Skocz do zawartości

[zmiany] Osprzęt

tomekvolvo240

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, zastanawiam się nad odświeżeniem osprzętu lub zmianą osprzętu (wydaje mi się że mam w miarę porządny osprzęt) w moim rowerku napiszę co mam, przerzutki przód XTR rd m971 przód XTR FD-M971 Down Swing, rama El Norte Accent 19'czarna siodło sel marco SlR,kierownica accent Garyfish, sztyca accent Garyfish, mostek accent Garyfish 100mm, koła Shimano WM-N505, klamomanetki Deore st-m 510, korba Deore Fc-m 590 175 mm czarna,łańcuch CN-HG73 Shimano,kaseta Shimano CS-HG50-9, hamulce v-brejki XT BR-M770, i tak główkuję co mógłbym zmienić w budżecie do 400 pln na wakacje, amortyzator mam SR Suntour XCR LO 100mm z blokadą, trasy to głównie trójmiejski park, Kaszuby, trochę ścieżek no i czasem przez z Kowal do Gdyni do pracy a wiec miasto 45 km w jedną stronę. Ale głównie to lasy, pagórki, podjazdy itp.Sam już nie wiem jak tak człowiek pogada z ludźmi "specami" bikerami to wpada w kompleksy a możę nie potrzebnie. Na tym sprzęcie co wymieniłem zrobione mam równo 4000 km. rower ma 2,5 roku. :wallbash:

Napisano

Zdecydowanie zmienić manetki na co najmniej XT, dodatkowo oczywiście jakieś dobre klamki.

Wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie, bo za w miarę małe pieniądze na pewno zwiększy Ci się komfort jazdy. Mógłbyś pomyśleć o zmianie amorka, bo to on wydaje się być najsłabszym punktem roweru, ale musiałbyś dozbierać jeszcze kasy :)

Napisano

Zdecydowanie zmienić manetki na co najmniej XT, dodatkowo oczywiście jakieś dobre klamki.

Wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie, bo za w miarę małe pieniądze na pewno zwiększy Ci się komfort jazdy. Mógłbyś pomyśleć o zmianie amorka, bo to on wydaje się być najsłabszym punktem roweru, ale musiałbyś dozbierać jeszcze kasy :)

Kamill technicznie to lepiej oddzielnie klamki i manetkę XT? czy szukać kalmomanetek XT? nad amorem też się zastanawiałem, aczkolwiek na tego nie mogę narzekać, może dla tego że nie mam porównania.Z amortyzatorów to moge +- coś takiego wziąć http://allegro.pl/amortyzator-marzocchi-44-rlo-100mm-okazja-i1453910261.html lub to http://allegro.pl/marzocchi-corsa-air-lockout-nowy-gwarancja-i1437341256.html zależy mi na pivotach nie chce pakować się w tarczowe bo uważam ze na moje potrzeby V-ki są bardzo dobre w rajdach chyba nie będę startował, no może w jakiś light :) co sądzisz o tych amort.

• Mod Team
Napisano

Według mnie lepiej wziąć normalne cyngle i klamki, przykładowo:

http://allegro.pl/manetki-shimano-xt-2010-sl-m770-3x9-ctbike-i1453800784.html (Możesz poszukać używanych, w bardzo dobrym stanie używki kupisz za ~150-180PLN).

Do tego klamki avidy SD7 (ew FR 5'ki)

http://xtrabike.pl/?co=229&nr=536&strona=0&szukaj=speed%20dial&producent=

I zamiast tego marcoka proponuję w podobnej cenie Torę 318, dobra praca, wytrzymała, łatwa w serwisie:

http://allegro.pl/rock-shox-tora-318-air-rarytas-w-dobrej-cenie-i1438454548.html

Napisano

Zdecydowanie lepiej oddzielnie manetki i klamki, z bardzo prostego względu - przykładowo, jeśli zepsuje Ci się manetka, nie będzie musiał ładować kasy w nową klamkomanetkę, mimo tego że sam mechanizm klamki działa. Kupisz samą manetkę i problem z głowy. Co do klamek i manetek, które safian Ci zaproponował, też mogę Ci je polecić, bo sam ich używam :)

Co do amorka, tu się nie wypowiem, bo nie siedzę w temacie.

