Niedzwiedz1 Napisano 6 Stycznia 2011 Napisano 6 Stycznia 2011 Ja mam w tej chwili 22 na najmniejszej koronce wiec będzie większa różnica jak dam o 4 więcej z tyłu niż o 2 mniej z przodu . 22/36=0,6(1) 20/32=0,625 Więc wychodzi bardzo podobnie Ale to ciekawe zagadnienie, czy gdyby, np. dodać z tyłu więcej o 4, albo z przodu mniej o 4 to czy kręciło by się tak samo. W sumie kwestia przełorzenia zależy od średnicy a nie ilości zębów, a przecież średnica zmieni się inaczej, gdy zabierzemy np. 2 zeby z 32 a 2 gdy z 12. Oczywiście że nie kręciłoby się tak samo, podziel jedno przez drugie to zobaczysz jakie przełożenia oferują poszczególne konfiguracje zębatek. Oczywiście że przełożenie zależy od ilości ząbków, zauważ, że łańcuch na stałą długość ogniwa, więc zmiana ilości zębów to zmiana średnicy.
M333 Napisano 6 Stycznia 2011 Napisano 6 Stycznia 2011 Ja mam w tej chwili 22 na najmniejszej koronce wiec będzie większa różnica jak dam o 4 więcej z tyłu niż o 2 mniej z przodu . Ale to ciekawe zagadnienie, czy gdyby, np. dodać z tyłu więcej o 4, albo z przodu mniej o 4 to czy kręciło by się tak samo. W sumie kwestia przełorzenia zależy od średnicy a nie ilości zębów, a przecież średnica zmieni się inaczej, gdy zabierzemy np. 2 zeby z 32 a 2 gdy z 12. "Lekkkość" kręcenia zależy od przełożenia, a to z kolei zależy od pewnego współczynnika, który możemy sobie łatwo obliczyć. Dzielimy liczbę zębów korby przez liczbę zębów największej zębatki w kasecie. I tak np. możemy wyrachować, że przełożenie 22:32 (~0.69) odpowiadać będzie kombinacji ~21:30 czy 26:38. Ameryki nie odkryłem, ale być może moje wyjaśnienie pozwoli zrozumieć niektórym poruszaną kwestię.
Witek3 Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Napisano 6 Stycznia 2011 Pozwoliłem sobie zrobić taki rysunek, teoretyczny. Wielkości zębatek są przypadkowe, patrzcie tylko na wartości. Pytanie brzmi: Czy procent z 1 rysunku i 2 będzie taki sam? Przepraszam, w 1 rys jest błąd. ma być y:x.
Niedzwiedz1 Napisano 7 Stycznia 2011 Napisano 7 Stycznia 2011 Ale po co liczyć średnice zębatek i to w dodatku wewnętrzne średnicę otworów, a nie zewnętrzne, na których opiera się łańcuch, skoro wystarczy podzielić ilość zębów z przodu i z tyłu. Średnica jest ściśle zależna od ilości zębów.
Witek3 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 Mam dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy stawiali, ze obejmie - objęła! I to spokojnie. Ze wzoru wynika, że nawet łańcuch jest za krótki o 2-3 ogniwa a i tak jest git. Gdy tylko śniegi stopnieją, a wraz z nimi zniknie sól z ulic, wybieram się na test owych przełożeń. Obiecuje reportaż. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Gość Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 Mam dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy stawiali, ze obejmie - objęła! I to spokojnie. Ze wzoru wynika, że nawet łańcuch jest za krótki o 2-3 ogniwa a i tak jest git. Gdy tylko śniegi stopnieją, a wraz z nimi zniknie sól z ulic, wybieram się na test owych przełożeń. Obiecuje reportaż. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc śnieg już stopniał, jeździłeś trochę już?
Witek3 Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Napisano 31 Stycznia 2011 Generalnie na ulicach już nie ma, ale na płaskim nie da się przetestować najwyższej koronki, a z kolei w lesie wciąż jest ;/
Witek3 Napisano 6 Lutego 2011 Autor Napisano 6 Lutego 2011 Byłem się dzisiaj przejechać, pierwszy raz w tym roku. Co prawda śnieg w lesie wciąż jest, ale udało mi się znaleźć jedną górkę o sporym nachyleniu, z tym że ułożona z betonowych płyt. Co prawda nie odzwierciedlało to w 100% jazdy leśnym gruncie, ziemi, aczkolwiek była to już górka. Nie owijając w bawełnę powiem, że różnica jest i to bardzo odczuwalna. Z jednej strony w ogóle nie odczułem tego przewyższenia, ale z drugiej kadencja trochę wzrosła, ale nie tak, żeby zmniejszył się komfort jazdy. Jak tylko śnieg i lód zniknie z leśnych ścieżek zrobię dalsze testy i powiem więcej o przyczepność i 'odpadaniu' [podnoszeniu się] przedniego koła na podjazdach.
Gość Napisano 10 Lutego 2011 Napisano 10 Lutego 2011 a więc zakupiłem ta kasetę. rozmiar od 12 jak w 32 + extra 36T. Na blacie 22-36T jest niezły młynek, ale jak przedmówca w miejscu się nie stoi. Przerzutka tylna X.7 SGS 9spd nawet się zająknie przy 36T.
Witek3 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 Czas wygrzebac temat z archiwum Porobiłem więcej testów i po dłuższym zastanowieniu dochodzę do konkluzji, że taka kaseta nie zdaje egzaminu. Starą mam na 32T i różnicy prawie nie ma. Jest na prawie 'pionowych' ścianach - udało mi się na niej podjechać 30m górkę, której nie byłem wstanie zrobić na starej kasecie, ale na dłuższych podjazdach jest po prostu zwiększona kadencja i jedzie się tak samo. Poza tym masa jest większa od kasety SLX o ok 150g, wiec jak kaseta ma pomóc na np. łącznie 300m z 40km maratonu, a w zamian przez pozostałe 39,7km mam ciągnąc ten ciężar to jest się stratnym. Co innego jak się trenuje, a jak w górach to już w ogóle. Wtedy to ma sens.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.