Buksu Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Witam i pozdrawiam wszystkich. W tym sezonie wreszcie zakupiłem swojego pierwszego full-a. Rower to Giant trance 3 2008. Serwisanci dopiero po trzeciej wizycie zdjagnozowali, że ciekł mi widelec a nie hamulec. Tora Solo Air miała mikroszczelinę w dolnej goleni. Harfa tłumacząc, że nie ma części wymieniła mi dolne golenie na recon race. Jednak po wymianie zauważyłem ślady oleju na górnej goleni. Poprzednio golenie były suche jak pieprz. W związku z powyższym mam pytanie. Czy nowe uszczelki muszą się ułożyć, a sam amortyzator dotrzeć?
bros Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Raczej nic nie powinno się docierać, chociaż uszczelki mogą potrzebować chwilkę czasu na osiągnięcie optymalnych 'parametrów'. W Twoim wypadku olej na goleniach może być wynikiem niedbalstwa serwisantów. W czasie wymiany oleju jego część musiała się dostać pomiędzy uszczelki kurzowe i olejowe. Wygląda to mniej więcej tak (idąc od góry): uszczelki kurzowe odrobina oleju uszczelki olejowe olej/tłumiki/bebechy Olej na goleniach to prawdopodobnie ten olej spomiędzy uszczelek kurzowych i olejowych. Jest on oddzielony od wnętrza amortyzatora. Jednocześnie olej z wnętrza amortyzatora nie wydostaje się na zewnątrz bo zatrzymują go uszczelki olejowe. Musisz pojeździć minimum tydzień czasu, żeby stwierdzić czy olej na goleniach to olej z wnętrza czy "zewnętrza" amortyzatora. Jeżeli jest to olej z wspomnianej "szczeliny" to po tygodniu cały powinien już się dostać na zewnątrz (wycieraj regularnie golenie). Jeżeli jest jednak olej wydostaje się z powodu nieszczelnych uszczelek to po tygodniu obrączka z oleju nadal będzie obecna na goleniach.
Buksu Napisano 10 Września 2010 Autor Napisano 10 Września 2010 Z tą szczeliną to była dziwna sprawa. Kilka razy oddawałem rower na serwis myśląc, że cieknie mi płyn z zacisku przedniego hamulca. Myślałem tak, gdyż przy uszczelkach oraz na dole widelca(przy regulacji tłumienia) nie znalazłem śladów wycieku. Okazało się, iż widelec miał dziurawą goleń dolną. Pocił się z boku na dolnej goleni. Nie wiem ale Harfa powinna przy braku części do mojego widelca, wymienić go na nowy odpowiednik, a nie robić składaka dając do Tory dół od Recon Race. Dziękuje za szybką odpowiedź. Jak po kilku dniach nadal będą zacieki to zrobię dym w serwisie. Pozdrawiam.
Miecho87 Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Oczywiście nie oddali Ci tych starych goleni? Obrączki z oleju mogą być po serwisie, oleju jest na razie dużo i się rozciera. A poza tym może serwisanci zalali go szczerze, bo dużo RSów cierpi na fabryczny niedobór oleju. W każdym razie powinno to przejść po paru dniach, a jak nie to sam napisałeś co zrobisz.
darex Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Uszczelki powinno się smarować przed założeniem na lagi także może być tam smar lub olej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.