Skocz do zawartości

[sztyca] GT Timberline 93 zapieczona sztyca

kello

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Kupilem rower z zapieczona sztyca chyba na amen, moczylem ja 3 dni w coli i odrdzewiaczu i nie ruszyla sie ani na milimetr. Chcialbym uciac sztyce przy koncu rury podsiodlowej i naciac poziomo tak, jak rama jest nacieta przy mocowaniu zacisku. W jej miejsce wlozylbym inna o mniejszej srednicy. Pytanie takie: sztyca w tej ramie ma srednice zewnetrzna 26.4 mm. Jaka moze miec grubosc scianek lub srednice wewnetrzna czyli czy da sie dopasowac jakas sztyce o mniejszej srednicy? Widzialem ze mozna dostac sztyce 25,4 , 23,4 .. Rama przeznaczona do zimowki wiec rozwiazania zimowkowe prosze :)

Napisano

Jęsli nie masz żadnego poszanowania do tej ramy to ja na twojim miejscu zrobił bym to rozwiertakiem. Rozwiertak wkreć w imadlo i obkręcej ramą. Sposób sprawdzony.

Napisano

Tylko nie wiem czy ta sztyca sie w ogole ruszy, byla nawalna mlotkiem naprawde bardzo ostro i nie ruszyla sie ani milimetr. Wiem, ze jest sposob z imadlem ale nie mam imadla i nie wiem czy jest sens ja wozic do serwisu, gdzie maja takowe.

Napisano

Według mnie się nie uda, wewnętrzna średnica tej sztycy będzie pewnie za mała żeby weszła do niej jakakolwiek sztyca. Może spróbuj ją od góry czymś zatkać i od strony mufy suportowej przez dziure nalać coli albo czegoś innego ? Na końcu sztyca jest lekko "przyszlifowana" i ma mniejszą średnicę żeby się ją łatwiej wkładało, tam wleci cola i spenetruje to miejsce :) .

Napisano

Pisalem ze 3 dni moczyla sie juz w coli i odrdzewiaczu nalanym strzykawka przez dziury na srubki mocujace bidon w rurze podsiodlowej i zalana byla na calej dlugosci wiec jesli mialaby cola spenetrowac to juz by to zrobila.

Napisano

W imadlo dzis wsadzona i poszlo.. .jarzemko :P sztyca jak siedziala tak siedzi dalej. Jutro bede ja wiercic na wylot i sprobuje wyciagarka elektryczna o udzwigu kilku ton to wyjac albo obkrecic. Pojdzie albo sztyca albo rama...

Napisano

A w jaki sposób doprowadziłeś do tak mocnego zapieczenia? Ja to przynajmniej raz na dwa miesiące odkręcam sztyce by wyczyścić w tamtych okolicach cały syf.

Napisano

Jest ostateczne wyjscie a razcej dwa :

1. Dac rame do slusarza by rozwiercil sztyce rozwiertakiem. Rozwiazanie nie oplacalne i nie wiem do konca czy wykonalne.

2. Zalac wszystko kretem albo woda amoniakalna i czekac. Rozwiazanie trudne do realizacji, wydzielaja sie opary, rama sie rozgrzewa, mozna sie tymi srodkami niezle upaprac.

Ja wybralem rozwiazanie nr 3 czyli wymiana ramy na GT Avalanche z 1992 :) A tamta sprzedam kumplowi.. moze jeszcze cos z niej zrobi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

Moim zdaniem ktoś zastosował klej epoksydowy lub żywicę co przy powierzchniach szlifowanych, prawidłowej technologi i insercie 80mm spowodowało bardzo silnego połączenia - prawie monolit. Jedynym sposobem na demontaż w obecnej sytuacji : uciąć sztycę 20mm powyżej komina ramy i teraz widzę dwa rozwiązania: rozwiercić do średnicy o 1mm mniejszej od średnicy wew komina lub końcówkę naciąć jak pomarańcze na ćwiartkę i jedną ćwiartkę wbijać do środka, pewnym ułatwieniem będzie zrobienie kilku nacięć piłką do metalu wzdłuż sztycy wew ramy na szerokości tej ćwiartki. Zanim zacznie się cały proces demontażu warto zmierzyć ile faktycznie rura jest włożona oraz pomyśleć nad czymś co usztywni od zewnątrz rurę ramy (dwie połówki rury stalowej ściśniętej ze sobą lub pierścień ). Uwaga istnieje prawdopodobieństwo, że rama się odkształci podczas działań siłowych. :)

MaciejB.

Napisano

Dzieki, mam juz rower zlozony na innej ramie a ta pojdzie do kumpla i on sie bedzie z tym meczyc. Generalnie jest tak, ze moze dosjsc do zaspawania rdza aluminium i stali i to sie stalo w moim przypadku. Ostateczna proba wyciagniecia czyli przewiercenie sztycy na wylot i obracanie za pomoca dzwigni nie powiodly sie, sztyca rozsypala sie i odksztalcila. Takze jedyne co to mozna rozwiercac.

Napisano

Można też lekko podgrzać jak sie robi w przypadku zapieczenia pedałów z korbą.Mogłes też odkręcić górną srube od bidonu,bo miałem kilka takich przypadków.Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...