Skocz do zawartości

[olej] do foxa f 100rl

zlyjogurt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Muszę zabrać się do wymiany oleju w foxie f100 rl rocznik chyba 2007. Cały czas byłem przekonany, że do środka mam lać olej 7,5wt tak, jak pisze w dołączonym manualu. Teraz jednak sprawdziłem na ich stronce- jest napisane, że mam lać olej fox green 10wt. I teraz trochę zgłupiałem. Z tego co się orientuję ten "green" to jakiś nowy wypust foxa. Czy inna gęstość nie wpłynie na tłumienie? Czy też to 10wt jest tylko na papierze? O ile rebound mogę wyregulować, to tłumienia kompresji już nie. Nie chcę przepłacać za oryginalny olej, więc szukałem motorexów i motuli, jednak w mojej wiosce 7,5w jest nie do dostania, za to dziesiątka się znajdzie. Więc tu zdam się na wasze doświadczenia- lać "po staremu", czy próbować 10wt?

Napisano

Poszperałem trochę na zagranicznych forach, napiszę czego się dowiedziałem, może komuś się przyda. Fox zmienił po prostu dostawcę olejów, i teraz swoją naklejkę nakleja na produkty FUCHS Silkolene zamiast na Torco. Oznaczenia gęstości czy co to tam te cyferki oznaczają są ponoć mało ważne, liczy się lepkość. A ta jest podobna dla tych 2 produktów i wynosi 30kilka mm^2/s dla 40 stopni C. Z tego wynika, że wlewając olej np motula powinienem wybrać 10w, podczas gdy motorex powinien mieć 7,5w.

Napisano

zlyjogurt zależy ile ważysz, FOX ma teraz dwa oleje w sprzedaży: 10W GREEN i 10W RED

10W RED to Silkolene Pro RSF 10W - chyba niedostępny w Polsce

10W GREEN to kij go wie.

Wiele osób skarży się, że ma za duże tłumienie na tych olejach.

Na twoim miejscu kupiłbym mniej lepki olej. Jak ważysz coś koło 75 kg albo mniej to możesz wlać Silkolene Pro RSF 5W

Ja mam Fox Vanilla RLC 2008, zalecany 7,5W (w starej nomenklaturze) wlałem ostatnio Silkolene fork oil 5W i tłumienie odbicia znacząco spadło jednak PRO RSF jest bardziej lepki przy tym samym oznaczeniu SAE 5W także powinien być okej. W najlepszym przypadku powinieneś zmieszać dwa oleje o różnej lepkości aby uzyskac 32 cSt (mm^2/s)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...