Skocz do zawartości

[Przedni amortyzator] zmiana sr suntor XCT V2 na XCR będzie pasował?

marekgiant93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam rowerek giant boulder 2008r i chciał bym w nim wymienić przedni amortyzator.

Miałem w nim amortyzator sr suntor XCT V2 ,a chciał bym wymienić na XCR i mam mały problem czy będzie pasować XCR zamiast XTC V2.Jak myślicie dało by rade dać 100mm skoku ,gdy miałem w starym 80mm skoku. Czy nie będzie przeszkadzać ta różnica?

link o opisie roweru:http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/mountain/3241/34584/

Z Góry Dzięki

Napisano

troszkę to wpłynie na geometrie główki ramy jak i całego roweru ale raczej nie będzie przeszkadzać to jakoś znacząco...a pasować będzie jeśli tylko oba amortyzatory mają rury sterowe 1.1/8 ewentualnie 1 cal - czyli oba muszą mieć ten sam wymiar rury sterowej!!!!

Napisano

Trzeba też pamiętać, aby rura sterowa miała odpowiednią długość.

A zmiana geometrii roweru przez wrzucenie amora o tylko 20mm większym skoku może być bardzo znacząca. Mój Haro po zmianie amora ze 100 na 120mm zmienił się bardzo znacząco, dodam, że geo roweru była liczona na 120mm.

Napisano

Inna sprawa.. zastanawiam się czy zmiana z XCT V2 na XCR ma sens. To raczej będzie skok w bok a nie w przód :icon_mrgreen: O ile XCR nie będzie w wersji LO, to raczej sens jest znikomy. Może lepiej do Tory uzbierać (wagowo podobnie jak XCT :P ) a prada o niebo lepsza. A używana powinna wyjść cenowo podobnie jak XCR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...