Skocz do zawartości

[amortyzator przód] MX Bomber wewnętrzna regulacja tłumienia

B1spike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Chciałbym się dowiedzieć ile stopni regulacji ma tłumik SSV w MX Comp rocznik 2003 z wewnętrzną regulacją tłumienia. Trudno mi dostosować uniwersalne nastawienie tłumienia, dlatego chciałbym ustawić tłumiki na skrajne pozycje i tak sobie porównywać pracę.

Raz regulowałem tłumienie kręcąc w jedną stronę tak, że tłumiki zaskoczyły po 100 razy (liczyłem właśnie zaskoczenia tłumika, ale to chyba wyszło ok 6-8 zaskoczeń na cały obrót). Oczywiście tłumienie uległo zmianie, ale nie jakoś istotnie. Kręcenie w drugą stronę przywróciłem stare ustawienie tłumienia. Skoro w takiej sytuacji tłumienie zmieniało się w małym stopniu mimo, jak mi się wydaje, wyraźnej regulacji 100 zaskoczeń to czy tłumik SSV nie jest zepsuty??

Jak wyczuć, kiedy SSV osiągnie skrajną pozycję i tak orientacyjnie ile razy powinien on zaskoczyć podczas przekręcenia o 360 stopni. Ile obrotów należy wykonać aby przejść z jednej skrajnej pozycji tłumika do drugiej. Oraz czy charakterystyka tłumienia jest mniej więcej liniowa, czy trzeba się więcej natrudzić.

Za jakąkolwiek pomoc serdeczne dzięki

Pozdrawiam

Napisano

Chyba musiałeś źle włożyć klucz. Tłumik SSV wygląda tak: http://download.bikeboard.pl/foto/ssv_3.jpg Tylko kiedyś te otwory dokoła były większe i klucz łatwo w nie wpadał. Wtedy można było sobie kręcić od rana do wieczora. Trzeba trafić dokładnie w środek. Regulacja mi kilka obrotów (nie pamiętam dokładnie ile) i działa płynnie, nic nie zaskakuje. Zaskakiwanie było efektem włożenia klucza w nieodpowiedni otwór.

Napisano

Mam dokładnie tak samo - żadnego klikania.

Pamiętaj, że tłumienie zwiększasz kręcąc w lewo. Tam jest lewy gwint.

Pilnuj by dobrze włożyć klucz do regulatora. Wiem, że to bardzo trudne, ale jeżeli trafisz w nieodpowiedni otwór, to możesz połamać gniazda. W roczniku 2003 były one plastikowe, natomiast od 2004 zaczęli robić aluminiowe i problem już nie występował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...