Skocz do zawartości

[napęd] Prośba o weryfikacje kompatybilności.

wodnik88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym poprosić Was o pomoc, a właściwie sprawdzenie czy moja konfiguracja będzie współgrała. A więc:

- rama: Accent Tormenta (nie mogę znaleźć rozmiaru mufy. Dlatego jeżeli ktoś posiada i mógłby napisać),

- korba: SLX FC-m660 (48-36-26, linia łańcucha 50mm),

- kaseta: Sram PG-970 (11-32T),

- przerzutka tył: SLX Shadow GS (poj. 33T),

- przerzutka przód: SLX m-660 (poj. 48T).

Głównie chodzi mi o to czy przerzutka na przodzie dosięgnie największego blatu. Bo nie miałem nigdy zintegrowanej korby i nie wiem czy jest jakaś regulacja długości suportu.

Zostaje jeszcze kwestia linii łańcucha. Korba ma 50 mm, natomiast moja obecna piasta i kaseta 8rzędowa to ~46mm. Czyli łańcuch będzie szedł do środka. Ale chyba 4mm nie będzie powodowało nadmiernego zużywania?

• Mod Team
Napisano

Wybrałbym przerzutkę tylną z długim wózkiem SLX RD-M662 SGS żeby była 100% pewność, że obsłuży korbę 48T. Co do korby jeździsz głównie na szosie, że potrzebujesz największą tarczę z 48zębami? Jeżeli częściej zaglądasz w teren to skłaniałbym się ku 44T i wtedy został przy obecnej przerzutce tylnej

Napisano
(...)jeździsz głównie na szosie, że potrzebujesz największą tarczę z 48zębami?

Mam teraz korbe Alivio z blatem 48 i odpowiada mi takie coś. Starczy i na maraton, a na jakieś wypady to po szosie można poszaleć :)

Ale dzięki za sugestię odnośnie wózka.

Napisano

- rama: Accent Tormenta (nie mogę znaleźć rozmiaru mufy. Dlatego jeżeli ktoś posiada i mógłby napisać),

- korba: SLX FC-m660 (48-36-26, linia łańcucha 50mm),

- kaseta: Sram PG-970 (11-32T),

- przerzutka tył: SLX Shadow GS (poj. 33T),

- przerzutka przód: SLX m-660 (poj. 48T).

A jaki łańcuch ?

Dobrze byłoby gdyby był Srama np PC-971, chociaż dla mnie to nie jest łanńcuch.Zerwałem go 3 razy nie przejezdzając nawet 500km. Strasznie szybko się rozciąga.Teraz zostało ok 20% porażka.Zrobiłem na nim 6 tys km :)

• Mod Team
Napisano

Pr5Rider nie wiem co ty w końcu masz na myśli pisząc tego posta. Z jednej strony sugerujesz łańcuch Srama, a w kolejnych trzech zdaniach piszesz jaki on jest kiepski. Zdecyduj się facet :)

Napisano

Przepraszam moja mała wpadka :).

Miałem na myśli to, że dobrze byłoby gdyby łańcuch był z tej samej serii co kaseta. Za dużo myślę a za mało piszę, jeszcze raz sory.

A i wracając, kasetę również posiadam pg-970.Przejechane ma tyle co i łańcuch. Zrobiły się ząbki rekina a to raczej źle świadczy o wykonaniu.Myśląc, że gdybym jeździł na 2 łańcuchach wytrzymałaby 2 tyle.Mądry polak po szkodzie eh...

• Mod Team
Napisano

No łańcuch wiadomo, do koloru PC-971 :P Ale wiadomo, że zerwać można wszystko czy to PC-38 (teraz chyba 830) czy PC-971.

Albo XTRa po 300km :D

Ja bym wziął kasetę Shimano, są one twardsze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...