tomekvolvo240 Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 witam, zastanawiam się nad odświeżeniem osprzętu lub zmianą osprzętu (wydaje mi się że mam w miarę porządny osprzęt) w moim rowerku napiszę co mam, przerzutki przód XTR rd m971 przód XTR FD-M971 Down Swing, rama El Norte Accent 19'czarna siodło sel marco SlR,kierownica accent Garyfish, sztyca accent Garyfish, mostek accent Garyfish 100mm, koła Shimano WM-N505, klamomanetki Deore st-m 510, korba Deore Fc-m 590 175 mm czarna,łańcuch CN-HG73 Shimano,kaseta Shimano CS-HG50-9, hamulce v-brejki XT BR-M770, i tak główkuję co mógłbym zmienić w budżecie do 400 pln na wakacje, amortyzator mam SR Suntour XCR LO 100mm z blokadą, trasy to głównie trójmiejski park, Kaszuby, trochę ścieżek no i czasem przez z Kowal do Gdyni do pracy a wiec miasto 45 km w jedną stronę. Ale głównie to lasy, pagórki, podjazdy itp.Sam już nie wiem jak tak człowiek pogada z ludźmi "specami" bikerami to wpada w kompleksy a możę nie potrzebnie. Na tym sprzęcie co wymieniłem zrobione mam równo 4000 km. rower ma 2,5 roku.
Kamill Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 Zdecydowanie zmienić manetki na co najmniej XT, dodatkowo oczywiście jakieś dobre klamki. Wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie, bo za w miarę małe pieniądze na pewno zwiększy Ci się komfort jazdy. Mógłbyś pomyśleć o zmianie amorka, bo to on wydaje się być najsłabszym punktem roweru, ale musiałbyś dozbierać jeszcze kasy
tomekvolvo240 Napisano 12 Lutego 2011 Autor Napisano 12 Lutego 2011 Zdecydowanie zmienić manetki na co najmniej XT, dodatkowo oczywiście jakieś dobre klamki. Wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie, bo za w miarę małe pieniądze na pewno zwiększy Ci się komfort jazdy. Mógłbyś pomyśleć o zmianie amorka, bo to on wydaje się być najsłabszym punktem roweru, ale musiałbyś dozbierać jeszcze kasy Kamill technicznie to lepiej oddzielnie klamki i manetkę XT? czy szukać kalmomanetek XT? nad amorem też się zastanawiałem, aczkolwiek na tego nie mogę narzekać, może dla tego że nie mam porównania.Z amortyzatorów to moge +- coś takiego wziąć http://allegro.pl/amortyzator-marzocchi-44-rlo-100mm-okazja-i1453910261.html lub to http://allegro.pl/marzocchi-corsa-air-lockout-nowy-gwarancja-i1437341256.html zależy mi na pivotach nie chce pakować się w tarczowe bo uważam ze na moje potrzeby V-ki są bardzo dobre w rajdach chyba nie będę startował, no może w jakiś light co sądzisz o tych amort.
Mod Team safian Napisano 12 Lutego 2011 Mod Team Napisano 12 Lutego 2011 Według mnie lepiej wziąć normalne cyngle i klamki, przykładowo: http://allegro.pl/manetki-shimano-xt-2010-sl-m770-3x9-ctbike-i1453800784.html (Możesz poszukać używanych, w bardzo dobrym stanie używki kupisz za ~150-180PLN). Do tego klamki avidy SD7 (ew FR 5'ki) http://xtrabike.pl/?co=229&nr=536&strona=0&szukaj=speed%20dial&producent= I zamiast tego marcoka proponuję w podobnej cenie Torę 318, dobra praca, wytrzymała, łatwa w serwisie: http://allegro.pl/rock-shox-tora-318-air-rarytas-w-dobrej-cenie-i1438454548.html
Kamill Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 Zdecydowanie lepiej oddzielnie manetki i klamki, z bardzo prostego względu - przykładowo, jeśli zepsuje Ci się manetka, nie będzie musiał ładować kasy w nową klamkomanetkę, mimo tego że sam mechanizm klamki działa. Kupisz samą manetkę i problem z głowy. Co do klamek i manetek, które safian Ci zaproponował, też mogę Ci je polecić, bo sam ich używam Co do amorka, tu się nie wypowiem, bo nie siedzę w temacie.
tomekvolvo240 Napisano 12 Lutego 2011 Autor Napisano 12 Lutego 2011 to chyba czas zacząć wystawiać na alledrogo swój sprzęt, i pomału rozglądać się za tym co mi polecacie i nie kombinować...Zorbie tak że wystawie to co mam założone póki nie ma sezonu i jeżdżę jeszcze sporadycznie w lutym.Dziękuje Kamill i safian, ale jak coś wam jeszcze wpadnie w oko piszcie
emilio3 Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 Osobno klamki i manetki ze względu na ewentualne problemy z serwisem i kosztami z amortyzatorów to wybrał bym tą corse od marzocchi ze względu na to że to marzocchi
Dogwill Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 A props manetek to dzisiaj było ogłoszenie, że ktoś chce sprzedać slxy za 7 dych w dobrym stanie.http://www.forumrowerowe.org/topic/83496-manetki-shimano-slx/
Kamill Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Skoro stać go na XT to ja bym się nawet nie zastanawiał nad SLX, zwłaszcza używanym. Zdejmowany ekran, lepsza kultura pracy, aluminiowa dźwignia i wypalane laserem logo (), mniejsze luzy i możliwość zmodyfikowania manetki aby zrzucała dwa biegi na raz.
