Skocz do zawartości

[manetki] SRAM x-9 a x-7

bartnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

zamierzam się ze zmianą napędu na SRAM 9-rzędów.

Prawie wszędzie w opisach czytam, że x-9 ma zintegrowany wyświetlacz.

Jednakowoż nigdzie nie widziałem zdjęcia 9-ki z tym wyświetlaczem.

Podoba mi się to co widać w X-7. Czy 9-ka faktycznie to ma (lub inne)?

O ile z wyświetlacza dla przodu można zrezygnować od biedy,

o tyle dla tyłu uważam to bez sensu (łatwiej sprawdzić na "wyświetlaczu"

czy skrzyżowałem łańcuch, niż szukać wzrokiem między nogami ( A FE! ;)

No i czy różnica w pracy 9ki i 7-ki (obie tył) jest warta zachodu?

Napisano

x-9 do roku 2008 miała wyświetlacz nowsze już nie mają a co do jego posiadania to kwestia indywidualna ja miałem x-9 2007 z wskaźnikiem i 2009 bez obie działały super a teraz mam gripy x-0 z wskaźnikami z których i tak nie korzystam w 90% sytuacji ale jak ci na nich zależy to szukaj starej x-9

ps. nowe x-7 bodajże 2010 i 2011 też już ich nie mają

• Mod Team
Napisano

Triggery X9 miały "wyświetlacz" bodajże do roku 2008 i wyglądem były zbliżone do obecnych X7.

x9shifter.jpg

Po 2008 roku zostały zmodyfikowane do obecnego wyglądu. X9 są łatwiej wyczuwalne niż X7 ( szczególnie przód) i mają mniejszy skok jałowy niz X7. Jeśli miałbym wybierać między tymi X7 a X9- wybrałbym X9 .

Chociaż w mojej opinii i tak im ( X9 i X7 ) daleko do gripów X0.

netta mnie ubiegł.

Napisano

Jak ktos madry wspomnial juz kiedys na tym forum przy okazji tematu sciaganych "telewizorkow" w manetkach XT - Przy pewnym poziomie jazdy/obycia z rowerem, wskazniki przelozenia przestaja byc potrzebne.

Po przesiadce z shimano XT z telewizorkami na srama X-9 bez telewizorkow, wydawalo mi sie ze ciezko bedzie sie przyzwyczaic do ich braku, a jednak zajelo mi to chyba niecaly dzien.

Podczas jazdy lepiej jest jednak patrzec przed siebie niz na pulpit.

Napisano

nie patrzeć, tylko zerknąć :P

Ja niestety nie mam tyle czasu na jeżdżenie, żeby obyć się z rowerem tak wysoce, a osprzęt dobry mieć pragnę i stąd problem.

Napisano

Jeżeli mogę wtrącić swoje trzy grosze, to włąśnie się przesiadłem ze srama X-9 na shimano Dyna-sys. Odradzłabym Srama na dzień dzisiejszy. Shaimano znacznie pojechało z jakością do przodu.

Ale jesli chcez manetki x-9 to nie mja one telewizorków. X-7 to niższa pólka półka i nie chodzą tak jak X-9. Poza tym w manetkach srama zrzucanie odbywa się tylko kciukiem,a Shimano kciukiem i palcem wskazującycm, co dopiero doceniłem teraz po zmianie. jezlei miałby wybór X-7 lub X-9 to jednak wziąłbym x-9.

• Mod Team
Napisano

Może napiszesz jakieś konkrety dlaczego odradzasz SRAMa. Sam fakt ilości palców potrzebnych do operowania manetkami nie jest IMO wystarczający. Choćby z tej przyczyny,że wielu rowerzystów palca wskazującego używa do hamowania, więc ten argument trochę traci.

Napisano

Jeżeli mogę wtrącić swoje trzy grosze, to włąśnie się przesiadłem ze srama X-9 na shimano Dyna-sys. Odradzłabym Srama na dzień dzisiejszy. Shaimano znacznie pojechało z jakością do przodu.

W trekingowce mojej zony zalozylem XT dyna sys jakies 8-9 miesiecy temu...

Jakosc nie ulegla poprawie w stosunku do poprzedniego XT, biegi nadal zmieniaja sie bardziej ospale niz u SRAM"a, szczegolnie pod obciazeniem.

Tylna przerzutka nadal ma tendencje do samoistnego rozregulowywania sie, czego w przypadku srama 2x10 czy tez starego 9sp nie uswiadczysz.

Zmiany biegow z przodu nawet niema co porownywac bo SRAM zmienia niezaleznie od obciazenia, a przy dynasys shimano trzeba nadal odpuscic mocy z nog.

Napisano

Mam wersje bez wskaźników. Na początku faktycznie ciężko było mi się przyzwyczaić.Przez parę lat używałem obrotowych 7 z monitorkiem. Teraz to już sprawa intuicyjna.Działaja perfekcyjnie.

