Skocz do zawartości

[suport] łożyska

jacekmak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam typowo miejski rower typ holender (peugot). Bardzo fajnie się nim jeździ. Mam tylko jeden problem: Bardzo często padają mi łożyska w suporcie (suport oczywiście starego typu na wianki). Może ktoś zna tego przyczynę? Ostatnio łożyska wymieniłem ok 2 tygodnie temu i wczoraj zaczęło mi w suporcie trzeszczeć. Podejrzewam, że to znowu łożysko.

Dlaczego tak szybko?

Napisano

A dałeś stały smar (np. tawot) na wianki i na miejsce łączenia korb z ośką suportu? Trochę smaru też przyda się na kliny jeśli masz takie mocowanie. W moim starym rowerze gdzie korby były mocowane na kliny też bardzo długo zastanawiałem się co jest grane że trzeszczy, myślałem, że to pedały itp. a okazało się, że to zwyczajny brak smaru w miejscach łączenia elementów.

Jeśli to nie pomoże to przyjrzyj się dokładnie miskom w których są osadzone wianki, może one się już zużyły lub są krzywe, lub krzywo osadzone. To były niestety stare czasy PRL gdzie za jakość nikt nie odpowiadał.

Napisano

Łożyska wymieniałem w serwisie. Ale tym razem to chyba sam się za to zabiorę. Może włożyli byle jakie łożysko z Chin i tyle.

Zapytam tak przy okazji czy miski po których przesuwają się łożyska da się wymienić.

A Może łożyska padają bo oś jest krzywa?

Napisano

to wg pierwszego postu jest raczej suport na kliny, taki sprzed 20 i więcej lat.

Tak, miski da się wymienić, można je krzywo osadzić, mogą być za mocno wytarte, że powstanie w nich dziura itp. Sama ośka suportu tez może być krzywa co spowoduje nierównomierne zużywanie miski i łożyska. Generalnie przyczyn może być kilka ale najpierw sprawdził bym, czy wszędzie jest smar.

Napisano

Suport typ taki jak w ukrainie :D

W sobotę jak będę miał czas porozkręcam i sprawdzę.

Dzięki za pomoc

Dodam jeszcze, że ok 2 miesiące temu wymieniłem łańcuch i tylną zębatkę (mam Torpedo Sachs 7). Co jakiś czas łańcuch mi spada. Nie możliwe, że jeszcze nie rozciągnął tyle ile trzeba. Może to wina łańcucha?

W suporcie trzeszczy co jakiś czas, ale żadnych luzów nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...