Skocz do zawartości

[gwarancja]pytanie odnośnie serwisowania.

Miras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiatam.Nie wiedziałem gdzie to napisać więc piszę tu.

Mam takie pytanie,bo kupiłem pare dni temu rower mtb i w karcie gwarancyjnej pisze że w ciągu 1 miesiąca trzeba zrobić przegląd.Czy on jest konieczny bo ja nie jeżdze po 50km dzienie zeby było coś do przeglądu tylko góra 10-15 więc nawet klocki się nie zjadą.

Więc zrobić ten przegląd po miesiącu czy po 2-3(jeśli tak można) lub inwestować tą kase w co innego ??Pozdro

Napisano

No czasami gwarancje są takie że jeśli nie pójdziesz do serwisu ,tak jak jest tam napisane to możesz utracić gwarancje.Lepiej jechać ;)

Napisano

Po za tym prawdopodobnie taki przegląd jest darmowy. Wiec jedziesz rowerkiem tam gdzie go kupiłeś i robią Ci darmowy przegląd gwarancyjny, (regulacja przerzutek, naciągnięcie szprych itp.) który powinien być darmowy. Przynajmniej ja tak miałem że pierwszy przegląd za darmo w ramach gwarancji.

Napisano

Możesz w ogóle nie wsiadać na rower, ich to nie obchodzi bo liczy się tylko kasa którą będziesz musiał zapłacić za ten serwis.

W większości przypadków brak serwisu = brak gwarancji albo ograniczona gwarancja.

Napisano

Rower kupowałem na allegro ale pytałem się w serwisie krossa i powiedzieli że moge u nich zrobić ale za opłatą.

A w książeczce gwarancyjnej pisze że "warunkiem gwarancji jest posiadanie dowodu zakupu oraz wypełnionej i podpisanej karty gwarancyjnej" a nie ma nic że musi być też przegląd tylko żę"producent PROPONUJE go zrobić".

• 7 miesięcy temu...
Napisano

ja niedawno też kupiłem rower, tylko authora. W warunkach gwarancji mam zapis "zaleca się poddać rower w okresie między 4-6 tyg. od daty zakupu płatnemu przeglądowi(...)". U Ciebie widze jest podobnie. Ja nigdzie nie wysyłam na pewno :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Rower kupowałem na allegro ale pytałem się w serwisie krossa i powiedzieli że moge u nich zrobić ale za opłatą.

A w książeczce gwarancyjnej pisze że "warunkiem gwarancji jest posiadanie dowodu zakupu oraz wypełnionej i podpisanej karty gwarancyjnej" a nie ma nic że musi być też przegląd tylko żę"producent PROPONUJE go zrobić".

Też mam Kross'a, którego kupiłem dwa miesiące temu. Nie zrobiłem owego przeglądu. Z jednej strony "proponuje", oznacza tylko sugestię wykonania takiego przeglądu, ale nie jest on wymagany by gwarancja była ważna. Z drugiej strony punkt ten znajduje się w warunkach gwarancji dla mnie nie jest do końca zrozumiałe. Generalnie przejrzałem całą instrukcję obsługi. Jest tam tyle punktów i obostrzeń, że w realnym użytkowaniu nie ma szansy ich spełnić. Ot przykłady:

0) Roweru nie można użytkować w miejscach, gdzie znajduje się piasek (Czytaj: zapomnij o wycieczce po lesie, plaży etc).

1) Rower nie może być przechowywany na powietrzu dłużej niż 12 godzin. (Czytaj: nie możesz wybrać się tym rowerem na kilkudniową wycieczkę).

3) Maksymalny udźwig roweru to 85kg (hamulce).

Pewnie zebrałoby się jeszcze więcej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...