ternyk Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Witam, Modernizuje już wysłużonego Authora Classic SX (z 2004 r) i chciałbym zmienić napęd. Problem mam w tym jaki zamówić wkład suportu. Planuję kupić Shimano-BB ES51. Zmierzyłem mufę i wydaje się, że 68 mm będzie ok, tylko nie wiem jaką długość wybrać. Jeżeli ktoś ma podobną ramę (crossowa Authora) i wymieniał napęd to prosiłbym o info jaka długość suportu pasowała. Jeszcze zastanawiam się nad korbami, czy wziąć Alivio czy celować trochę wyżej.
Fenthin Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Długość wałka dobierasz do korby, nie ramy. Zastanów się jaką korbę będziesz kupował, wtedy będziemy szukać. Alivio czy wyżej? Ile jeździsz i czy uważasz, że potrzebujesz komponentów z wyższej grupy?
ternyk Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 Myślałem o korbie Shimano FC-M411 (48-38-28T) i dalej kaseta CS-HG50-8I oraz łańcuch HG50. Jeżdżę codzienne do pracy cały rok (niedużo, bo to mniej niż 10 km), do tego w wolny czas wyjazdy za miasto w lekki teren i w planach na wakacje wyprawy z sakwami (ale niewielkie z uwagi na "rowerowy" staż żony ). Zależy mi głównie na trwałości, mniej na wadze. Dodam, że na obecnym wyposażeniu Acera nie miałem żadnych problemów, ale czas już robi swoje.
Fenthin Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Muszę Cię niestety zmartwić. FC-M411 nie występuje w wersji Octalink w odróżnieniu od swojej "górskiej" siostry. Dopiero FC-M431 będzie odpowiednia do tego suportu. Jest droższa o jakieś 20 zł, więc różnica jakaś jest, ale tyle warto dopłacić do większej sztywności. Z tym, że ma inne stopniowanie, bo 48x36x26, a w przypadku FC-M411 jest to 48x38x28. Więc zastanów się.
ternyk Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 Dzięki! Ha, to teraz już nie wiem. Widzę, że FC-M431 to 9-rzędowe, a manetki mam już 8-rzędowe, więc, chyba pozostanę przy korbie FC-M411. Tylko poszukam innego suportu. Z danych Shimano do korby by pasował BB-UN26(-K) - długość osi 123 mm, ale czy wierzyć Shimano i czy taka kombinacja będzie ok dla mojej ramy. Wyszukałem niezbyt ciekawe opinie o suporcie BB-UN26. Spróbuję popatrzeć na alternatywy. Obecnie mam suport VP Comp i ale z korami Suntour XCC-30848-38-28. Co do suportu VP to nie wiem jakie by pasowały do korby FC-M411. Czy również o długości 123mm jak podaje Shimano do swojego suportu?
Fenthin Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Nie ma problemu z pracą 9 rzędowej korby przy 8 rzędowym napędzie. Każdy suport na kwadrat o tej długości będzie ok, ewentualnie o jak najbardziej zbliżonej. Czy to VP, Accent, Kinex, wszystko w tej cenie będzie podobnej jakości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.