Napisano

No ujawnia się stary konflikt Shimano-SRAM. ja osobiście zauważyłe aby przerzutka Shimano Dyna-Sys rozregulowała mi się a juz przejechała po wertepach i w błocie swoje. Jeżeli faktycznie komus nie przeszkadza, że Sram ma jednokierunkowe zrzucanie na manetkach to może smiało brać Srama.

Ja osobiście nie odczuwam aby przerzucanie biegów z przodu chodziło w Shimano gorzej niż w Sramie, zresztą jest taki sam skok linki w obu, a sztywność pantografu podobna, reszta zalezy od korby.

W kwestii jakości to głownie chodziło mi o przerzutkę Sram x-9, szybko łapie luzy na kółkach.

Ale nie bedę przekonywał zwolenników Srama do Shimano bo sa to rózne produkty.

Nie zgadzam się też twierdzeniem, ze przerzutka tylna Srama szybciej zmienia biegi niż Shimano. Szybkość zmainy biegu podyktowana jest tym kiedy zębatka kasety zabierze łańcuch lub go zrzuci. Przerzutka jedynie nadaje kierunek łańcuchowi a zmianę biegu załatwia zębatka.

Biorąc jednak pod uwagę, ze Shimano jest tańsze niż Sram poddaję koledze, który zaczął temat, że możę warto zastanowić się.

Jeżeli bierze pod uwagę tylko Srama to wiem z autopsji (dwa lata jeżdżenia), że lepiej dołożyć do X-9, tylko przerzutkę wziąć x.0

McWolf, czy na pewno chodzi ci o 10-rzędowy Dyna-Sys, bo piszesz, że żonie załozyłeś ten napęd do roweru 8-9 miesiecy temu, podczas gdy jest on na rynku dopiero od września czyli 4mce. Na pewno nie było tej grupy jeszce w maju czy kwietniu 2010r.

Napisano

Jeżeli bierze pod uwagę tylko Srama to wiem z autopsji (dwa lata jeżdżenia), że lepiej dołożyć do X-9, tylko przerzutkę wziąć x.0

McWolf, czy na pewno chodzi ci o 10-rzędowy Dyna-Sys, bo piszesz, że żonie załozyłeś ten napęd do roweru 8-9 miesiecy temu, podczas gdy jest on na rynku dopiero od września czyli 4mce. Na pewno nie było tej grupy jeszce w maju czy kwietniu 2010r.

Obecnie w wypadku nowych napedow srama jepiej jednak zakupic manetki X-0 i przerzutke X-9.

Nowe manetki X-9 zdecydowanie bardziej przypominaja X-7, za rowno z wygladu jak i w dzialaniu.

Pelne grupy XT i SLX byly do kupienia w usa i uk pod koniec kwietnia, a same korby i kasety nawet wczesniej.

Napisano

Dzieki za sugestie - niestety X-0 to za wysoki pułap cenowy. Ostatnio w Decathlonie karnąłem się rowerem z x-7 (starymi i nowymi).

Co do wskazników to jednak nadal chce je mieć (a do tego te sramowskie wyjątkowo mi się podobają-czytelne i dyskretne są). Natomiast zaskoczeniem jest właśnie to zrzucanie kciukiem, na pewno można się przestawić, ale miałem wrażenie, że trochę tam ciasno między większą wajchą a kierą. Może to kwestia tego, że ten sklepowy rower miał zdecydownaie za bardzo do przodu obrócone manetki (moim zdaniem powinny być bardziej w dół).

Do SRAM mnie przekonuje zdecydowanie mniejsze trzepanie tylnej przerzutki i łańcucha na wertepach (słynny zapewne filmik na youtube).

Napisano

Do wszystkiego się można przyzwyczaić.

Kiedyś miałem manetki Shimano Deore (kciukiem wrzucasz, wskazującym zrzucasz)

Niedawno przy składaniu nowego roweru postanowiłem kupić Srama.

Mimo obaw, przyzwyczajenie się do obsługi tylko kciukiem zajęło mi dosłownie kilka godzin.

Przy wyborze zastanawiałem się nad X7 ze wskaźnikami lub lżejszymi X9.

Wybrałem to pierwsze i nie żałuję.

Z przerzutką X9 działają idealnie.

Chociaż do braku wskaźników też pewnie bym przywykł, ale na pewno dopiero po paru tygodniach.

Napisano

Ja z innej beczki mam na tyle deore shadow i wymieniam jakieś lipne manetki na deore warto wyczyścić portfel dla zmiany tylnej przerzutki na jakaś używana i manetki x9 gripy bo jednak to kosztuje. Denerwujące jest jak wjadę z większą prędkością na polną drogę i łańcuch wali niemiłosiernie a już ramke trochę popieścił

Napisano

Denerwujące jest jak wjadę z większą prędkością na polną drogę i łańcuch wali niemiłosiernie

i właśnie dlatego chcę się przesiąść na SRAMa

Napisano

Panowie, te filmiki na YOU TUBE dotyczą starych komponentów Shimano. W nowych przerzutkach Shadow tego kłopotu nie widzę. A mam porównanie z autpsji bo jeździłem i na Sramie i Shimano. Nie zuważyłem by mi łańcuch walił o ramę bardziej niż w Sramie. Tak długo jak przerzutka trzyma przełożenie i nie dochodzi do tzw. ghost shiftów to nie jest problem.

