Skocz do zawartości

[modernizacja] Unibike Fusion

exist

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym ulepszyć rower - Unibike Fusion, standardowy 2008r. tylko siodełko zmienione. Żeby był lżejszy i sprawniejszy.

Do wydania mam 700 zł. Co najlepiej w nim wymienić? Myślałem nad amortyzatorem i napędem. Proszę modów o nieusuwanie tego tematu od razu.

Pozdrawiam.

Napisano

A na czym najlepiej zbić na masie? W sumie napęd nie jest jeszcze zużyty, a amorek to trochę taka atrapa.

Napisano

A na czym najlepiej zbić na masie? W sumie napęd nie jest jeszcze zużyty, a amorek to trochę taka atrapa.

Opony i koła. To drugie to trochę droższa zabawa (choć w 700 zł jest dużo sensownych propozycji), ale na oponach za około 150 zł możesz sporo zbić na masie - zależnie od Twoich obecnych gum od 400g do 1kg na komplecie.

W sumie na amortyzatorze też można sporo zbić. Nie wiem ile waży seryjny XCM, ale na pewno ponad 2kg. A Manitou o którym wcześniej pisałem to ok. 1,5kg, czyli co najmniej 500g różnicy.

Napisano

Najbardziej mi amortyzator dokucza. Opony to Schwalbe Smart Sam 2.1, dętki najzwyklejsze (za 10 zł). Czyli jakieś 1500g ważą (opony i dętki). Co byście zaproponowali odnośnie ogumienia?

Napisano

Opon nie warto zmieniać w Twoim wypadku. Ja bym wymieniał amora. W tej cenie to z używek do xc to manitou r7 i RS Reba. Z nowych to SR Suntour Epicon lub RS Tora (ze wzgledu na duza wage niepolecałbym). Jeżeli napęd to polecałbym całą grupe deore z korba slx lub jak polecał wafel srama x-7 z korba slx.

Napisano

Jeśli chodzi o amora to tylko reba za 700 można kupić w b.dobrym stanie.A ten amorek będzie działał jeszcze przez minimum klika k km.

Napisano

Na takiego suntuora niby masz gwarancję, ale reba w dobrym stanie bez gwarancji przejedzie przynajmniej tyle samo(tyle ile masz czasu gwarancji) jeśli nie więcej.Nie czepiam się epicona ale co reba to reba.

Napisano

Sorry, ale ja już nie kupuję używanych rzeczy... W środku może być mega korozja, brak oleju do smarowania (miałem tak, ale tego nie widać na 1 rzut oka i jeśli smarujesz amora to nie czuć tego, a on niszczeje). Ja byłbym za Epiconem lub Torą.

Napisano

Bedzie lżej, bo nowa Tora po docięciu sterówki waży około 2000 g, czyli tylko trochę wiecej, a według opinii użytkowników bije epicona działaniem na głowę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...