdy nie miałem okazji zobaczyć jak to działa?

Dodatkowo rowerem jeździłem dopiero 2 razy w deszczu, strasznie go oszczędzam, katuję MTB. Zauważyłem że śrubki rdzewieją już po kilku godzinach od zakończonej jazdy w deszczu, na łańcuchu też coś było, ale szybko wymyłem i nasmarowałem, nie ma śladu... Jestem zaniepokojony, bo może się zdarzyć tak, że nie będę miał czasu na konserwację zaraz po jeździe (a żeby dokładnie to zrobić potrzeba 1h-2h) - czy takie zostawienie mokrego roweru zawsze skutkuje rdzewieniem napędu? :/ To wina części, czy tak po prostu musi być?

Napisano

To jest dosyć dziwne. Ja swój sprzęt po jeździe w deszczu, błocie zostawiam i nic nie czyszczę. Może to wina tego, że stoi w jakimś wilgotnym środowisku?

Napisano

Wystarczy przetrzeć szmatą po jeździe i użyć WD-40, bawić się z tym nie trzeba. A czyja to wina.. tlenek żelaza daje w kość :) W stalowych konstrukcjach / elementach rdza to sprawa normalna. Możesz się pokusić o jakieś farby antykorozyjne, choć nie widzę sensu. Wymiana kilku śrubek po jakimś czasie to znowu nie jest fortuna, a zresztą najczęściej wystarczy je odrdzewić i wyczyścić.

Co do animacji - polecam Ci "Sztukę serwisowania roweru górskiego" Zinna - tam znajdziesz odpowiedzi :)

Napisano

Ew. może to wina używania też niewłaściwego oleju do łańcucha? Takiego, który jest przeznaczony tylko do warunków suchych i woda go szybko wypłukuje itp. ?

• Mod Team
Napisano

A może zdecyduj najpierw czy to jest kaseta czy wolnobieg, bo raz piszesz tak a raz inaczej.

Jeśli wolnobieg to pudełko po margarynie i zalewasz wolnobieg ropą i zostawiasz na nockę. U mnie działa. Jeśli nie ropa to nafta, albo bardzo rzadki olej, choć skłaniałbym się do pierwszych dwóch rozwiązań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...