Co do wyższości Srama nad Shimano i odwrotnie, zdania są podzielone. Wystarczy poczytać tu http://www.mtbr.com/reviewscrx.aspx.

Co do manetek sram x-7 i x-9 to ich działanie jest podobne. X-9 ma krótszy skok ale x-7 sa znacznie tańsze i mają wskaźnik przełożenia. Ale przerzutkę warto kupić x-9 a nie x-7.

Napisano

Panowie, te filmiki na YOU TUBE dotyczą starych komponentów Shimano. W nowych przerzutkach Shadow tego kłopotu nie widzę. A mam porównanie z autpsji bo jeździłem i na Sramie i Shimano. Nie zuważyłem by mi łańcuch walił o ramę bardziej niż w Sramie. Tak długo jak przerzutka trzyma przełożenie i nie dochodzi do tzw. ghost shiftów to nie jest problem.

Co do wyższości Srama nad Shimano i odwrotnie, zdania są podzielone. Wystarczy poczytać tu http://www.mtbr.com/reviewscrx.aspx.

Co do manetek sram x-7 i x-9 to ich działanie jest podobne. X-9 ma krótszy skok ale x-7 sa znacznie tańsze i mają wskaźnik przełożenia. Ale przerzutkę warto kupić x-9 a nie x-7.

nie twierdzę, że nie masz racji - chętnie zobaczyłbym adekwatny filmik z nowym sprzętem .

A co do zestawu - właśnie tak postanowiłem jak napisałeś - manetki dziś nabyte. przerzutka będzie X-9 B)

Napisano

To może wtrącę swoje 3 grosze bo jeździłem na manetkach X-7, a obecnie posiadam X-9. Poza wagą i lepszym wyglądem na korzyść X-9 nie dostrzegłem jakiś większych różnić w działaniu. Jeśli chodzi o minusy to w x-9 jest bardziej upierdliwe wymienianie linki niż x-7. W X-7 wystarczy odkręcić taka gumową zatyczkę i przełożyć linkę, a w X-9 trzeba już odkręcać cały korpus i jeśli nie daj boże wyskoczą wam sprężynki to powodzenia w składaniu z powrotem. Mi się się to udało ale po kilku godzinach walki. Nie wiem też czy X-7 nie ma innego mocowania na kierownice i czy jest kompatybilne z Avid Matchmakerem.

Napisano

Najnowsze 9 biegowe triggery X-9 na rok 2011 wygladaja identycznie jak triggery X-9 dla 10 biegow, czyli maja wygodne montowanie linki takie jak w X-7.

Sam bylem zaskoczony, kiedy zamowilem ta manetke, otwieram paczke i widze 10 biegowa manetke w opakowaniu z napisem 9sp(oczywiscie zamowilem 9 sp).

Jednak otworzylem opakowanie, sprawdzilem manetke i okazalo sie ze jest to 9-cio biegowka.

Dzwonilem tez do CRC z pytaniem o co chodzi i potwierdzili mi ze nowe manetki 9 biegowe X-9 na rok 2011 wygladaja jak te pod 10 biegow.

Dziwne ze SRAM nie zmienil zdjecia na swojej stronie.

Tu macie zdjecie zrobione kilka minut temu - dwie 9 biegowe manetki SRAM X-9 - u gory model 2011, na dole 2010...

Numery wybity na starym typie - T02DEC2009

Numery wybity na nowym - L17AUG2010

Choc nowsza wersja wydaje sie masywniesza, wazy 104gram, stara 118gram.

zdjciegh.th.jpg

Napisano

Nie wiem czy gdzieś na forum czytałem czy na necie, ale manetkę X-9 na 9 biegów da się o ile się nie mylę przerobić na 10 biegów. Trzeba tam tylko wyłamać jakiś ograniczający dings ,Wątpie żeby Sram zadawał sobie tyle trudu żeby produkować dwie całkowicie różne konstrukcyjnie manetki :icon_wink:

Napisano

Moze da sie przerobic na 10 biegow, ale przerzutki 10 biegowe srama maja inny uciag linki, mniejszy niz 9 biegowki, wiec przerabiajac nie zyskasz w praktyce nic...

Napisano

Wątpie żeby Sram zadawał sobie tyle trudu żeby produkować dwie całkowicie różne konstrukcyjnie manetki :icon_wink:

Tak samo jak manetki XT można przerobić na XTR :P

Z innej beczki, czy wypuszczono też przerzutki tylne 9sp na 2011 rok z designem 10sp? Bo już parę razy widziałem m.in. X-7 o wyglądzie 10sp a w opisie że jest na 9sp.

Napisano

Z innej beczki, czy wypuszczono też przerzutki tylne 9sp na 2011 rok z designem 10sp? Bo już parę razy widziałem m.in. X-7 o wyglądzie 10sp a w opisie że jest na 9sp.

Nie, przerzutki pozostaly takie jak wczesniej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...