Sagitt77 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Pewnie będziesz zadowolony. Napisz kiedyś test bo to rzadki sprzęt. Powodzenia
Mod Team durnykot Napisano 15 Lutego 2011 Mod Team Napisano 15 Lutego 2011 Jedyny zarzut jaki mozna mieć do Drake'a to nieprecyzyjna regulacja tłumienia. Poza tym nie ma się do czego przyczepić ( pomijam wagę która mogłaby byc mniejsza). Jeśli kupiłeś wersję z tłumikiem ABS+ to możesz byc pewien,że żaden Recon, Tora,Magura Menja czy inne tego typu wynalazki go nie przebiją.
tomekvolvo240 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Napisano 15 Lutego 2011 Jedyny zarzut jaki mozna mieć do Drake'a to nieprecyzyjna regulacja tłumienia. Poza tym nie ma się do czego przyczepić ( pomijam wagę która mogłaby byc mniejsza). Jeśli kupiłeś wersję z tłumikiem ABS+ to możesz byc pewien,że żaden Recon, Tora,Magura Menja czy inne tego typu wynalazki go nie przebiją. tak jak mówisz durnykot z tłumieniem abs + czyli moge czuć si8e pochwalony (nie mylić z ....) kupiłem też manetki Avid SD7, manetki XT, uchwyty bike ribbon bubbles i jeszcze mam zamiar kupić kasete xt i łancuch i dam luz bo finansowo padne.
Mod Team durnykot Napisano 15 Lutego 2011 Mod Team Napisano 15 Lutego 2011 Zanim ktoś się spyta o trwałość Manitou informuję: mój Drake od dwóch lat nie wykazuje żadnych oznak zużycia. Zero luzów, ubytków na pokryciu goleni górnych, żadnych nieszczelności zarówno w tłumiku jak i komorze powietrznej, brak stukającej platformy tak typowej dla wcześniejszych Manitou z tłumikami ABS. Serwis banalnie prosty i możliwy do wykonania samodzielnie w domu . Do nieprecyzyjnego tłumienia można się przyzwyczaić.
tomekvolvo240 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Napisano 15 Lutego 2011 Zanim ktoś się spyta o trwałość Manitou informuję: mój Drake od dwóch lat nie wykazuje żadnych oznak zużycia. Zero luzów, ubytków na pokryciu goleni górnych, żadnych nieszczelności zarówno w tłumiku jak i komorze powietrznej, brak stukającej platformy tak typowej dla wcześniejszych Manitou z tłumikami ABS. Serwis banalnie prosty i możliwy do wykonania samodzielnie w domu . Do nieprecyzyjnego tłumienia można się przyzwyczaić. słuchaj jak jeździłem na XCR to podejrzewam ze przyzwyczaję się do nieprecyzyjnego tłumienia. Możesz coś więcej mi opisać o tym amorze, jak technicznie ustawić co do czego służy itp.Rozumiem że jedna komora jest olej druga powietrzna bo kupowałem tak na szybkiego na własną intuicje i to co udało mi się w necie poczytać bo bida aż piszczy...ciesze się że mnie pokrzepiłeś:)mam nadzieje ze tylko podejdzie mi śmiało w zamian za XCR LO 100mm rurę sterową sobie tylko podetnę odpowiednio ale najpierw pojeżdżę na cztery podkładki na kominie, bo XCR miałem docięty na 2 podkładki, zobaczę w terenie.
Mod Team durnykot Napisano 15 Lutego 2011 Mod Team Napisano 15 Lutego 2011 Gdzieś już kiedyś się wypowiadałem szerzej o Drake'u ale co tam... Drake ( obecnie Minute LTD) jest sprężynowcem z asystą powietrzną . W lewej goleni jest sprężyna stalowa plus komora powietrzna ( zawór na górze lewej goleni). Pompując komorę powietrzną ustawiamy naprężenie wstępne, które dosyć istotnie wpływa na charakterystykę pracy amorka- warto poświecić nieco czasu na złapanie tego właściwego ciśnienia. Punktem wyjścia może być ustawienie SAGu na poziomie 15-18% skoku. W prawej goleni znajduje się tłumik ABS+ ( potocznie zwany platformą) którym regulujemy zakres wolnej kompresji. Regulacja ma 7 pozycji , z których użyteczne są w zasadzie trzy - otwarta, środkowa - 4 pozycja i zamknięta , która całkowicie blokuje amortyzator ( w odróżnieniu od RSów i Magur ). Na dole prawej goleni jest regulacja tłumienia odbicia ( o której już pisałem). Dobrze ustawiony Drake jest bardzo czuły z tendencja do bujania na podjazdach oraz niewielkiego nurkowania podczas mocnego hamowania. Nieźle wybiera małe nierówności, średnie i duże nie sa dla niego problemem,aczkolwiek ma tendencję do gubienia się podczas szybkiej jazdy po nierównościach typu " opona traktora" ( znowu nieszczęsne tłumienie). Tłumik ABS+ w odróżnieniu od zwykłego ABS jest wyposażony w zawór Blow Off, który przydaje się podczas wjechania na dużą nierówność na zablokowanym amorku ( ale nie polecam sprawdzać jego działania) . Sztywność na wysokim poziomie ( przy moich 85 kg nie zauważyłem braku sztywności ). Co pół roku warto wymienić olej w półkąpieli ( ok. 15-16 ml oleju na każdą dolną goleń) oraz wyczyścić i nawilżyć uszczelki. Raz w roku wymieniamy olej w tłumiku , smarujemy sprężynę i wlewany niewielka ilość oleju do komory powietrznej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.