Skocz do zawartości

[Suport] Jak rozebrać tą część?

nosor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was. Ostatnio chciałem się zabrać za rozbieranie roweru Romet Mistral i nie wiem jak się zabrać za Suport, jest strasznie brudny tak, że ledwo się kręci. Dodam też, że nie wiem jak się do tego zabrać i jeżeli znacie jakieś strony, gdzie mogę zasięgnąć informacji na ten temat to bardzo proszę. Załączam zdjęcie roweru.

zdjcie0288r.jpg

zdjcie0280bl.jpg

Napisano

Z prawej strony jest taki pierścień-nakrętka z kilkoma wyżłobieniami. Uzywając młotka i jakiegoś szpeja wystarczy stukając odkręcić go, dalej pójdzie samo. Gwint jest lewy, czyli odkręcamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara (stukamy w kierunku przodu ramy).

Napisano

Myślę, że obrazek wszystko wyjaśni. Spójrz na tę stronę, gdzie normalnie znajdują się zębatki, a następnie szpej, młotek i "tłuczesz" w tę nakrętkę tak, jak narysowana jest strzałka: suport

Gdyby wałek zaczął się obracać, wystarczy położyć lewe ramię korby tak, jak na pierwszym zdjęciu (wcześniej wsuń tam bolec, który wyjąłeś) i przycisnąć lekko ramę do ziemi. Automatycznie zablokujesz możliwośc obracania się.

Napisano

Do starych rowerów romet był dodawany zestaw narzędzi i tam był odpowiedni klucz do odkręcania tego suportu. Popytaj znajomych, może ktoś ma coś takiego. Ja poszuka u siebie. W sumie mogę Ci przysłać bo już tego nie potrzebuję. Trochę szkoda tego suportu, żeby tłuc go młotkiem.

Napisano

EEEEE... Ja zawsze tłukłem młotkiem i śrubokrętem i nic mu się nie działo :) To nie jest strasznie mocno dokręcone, bo by się wianki/kulki nie kręciły :P

Napisano

Mój ojciec dostał 3 takie metalowe blaszki z powycinanymi otworami na różne klucze razem ze swoim Rometem, więc może i znajdzie się coś i dla mojego. Dziękuję za pomoc. Chciałbym jeszcze zapytać jaka jet metoda składania : D

Napisano

Suport rozkręcony, pięknie wyczyszczony benzyną ekstrakcyjna, potem obficie nasmarowane smarem i włożone, Kręci się, aż zatrzymać nie chce oł yea :DDDDDDD Dzięki za pomoc !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...