Skocz do zawartości

[lx hydrauliczne] odtłuszczanie klocków żywicznych

bender999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio przez przypadek zalałem klocki żywiczne czego nie zauważyłem od razu :) jako że stwierdziłem ze już po nich to próbowałem różnych sposobów odtłuszczania i wyniki się przedstawiają tak:

benzyna - działa przez 5 sek po założeniu później dalej słabo

plak(do odtłuszczania) - efekt podobny do benzyny

Ale mam pytanie bo w desperacji przypalałem klocki zapalniczką przez jakąś minutę każdy po przypalaniu przetarłem papierem ściernym i jazda... co mnie zaskoczyło hamulec jest jak nowy :thumbsup: Tylko czy takie klocki wytrzymają?? robił ktoś coś takiego już?? jakie efekty??

Napisano

Poczytaj sobie o odtłuszczaniu tarcz i klocków było tego wiele. często polecają umyć w ludwiku a potem wypalić w piekarniku przez 15 min w około 180-200' C

Napisano

Tak, tyle że to dotyczyło chyba tylko klocków metalicznych, może jeszcze ceramicznych, a w przypadku żywicznych nie wiem, czy to ich nie uszkadza, ale jak widać można ;) Ciekawe ile wytrzymają.

Napisano

Ja mam hamulce br485 nie wiem czy tam są żywiczne czy metaliczne ale robiłem eksperyment w piekarniku i wszystko jest ok.

Napisano

Ja mam hamulce br485 nie wiem czy tam są żywiczne czy metaliczne ale robiłem eksperyment w piekarniku i wszystko jest ok.

Fabrycznie w 485 montowane są klocki żywiczne, tarcza która jest przeważnie w komplecie, czyli sm-rt53 jet też przystosowana tylko do klocków żywicznych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...