Napisano

to chyba czas zacząć wystawiać na alledrogo swój sprzęt, i pomału rozglądać się za tym co mi polecacie i nie kombinować...Zorbie tak że wystawie to co mam założone póki nie ma sezonu i jeżdżę jeszcze sporadycznie w lutym.Dziękuje Kamill i safian, ale jak coś wam jeszcze wpadnie w oko piszcie :)

Napisano

Osobno klamki i manetki ze względu na ewentualne problemy z serwisem i kosztami z amortyzatorów to wybrał bym tą corse od marzocchi ze względu na to że to marzocchi :)

Napisano

A props manetek to dzisiaj było ogłoszenie, że ktoś chce sprzedać slxy za 7 dych w dobrym stanie.http://www.forumrowerowe.org/topic/83496-manetki-shimano-slx/

Napisano

Skoro stać go na XT to ja bym się nawet nie zastanawiał nad SLX, zwłaszcza używanym. Zdejmowany ekran, lepsza kultura pracy, aluminiowa dźwignia i wypalane laserem logo (:D), mniejsze luzy i możliwość zmodyfikowania manetki aby zrzucała dwa biegi na raz.

• Mod Team
Napisano

Z tego co wiem, to w SLX jest możliwość zdjęcia ekranu. :)

Tylko, że SLX bliżej do Deore niż do XT. Jak masz kasę, bierz XT. Choćby używane, w dobrym stanie.

• Mod Team
Napisano

W XT trzeba majstrować aby dwa biegi zrzucać? Przecież to w moich Alivio jest od nowości. Dziwna ta polityka shimano.

Zrzucasz max 4, po zabiegu można wrzucać 2 (znaczy wrzucać, czyli na mniejszą koronkę) no.

XT przede wszystkim ma instant release, co przełoży się na szybszą zmianę przełożeń :)

Napisano

@SifoDyas zmieniać się będą nawet i po 3 jezeli dłużej cyngiel przytrzymasz, a nie zredukujesz naraz o dwa w alivio. Wiem bo sam mam.

Napisano

Nie bralbym tych nowych marzocchow ze wzgledu na kiepska jakosc wykonania i rozne dziwne problemy. W tej cenie to albo tora albo uzywana reba. Jesli lubisz eksperymentowac to spinner albo rst first. W twoim sprzecie na pierwszy ogien to klamki i manetki. I zbieralbym na nowy naped, bo ten pewnie pociagnie jeszcze ze 3kkm i bedzie koniec :)

Napisano

Jak dla mnie to cała koncepcja wsadzania sprzętu pokroju xt/xtr do ramy wartej mniej niż sama przerzutka jest pozbawiona sensu. Ale spoko. Co kto lubi. Nie ma też powodu wpadać w jakieś kompleksy, bo każdy jeździ na tym na co go stać i co mu pasuje. A wsadzanie topowego sprzętu i używanie go do amatorskiej turystyki jest stratą pieniędzy.

Przede wszystkim pozbądź się XCRa i wsadź jakiś niedrogi powietrzny uginacz - Raidona, albo Epicona i styka. Klamko-manetki też zamień na osobne klamki i manetki i będzie git. Jeśli myślisz o nowym napędzie itd to sprzęt z grupy deore będzie wystarczający do twoich potrzeb. Jeżeli chcesz pojeździć ambitniej i pościgać się czasem na jakichś maratonach, ale bez walki o podium, to slx ma chyba w tej chwili najlepszy stosunek ceny do jakości wykonania.

Napisano

Jak dla mnie to cała koncepcja wsadzania sprzętu pokroju xt/xtr do ramy wartej mniej niż sama przerzutka jest pozbawiona sensu. Ale spoko. Co kto lubi. Nie ma też powodu wpadać w jakieś kompleksy, bo każdy jeździ na tym na co go stać i co mu pasuje. A wsadzanie topowego sprzętu i używanie go do amatorskiej turystyki jest stratą pieniędzy.

Przede wszystkim pozbądź się XCRa i wsadź jakiś niedrogi powietrzny uginacz - Raidona, albo Epicona i styka. Klamko-manetki też zamień na osobne klamki i manetki i będzie git. Jeśli myślisz o nowym napędzie itd to sprzęt z grupy deore będzie wystarczający do twoich potrzeb. Jeżeli chcesz pojeździć ambitniej i pościgać się czasem na jakichś maratonach, ale bez walki o podium, to slx ma chyba w tej chwili najlepszy stosunek ceny do jakości wykonania.

Jacobsen kupiłem amor manitou Drake, manetki XT klamki avid 7sd, chwyty ribbon bubbles, a co do ramy to trza trochę odłożyc i coś kupię i zanim kupie ramę wymienię deore naped na XT, i na razie będę ćwiczył...co do ramy to cena do jakości jest rewelacyjnie proporcjonalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...