Irenty Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 witam ponownie.poprzedni a zarazem pierwszy post "niewypalił" i został usunięty (ale w koszu go też nie ma)z mojej winy za co przepraszam (jak mniemam zły tytuł). Mam pytanie odnośnie tej manetki do Tych co je posiadają czy będzie możliwa praca tej manetki gdy założy się ją pionowo (jak w załączniku), chciałbym je zastosować do roweru poziomego, ale nie wiem jak będzie z przerzucaniem, czy dość będzie siły bo to jednak w pionie. Widziałem jej pracę na Youtubie ale w normalnej pozycji. Proszę o opinie.
Ubotek Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 Mi wydaje się, że nie będzie problemu. Będzie działać podobnie jak w szosówkach.
Irenty Napisano 29 Listopada 2010 Autor Napisano 29 Listopada 2010 Tak też myślałem ale jest różnica, bo przy zmianie na niższy bieg (a to zawsze jest większy opór) ręką będzie się odpychać rączkę tzn. dłonią zewnętrzną, i tu pytanie czy będzie to wygodne in czy starczy siły. Bo jakby odwrotnie było jak w szosówkach to wtedy nie ma problemu. Nie wiem czy zrozumiale napisałem dlatego jakby kto miał takowe zainstalowane to może by spróbował. Myślałem żeby odwrotnie zainstalować klamki tzn. na tylną przerzutkę po lewej a na przednią po prawej, ale to się będzie mieszać bo jeżdżę i normalnym rowerem i człowiek już na pamięć przerzuca biegi tak jak w samochodzie . Bo chyba nie idzie przerobić tak klamek aby odwrotnie przerzucać biegi .
Ubotek Napisano 29 Listopada 2010 Napisano 29 Listopada 2010 git będzie bo do środka będzie szło ciężko, a na zewnątrz łatwo. Jeśli chodzi o tylną, to zawsze można odwrotną sprężynę. Chociaż mi się wydaje, że dobrze klamki są ustawione.
Irenty Napisano 29 Listopada 2010 Autor Napisano 29 Listopada 2010 poczytałem trochę o tych odwrotnych sprężynach, i z tego co rozumiem to jest normalna i odwrotna i czy się założy jedną czy drugą to właśnie manetka chodziłaby też raz biegi w górę raz w dół, tzn. w moim przypadku by musiała być normalna, toby było z głowy tyla przerzutka, pozostaje jeszcze przednia a ta zawsze chodzi trochę ciężej . i nie ma odwrotnej sprężyny, a i tak muszę mieć górny naciąg.
Cycu85 Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 Na Twoim miejscu obróciłbym kierownicę. Zaciskanie klamek odwrotnie raczej zbyt ergonomiczne nie będzie, więc kolejny minus, a jak obrócisz to i klamki i manetki będą w swojej domyślnej pozycji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.