kross123 Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Witam. W rowerze jak w profilu (należy do mojej żonki) zaczął przeskakiwać łańcuch - ma przebieg ok. 3000 km. Wg specyfikacji producenta powinien być to KMC z-72 ale jakoś na nim takiego oznaczenia nie znalazłem. Kaseta jest HG-50 8 rzędów. Po przestudiowaniu forum doszedłem do wniosku, że przyczyną przeskakiwania łańcucha może być jego rozciągnięcie więc chciałbym go wymienić razem z kasetą. Rower służy do jazdy rekreacyjnej trochę miasto, trochę las. Jakimś rozwiązaniem byłaby wymiana na kasetę HG-50 i łańcuch HG-50 ale chciałbym też zwiększyć żywotność napędu. Czy moglibyście mi doradzić co ewentualnie w cenie do 250-300 zł mógłbym kupić? Szczerze mówiąc trochę jestem zaskoczony, że taki przebieg powoduje nieakceptowalne rozciągnięcie łańcucha. Proszę o rady.
Grand231 Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Łańcuch przeskakuje ci na całej długości kasety czy na określonych przełożeniach - jeżeli tak to winą takiego stanu rzeczy mogą być zużyte poszczególne koronki kasety.
kross123 Napisano 5 Listopada 2010 Autor Napisano 5 Listopada 2010 Łańcuch przeskakuje ci na całej długości kasety czy na określonych przełożeniach - jeżeli tak to winą takiego stanu rzeczy mogą być zużyte poszczególne koronki kasety. Przeskakuje na wszystkich najczęściej używanych (trzy środkowe), pozostałe używane są sporadycznie więc nawet nie wiem. Może dobrze byłoby sprawdzić rozciągnięcie przyrządem...Na alledrogo widzę w bardzo różnej cenie, czy ktoś może podać namiary na taki "dobry i tani" ?
bender999 Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Musisz ocenić stan zużycia korby. Bo nawet jak wymienisz kasetę i łańcuch to jestem prawie pewny ze będzie przeskakiwało na zębatkach korby Jeśli chodzi o wytrzymałość to kaseta HG50 jest jak najbardziej odpowiednia z tym, że łańcuch to już bym pocelował troszkę wyżej np. hg73 ewentualnie 3xhg50 i wymiana co ok700km - co na pewno będzie służyło dość dobrze napędowi Jeśli do tego jeszcze byś chciał dokupić korbe to polecam model poza grupowy M442 co razem stworzy dość niezawodną całość
kross123 Napisano 5 Listopada 2010 Autor Napisano 5 Listopada 2010 Musisz ocenić stan zużycia korby. Bo nawet jak wymienisz kasetę i łańcuch to jestem prawie pewny ze będzie przeskakiwało na zębatkach korby Jeśli chodzi o wytrzymałość to kaseta HG50 jest jak najbardziej odpowiednia z tym, że łańcuch to już bym pocelował troszkę wyżej np. hg73 ewentualnie 3xhg50 i wymiana co ok700km - co na pewno będzie służyło dość dobrze napędowi Jeśli do tego jeszcze byś chciał dokupić korbe to polecam model poza grupowy M442 co razem stworzy dość niezawodną całość Jeżeli chodzi o korbę to jest Alivio i tu także używana jest generalnie tylko środkowa zębatka - może by tylko tą wymienić? Łańcuch hg73 jest chyba 9 rzędowy, czy to dobry wybór? Może hg70 lub hg91 albo sram pc890 wszystkie 8 rzędowe?
Sandacz Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 daj sobie spokój z korbą - to ostatnia rzecz, którą trzeba by wymienić. Swoją drogą dziwne, że po marnych 3 tys. km. łańcuch w bicyklu używanym (chyba) rekreacyjnie skacze. Na ogół w trakcie użytkowania łańcuch dopasowuje się do używanych koronek i nie powinien sprawiać problemów (oczywiście do pewnej granicy) - nawet przy opcji zajeżdżania napędu "na śmierć". Skakanie to przypadłość występująca głównie w sytuacji, gdy wymienia się tylko jeden element - kasetę lub łańcuch. Osobiście mam dobre zdanie o zestawie kaseta/łańcuch HG-50. Aktualnie kaseta połyka u mnie czwarty łańcuch (na ogół na jednym łańcuchu robię 5 tys.), ma on jakieś 9 tys. km. rozciągnięcie 1,5%, oczywiście żadnych problemów ze skakaniem, ale na wiosnę wymieniam kasetę i łańcuch - znowu na HG-50 :-)
kross123 Napisano 5 Listopada 2010 Autor Napisano 5 Listopada 2010 To chyba pozostaje mi kupić ten przyrząd do mierzenia rozciągnięcia łańcucha. Ma ktoś coś takiego i może polecić konkretny model?
