ziemian Napisano 2 Września 2010 Napisano 2 Września 2010 Witam Posiadam KROSS A2 XT 2009 i mam takie pytanie, bo chciałbym zmienić ilość rzędów z tyłu z 8 na 9, ale to nie jest najważniejsze. Chcę po prostu wszystko(oprócz korby na którą jak na razie nie będę miał kasy) "dopasować" do tylnej przerzutki Shimano XT Shadow żeby chodziło jak najlepiej i jak najpłynniej i było jak najbardziej kompatybilne. Oto mój napęd: Korba Shimano FC-M191 Kaseta Sram PG-830 8-speed Łańcuch Shimano CN-HG40 Przerzutka przód: Shimano Alivio Manetki Shimano Alivio Proszę o jakieś propozycje, odpowiednie konfiguracje zmian. pozdrawiam
Miecho87 Napisano 2 Września 2010 Napisano 2 Września 2010 To co masz też będzie działało z XT Shadow.
ziemian Napisano 2 Września 2010 Autor Napisano 2 Września 2010 Wiem, ale chciałbym wymienić na coś lepszego/trwalszego bo ta kaseta/korba nie są zbyt trwałe, powoli chciałbym wymieniać na full XT tylko nie wiem za co się najpierw zabrać i czy opłaca się kupować używane sprzęty.
focus25 Napisano 2 Września 2010 Napisano 2 Września 2010 Najlepszym rozwiązaniem będzie zbieranie kasy i powolne zajeżdżanie obecnego napędu. Nie wiem jaki jest stan twoich obecnych komponentów, ale podejrzewam że przy wymianie napędu z pominięciem korby wystąpi problem.Nowy łańcuch będzie skakał na korbie. Nie podałeś widełek cenowych więc trudno coś poradzić odnośnie zakupu komponentów.
Mod Team michuuu Napisano 3 Września 2010 Mod Team Napisano 3 Września 2010 Najlepszym rozwiązaniem będzie zbieranie kasy i powolne zajeżdżanie obecnego napędu. Nie wiem jaki jest stan twoich obecnych komponentów, ale podejrzewam że przy wymianie napędu z pominięciem korby wystąpi problem.Nowy łańcuch będzie skakał na korbie. Nie podałeś widełek cenowych więc trudno coś poradzić odnośnie zakupu komponentów. Najpierw kaseta i łańcuch później korba. Wtedy mniejsze prawdopodobieństwo że łańcuch będzie skakał. Tarcze korby chętniej przyjmują nowy łańcuch niż kaseta (no chyba że przebieg pod 10 tysiaków).No i do 9-tki jeszcze manetki. Jeżeli jest parcie na kompletną grupę XT to nie ma co doradzać innego sprzętu.
unibikerka Napisano 3 Września 2010 Napisano 3 Września 2010 Jak przyszedł na moim starym uni czas na małą wymiankę skrzyni biegów to wymieniono mi tylny bieg i łańcuch, łożyska w suporcie, korbę i tarcze na przodzie- zostawiono. Na początku pykał mi ten nowy łańcuch po starej tarczy,ale po iluś jazdach terenowych wreszcie zaczął być cicho:) Znaczy się: dotarło się ,nie mam problemów z przerzutkami i z napędem. Sorki za ewentualne niedociągłości w precyzyjnym nazewnictwie techn. To co pisze kolega wyżej w przypadku mojego uni jest trafione pozytywnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.