barylla123 Napisano 1 Lutego 2011 Napisano 1 Lutego 2011 Witam. Mam problem ze starym rowerem i jego suportem. Polega on na bujaniu się osi suportu - po naciśnięciu jednego pedała przechyla się ona w jedną stroną, po naciśnięciu drugiego w drugą itd. Podejrzewam, że ośka jest złamana / pęknięta, coś z nią nie tak. Ale problem jest w tym jak wyjąć suport. Ściągnąłem korbę, zdjąłem nakrętkę z lewej strony suportu i... co dalej? suport kwadrat, zdjęcia poniżej: http://img402.imageshack.us/g/20110128257.jpg/ Proszę, pomóżcie
zeflo Napisano 1 Lutego 2011 Napisano 1 Lutego 2011 Ośka pewnie nie jest peknieta/złamana , tylko jest juz pewnie luz na łożyskach. Z drugiej strony też musisz wykrecić miskę z ramy. Obejrzysz co z nim może być nie tak. Jesli bedzie ok,wyczyścisz,dasz nowy smar i złożysz. Jesli łożyska/kulki bedą w złym stanie polecam kupno suportu na łozyskach maszynowych. Link : http://allegro.pl/suport-vp-kwadrat-68-122-5-bsa-291g-maszyny-tanio-i1429626412.html . Niski koszt a na pewno posłuzy długo.
Sagitt77 Napisano 1 Lutego 2011 Napisano 1 Lutego 2011 Musisz wykręcić z ramy miski suportu. Zauważ, że są ścięte po bokach. Schwyć je kluczem, nasadowym albo francuskim i wykręć. To stary suport więc pewnie trzeba będzie użyć sporej siły. Jak się nie da tradycyjnie to może umocuj w imadle i kręć ramą. Powodzenia
nax Napisano 1 Lutego 2011 Napisano 1 Lutego 2011 jak wyżej, stary typ więc chwytasz czymkolwiek - ewentualnie naprzemiennie młotek, majzel i zbijasz. Pamiętaj, że suport po prawej stronie odkręcasz w prawo - czyli inaczej niż normalnie. W tych starych z tego co pamiętam było tak samo A jak zapieczony to lej WD40 z zewnątrz i do środka ramy. Poklep młotkiem. Jeśli nie pomoże to sekundy przed odkręceniem nagrzej ramę. Jeśli stara i się nie boisz to ogniem - palnik lub jakieś kombinowane. Ja podgrzewałem zwykłą mocną suszarką do włosów i działało cuda, ale to była rama aluminiowa. Heh, dosłownie przed chwilą przez to przechodziłem
barylla123 Napisano 2 Lutego 2011 Autor Napisano 2 Lutego 2011 Ok, popróbuję, zobaczymy co z tego wyjdzie Dzięki za szybką pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.