Skocz do zawartości

[damper] Fox Triad popsuł się :(

Lukasz71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

po dzisiejszej jeździe w temperaturze 5 stopni dokonałem niepokojącego odkrycia.

Damper w moim Specu Stumpjumper Expert (skok ramy 120mm, dł dampera 190mm) uległ awarii.

Zaczęły wyciekać z niego duże ilości oleju spod manetki platformy i blokady.

Efekt jest taki, że manetka przestała kompletnie działać (kręci się w kółko swobodnie bez żadnego oporu), poza tym damper zaczął głośno siorbać, tłumienie znikło.

Oczywiście nie ma możliwości dalszej jazdy z tym damperem.

Ciekawe jest tylko to, że podczas jazdy wszystko było okej, blokada działała itd.

Olej zaczął wyciekać już na postoju w domu.

Czy ktoś wie co się stało w środku dampera ?

Uszkodziła się jakaś uszczelka czy to coś poważniejszego ?

Da się to naprawić ?

Damper wygląda tak jak ten na zdjęciu:

FoxTriad.jpg

Jest to jakiś wymysł Fox-a i Specialized-a, gdyż sygnowany jest logami obojga firm.

Prócz platformy i regulacji tłumienia ma także całkowitą blokadę.

Dodam, że z dampera byłem bardzo zadowolony, zawieszenie pracowało miodnie.

W internecie znalazłem, że ten damper to to samo co Fox RP23.

Napisano

O ile amor a raczej cały rower jest jeszcze na gwarancji tu masz wykaz serwisów Fox Racing Shox:http://www.cult-bikes.com/FoxListaSerwisow.htm

Jeśli gwarancja wygasła to trochę gorzej sprawa wygląda, bo jeśli nigdy nie grzebałeś przy tego typu sprzęcie to też radzę zapytać w serwisie lub renomowanym sklepie posiadający dobry serwis i mechaników.Fox nie jest tani w serwisowaniu a i też nie wszyscy posiadają części jak np. kpl.uszczelek(bo prawdopodobnie wyciek spowodowany jest przez uszkodzony oring,zimering - wyciekł z niego olej - oby tylko nie zostały uszkodzone części trące goleni jak jeździłeś na sucho).

Napisano

Triad to nie to samo co RP23.

Mam znajomego, który też ma Stumpjumpera z Triadem i też miał problemy z nim przy niskich temperaturach. Nie pamiętam co było przyczyną, ale damper trafił do serwisu Foxa w ramach gwarancji.

Napisano

Damper nie pracował na sucho bez oleju. Wyciek nastąpił dopiero w piwnicy (kałuża czerwonego oleju na betonie).

Niestety na rower już nie ma gwarancji.

Oddam go chyba w tym tygodniu do autoryzowanego serwisu Foxa w Lublinie. Naprawa ma kosztować ok 300zł i trwać 7 dni.

Chyba jest to rozsądne rozwiązanie, gdyż chyba lepszego dampera do Stumpjumpera nie dostałbym. Triad pracuje jak dla mnie wyśmienicie (znacznie lepiej od Fox-a RP3, którego miałem w innym rowerze).

No chyba, że jest coś lepszego od Triada, to proszę mnie oświecić (tak do 1000zł mógłbym dać).

Napisano

EDIT:

Byłem dzisiaj w Inżynierii Rowerowej w Lublinie i oni nie podejmą się tego.

Dowiedziałem się, że damper trzeba wysłać do Cult Bikes i naprawa wyniesie ok 400zł :) .

Czy ktoś zna miejsce, gdzie można taniej zrobić ten serwis ?

Napisano

nie wiem czy przypadkiem fox dla speca ma inną długość całkowitą i skok tłoka. to taka chamska zagrywka speca żebyś był wierny marce na siłę :voodoo:

Napisano

Lukasz71 serwis foxa zawsze byl i zapewne zawsze będzie drogi :whistling: Koniec końców i tak będziesz musiał go tam wysłać z racji na to, że oni mają części a większość serwisów nie ma. Naprawa o której pisałeś wcześniej to nic innego jak odesłanie dampera do centrali Culta a następnie oddanie klientowi :) Dla zasady możesz popatrzeć na seriwsy w DE, może będzie taniej ale wątpie.

Jeżeli masz zdjęcia to napisałbym do centrali speca w tej sprawie i zapytał co sie stało. Może jest jakis zestaw naprawczy albo przynajmniej powiedzą Ci w czym jest problem. Olej pisanie do PL, wal prosto do centrali UE albo USiA.

Napisano

Ostatnio ktoś z tego forum wysłał mi FOX Triad do serwisu. Po rozkręceniu okazało się, że nie warto go nawet reperować bo do wymiany pół amora. Pękła iglica od kompresji która trzymała blaszkę i kilka innych bebechów. Wszystko ładnie się zmieliło w środku. Oby z tym nie było tak samo B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...