zoscar Napisano 6 Listopada 2010 Napisano 6 Listopada 2010 Mi łańcuch zaczął przeskakiwać po ok 7kkm. Teraz mam cały nowy napęd. Wtedy się jeszcze nie znałem, ale prawdopodobnie przyczyną zużycia było moje niedbalstwo. Jedyne co robiłem to smarowałem, więc na łańcuchu, kasecie i korbie cały czas była czarna, brudna i nabierająca piach powłoka. Teraz w weekend zawsze pod prysznicem myję rower, więc kaseta się cały czas błyszczy. A tak nie zbaczając z tematu, to w każdym serwisie rowerowym mają taki przyrząd, więc wystarczy pojechać i poprosić ich o pomoc.
kross123 Napisano 6 Listopada 2010 Autor Napisano 6 Listopada 2010 A tak nie zbaczając z tematu, to w każdym serwisie rowerowym mają taki przyrząd, więc wystarczy pojechać i poprosić ich o pomoc. Zgadza się, ale jak się ma swój, to nie trzeba jeździć do serwisu a poza tym można sobie sprawdzać nawet co miesiąc, na bieżąco i wychwycić odpowiedni moment na wymianę.
bender999 Napisano 6 Listopada 2010 Napisano 6 Listopada 2010 Jeżeli chodzi o korbę to jest Alivio i tu także używana jest generalnie tylko środkowa zębatka - może by tylko tą wymienić? tak spokojnie można tylko ją wymienić jeśli reszta jest ok Łańcuch hg73 jest chyba 9 rzędowy, czy to dobry wybór? sorki ale jakoś mi umknęło że to kaseta 8 wiec i łańcuch musi być do 8 - a tu już coraz mniejszy wybór Jeśli bardzo chcesz nadal jeździć na 8 to lepszego łańcucha szukaj po sklepach teraz a najlepiej kup od razu 2(jak znajdziesz) bo w shimano na chwilę obecną już nie ma lepszych łańcuchów niż hg40 Może hg70 lub hg91 albo sram pc890 wszystkie 8 rzędowe? tak jak wyżej / a jeśli chodzi o srama to też oczywiście może być Zgadza się, ale jak się ma swój, to nie trzeba jeździć do serwisu a poza tym można sobie sprawdzać nawet co miesiąc, na bieżąco i wychwycić odpowiedni moment na wymianę. Fajnie jest mieć swój tylko że jak będziesz zmieniał łańcuch co 500-700km na najkrótszy to spokojnie się obędziesz bez tego narzędzia
kross123 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Napisano 7 Listopada 2010 Jeśli bardzo chcesz nadal jeździć na 8 Tak bardzo to mi nie zależy ale przejście na 9 to chyba wiąże się z większymi kosztami - do wymiany dochodzą klamkomanetki, a co z korbą, też do wymiany? Jeszcze jedno pytanie: czy do montażu kasety shimano i sram są takie same klucze?
PKDeath Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 HG-91 polecam od siebie do 8-rzędów. Jak zmienisz napęd na 9 biegów to licz się ze zmianą kasety, łańcucha i manetki prawej. Korby są takie same.
kross123 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Napisano 7 Listopada 2010 HG-91 polecam od siebie do 8-rzędów. Do HG-91 jaka kaseta? Jak zmienisz napęd na 9 biegów to licz się ze zmianą kasety, łańcucha i manetki prawej. Korby są takie same. No i manetki wtedy "z różnych parafii"...hmm..
kross123 Napisano 21 Listopada 2010 Autor Napisano 21 Listopada 2010 Jeszcze jedno pytanie: Kaseta HG-50, łańcuch HG-91, czy to dobrze, że łańcuch "twardszy", czy może lepiej jednak wszystko HG-50? Dodam, że chcę jeździć na dwóch łańcuchach.
popo000 Napisano 29 Lipca 2011 Napisano 29 Lipca 2011 podepne sie pod pytanie mam nowy lancuch hg-50 i chce kupic kasete i nie wiem jaka wybrac hg-40 czy lepiej wziasc hg-50???????
beskid Napisano 29 Lipca 2011 Napisano 29 Lipca 2011 HG40 to jest ACERA a HG50 to Alivio i do tego niewiele droższe a bardziej wytrzymałe więc wybór w moim przypadku byłby oczywisty - HG50
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.