Skocz do zawartości

[korba SLX] - czy można zamontować ochraniacz łańcucha?

m24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy można do korby SLX FC-M660 (22/32/44) zamontować chain guard (ochraniacz łańcucha), czyli takie kółko plastikowe na zewnątrz największego koła ochraniające przed kontaktem z łańcuchem (takie, jak jest standardowo w FC-T661)? Na stronie Shimano przy opisie tej korby pisze: Chain guard: option, czyli, że niby można, ale w FC-T661 są takie cztery dziurki na obwodzie, do których to się mocuje, a w FC-M660 tych dziur nie widzę?

pozdrawiam

Marcin

Napisano

Chyba wersja 48 miała te dziurki jeśli dobrze kojarzę. Dla mnie nie ma sensu by taką ochronę zakładać, raz, że spodnie przylegają ładnie do nogi dwa dobrze wyregulowana przerzutka nie ma prawa wywalić łańcucha poza blat, bo chyba o te dwie kwestie chodzi, a tak generalnie to osłona taka psuje moim zdaniem wygląd SLXa.

Napisano

O ile w wersji 48T rozumiem zakładanie takiej osłony, w końcu na trekkingu/crossie niektórzy jeżdżą po mieście i nie chcą mieć upapranych spodni, tak w 44T, którą stosuje się w MTB to tylko dodatkowa waga. Jedyne co taka osłona daje to ochrona spodni przed smarem z łańcucha, to nie to samo co Rockring.

Napisano

Mam dwie korby jedna z baletem 48 drugą 44. I jakoś od blatu 48 przy jeździe szosowej bez tej tandetnej osłonki nogi czy spodni sobie jeszcze nie pobrudziłem. Oleju na łańcuch nie leje się litrami !

Napisano

Niby tak, sam też rzadko brudzę sobie nogi :icon_wink: Pamiętajmy, że niektórzy wjeżdżają na crossie w teren, wtedy można już sobie trochę syfu na łańcuch pozbierać, a potem jadą na tym samym rowerze do pracy. Wiadomo, można spiąć, podwinąć nogawkę, ale jednak "strzeżonego Pan Bóg strzeże". Oczywiście to zazwyczaj tylko jakieś małe odbicie, nie butelka oleju, ale jednak zawsze brud. Także nie namawiam, po prostu widzę w tym jakiś sens, nie to co przy 44T.

Napisano

Rozważałem kupno czegoś takiego po tym, jak była żona darła mordę o kolejne podarte przez córę jeansy. Ale nie kupiłem. Nabyliśmy z córą długie spodnie kolarskie i wrzaski ustały. :)

Napisano

Rozważałem kupno czegoś takiego po tym, jak była żona darła mordę o kolejne podarte przez córę jeansy. Ale nie kupiłem. Nabyliśmy z córą długie spodnie kolarskie i wrzaski ustały. :)

poległem :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...