Mod Team Franio Napisano 13 Lutego 2011 Mod Team Napisano 13 Lutego 2011 Z tego co wiem, to w SLX jest możliwość zdjęcia ekranu. Tylko, że SLX bliżej do Deore niż do XT. Jak masz kasę, bierz XT. Choćby używane, w dobrym stanie.
Matti95 Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Zdejmowany ekran, W SLX też jest zdejmowany ekranik
SifoDyas Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 W XT trzeba majstrować aby dwa biegi zrzucać? Przecież to w moich Alivio jest od nowości. Dziwna ta polityka shimano.
Mod Team safian Napisano 13 Lutego 2011 Mod Team Napisano 13 Lutego 2011 W XT trzeba majstrować aby dwa biegi zrzucać? Przecież to w moich Alivio jest od nowości. Dziwna ta polityka shimano. Zrzucasz max 4, po zabiegu można wrzucać 2 (znaczy wrzucać, czyli na mniejszą koronkę) no. XT przede wszystkim ma instant release, co przełoży się na szybszą zmianę przełożeń
JaniszMTB Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 @SifoDyas zmieniać się będą nawet i po 3 jezeli dłużej cyngiel przytrzymasz, a nie zredukujesz naraz o dwa w alivio. Wiem bo sam mam.
kello Napisano 15 Lutego 2011 Napisano 15 Lutego 2011 Nie bralbym tych nowych marzocchow ze wzgledu na kiepska jakosc wykonania i rozne dziwne problemy. W tej cenie to albo tora albo uzywana reba. Jesli lubisz eksperymentowac to spinner albo rst first. W twoim sprzecie na pierwszy ogien to klamki i manetki. I zbieralbym na nowy naped, bo ten pewnie pociagnie jeszcze ze 3kkm i bedzie koniec
Jacobsen Napisano 16 Lutego 2011 Napisano 16 Lutego 2011 Jak dla mnie to cała koncepcja wsadzania sprzętu pokroju xt/xtr do ramy wartej mniej niż sama przerzutka jest pozbawiona sensu. Ale spoko. Co kto lubi. Nie ma też powodu wpadać w jakieś kompleksy, bo każdy jeździ na tym na co go stać i co mu pasuje. A wsadzanie topowego sprzętu i używanie go do amatorskiej turystyki jest stratą pieniędzy. Przede wszystkim pozbądź się XCRa i wsadź jakiś niedrogi powietrzny uginacz - Raidona, albo Epicona i styka. Klamko-manetki też zamień na osobne klamki i manetki i będzie git. Jeśli myślisz o nowym napędzie itd to sprzęt z grupy deore będzie wystarczający do twoich potrzeb. Jeżeli chcesz pojeździć ambitniej i pościgać się czasem na jakichś maratonach, ale bez walki o podium, to slx ma chyba w tej chwili najlepszy stosunek ceny do jakości wykonania.
tomekvolvo240 Napisano 16 Lutego 2011 Autor Napisano 16 Lutego 2011 Jak dla mnie to cała koncepcja wsadzania sprzętu pokroju xt/xtr do ramy wartej mniej niż sama przerzutka jest pozbawiona sensu. Ale spoko. Co kto lubi. Nie ma też powodu wpadać w jakieś kompleksy, bo każdy jeździ na tym na co go stać i co mu pasuje. A wsadzanie topowego sprzętu i używanie go do amatorskiej turystyki jest stratą pieniędzy. Przede wszystkim pozbądź się XCRa i wsadź jakiś niedrogi powietrzny uginacz - Raidona, albo Epicona i styka. Klamko-manetki też zamień na osobne klamki i manetki i będzie git. Jeśli myślisz o nowym napędzie itd to sprzęt z grupy deore będzie wystarczający do twoich potrzeb. Jeżeli chcesz pojeździć ambitniej i pościgać się czasem na jakichś maratonach, ale bez walki o podium, to slx ma chyba w tej chwili najlepszy stosunek ceny do jakości wykonania. Jacobsen kupiłem amor manitou Drake, manetki XT klamki avid 7sd, chwyty ribbon bubbles, a co do ramy to trza trochę odłożyc i coś kupię i zanim kupie ramę wymienię deore naped na XT, i na razie będę ćwiczył...co do ramy to cena do jakości jest rewelacyjnie proporcjonalna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.