nosor Napisano 26 Stycznia 2011 Napisano 26 Stycznia 2011 Witam Was. Ostatnio chciałem się zabrać za rozbieranie roweru Romet Mistral i nie wiem jak się zabrać za Suport, jest strasznie brudny tak, że ledwo się kręci. Dodam też, że nie wiem jak się do tego zabrać i jeżeli znacie jakieś strony, gdzie mogę zasięgnąć informacji na ten temat to bardzo proszę. Załączam zdjęcie roweru.
Fenthin Napisano 26 Stycznia 2011 Napisano 26 Stycznia 2011 Z prawej strony jest taki pierścień-nakrętka z kilkoma wyżłobieniami. Uzywając młotka i jakiegoś szpeja wystarczy stukając odkręcić go, dalej pójdzie samo. Gwint jest lewy, czyli odkręcamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara (stukamy w kierunku przodu ramy).
nosor Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Napisano 26 Stycznia 2011 nie rozumiem ; | z tego jak ja wnioskuje to z 1 strony musze czyms trzymac i z 2 strony krecic tak?
Fenthin Napisano 26 Stycznia 2011 Napisano 26 Stycznia 2011 Myślę, że obrazek wszystko wyjaśni. Spójrz na tę stronę, gdzie normalnie znajdują się zębatki, a następnie szpej, młotek i "tłuczesz" w tę nakrętkę tak, jak narysowana jest strzałka: suport Gdyby wałek zaczął się obracać, wystarczy położyć lewe ramię korby tak, jak na pierwszym zdjęciu (wcześniej wsuń tam bolec, który wyjąłeś) i przycisnąć lekko ramę do ziemi. Automatycznie zablokujesz możliwośc obracania się.
Sagitt77 Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 Do starych rowerów romet był dodawany zestaw narzędzi i tam był odpowiedni klucz do odkręcania tego suportu. Popytaj znajomych, może ktoś ma coś takiego. Ja poszuka u siebie. W sumie mogę Ci przysłać bo już tego nie potrzebuję. Trochę szkoda tego suportu, żeby tłuc go młotkiem.
seker1995 Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 EEEEE... Ja zawsze tłukłem młotkiem i śrubokrętem i nic mu się nie działo To nie jest strasznie mocno dokręcone, bo by się wianki/kulki nie kręciły
Earl Napisano 27 Stycznia 2011 Napisano 27 Stycznia 2011 Tak, tylko, że w ten sposób odkręcisz może 3-4 razy, potem będzie zjechany .
nosor Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Napisano 27 Stycznia 2011 Mój ojciec dostał 3 takie metalowe blaszki z powycinanymi otworami na różne klucze razem ze swoim Rometem, więc może i znajdzie się coś i dla mojego. Dziękuję za pomoc. Chciałbym jeszcze zapytać jaka jet metoda składania : D
Mod Team Pixon Napisano 27 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 27 Stycznia 2011 Tak samo, tylko, że odwrotnie
nosor Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Napisano 28 Stycznia 2011 Suport rozkręcony, pięknie wyczyszczony benzyną ekstrakcyjna, potem obficie nasmarowane smarem i włożone, Kręci się, aż zatrzymać nie chce oł yea :DDDDDDD Dzięki za pomoc !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.