plosaczek Napisano 30 Sierpnia 2010 Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam Jeżdżę sobie nowym rowerkiem, mam ~ 300 KM dopiero. I wygina mi się środkowa z przodu zębatka w momencie kiedy startuję ze świateł na 2 zębatce z przodu i ~ środkowej z tyłu. Mam taką : Deore.FC-M442 W serwisie szybko stwierdzili że to uszkodzenie mechaniczne -> moja wina zrobiłem coś na siłę albo gdzieś walnąłem. Sam niczego prostować nie chcę bo się boję że popsuję, to go tam zostawiłem. No więc ważę jakieś 95 kg. Na pedałach nie staję bo zdaję sobie z tego sprawę że wszystko mogę pourywać na siłę też się nie pcham pod górki na wyższych biegach. Chciałem wystartować w miarę szybko z tych świateł(ruchliwa ulica)to mogłem przez chwilę stanąć... No ale bez przesady. Za każdym razem mam uważać jak wsiadam/ruszam Dostanę rower z powrotem, jaką korbę powinienem kupić do niego żebym nie miał takich przygód więcej ? -> Będę musiał wymienić coś więcej wtedy ? Cena rozsądna ~ 300-400 zł więcej nie chcę wydawać na jedną część. Chciałbym żeby wagowo była podobna do tej (chyba że będzie lżejsza:) )
TocaS Napisano 30 Sierpnia 2010 Napisano 30 Sierpnia 2010 Dobry stosunek jakości do ceny Deore 2010 HII.
pietro137 Napisano 30 Sierpnia 2010 Napisano 30 Sierpnia 2010 nie bardzo rozumiem dlaczego wygina Ci się środkowa. A co z największą? Czy to wyginanie objawia się tym że Ci łańcuch ociera o przerzutkę? Jak możesz to podaj jeszcze model roweru.
plosaczek Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Napisano 31 Sierpnia 2010 nie bardzo rozumiem dlaczego wygina Ci się środkowa. A co z największą? Czy to wyginanie objawia się tym że Ci łańcuch ociera o przerzutkę? Jak możesz to podaj jeszcze model roweru. Nie wygina się, tylko raz się wygięła. No a wygięła się dlatego że na niej miałem łańcuch i za mocno depnąłem -> bo to od tego prawda ? Bezpośrednio po tym jak ruszyłem z tych świateł spadł łańcuch i okazało się że jest wygięta zębatka (przy 3-4 ząbkach). Mam Kellysa equite 2010. To jest cross. Dobry stosunek jakości do ceny Deore 2010 HII. To będzie dobra korba dla mnie ? Jeżeli na długie trasy jeżdżę tylko po asfalcie. Po lesie też nim harcuje ale ze ścieżek nie zjeżdżam Miałem aluminiową jeżeli teraz wymienię również na aluminiowo to nic się chyba nie zmieni ? Tą najniższą zębatkę używam praktycznie tylko w lesie, więcej jak 10 km/h tam nie robię... Bo się boję o amortyzator Widzę że tu ta najniższa jest stalowa, dla mnie chyba lepiej by było żeby to ta środkowa była najmocniejsza ? Górki pokonuję z reguły na niej. Mi się spodobała ta Shimano.SLX.FC Ale ta cena, zresztą czy jest sens wydawać tyle kasy na taką korbę do crossa. to jest 25 % wartości roweru
pietro137 Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Moim zdaniem nie powinno się tak łatwo wygiąć mimo to że kellys ma ograniczenia w instrukcji do 90 kg (przynajmniej u mnie tak pisze). W ogóle pierwszy raz słyszę żeby ktoś od ruszania wygiął zębatkę. Ja osobiście raz wygiąłem ale dlatego że dość mocno kopnąłem. Przerzutka musiała nie dokładnie zrzucić i to pewnie od tego. Ale dość tego pierdzenia w kijek. Skoro zamierzasz wymienić to nie lepiej najpierw spróbować po prostować? Raczej nic nie tracisz a może się uda. Mi osobiście udało się wyprostować na tyle że w czasie jazdy mało co czuć. Teraz jak to zrobiłem. Najłatwiej Ci będzie zdjąć największą tarcze (powinna bez problemu zejść po odkręceniu śrub na imbusy), następnie bierzesz kleszcze i delikatnie odginasz. Nie wyjdzie Ci to za pierwszym razem, musisz kilka razy tak delikatnie odgiąć.
aztej Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Wymień tylko wygiętą zębatkę i śmigaj dalej. Zapewne zmieniałeś chwilę wcześniej bieg, łańcuch nie ułożył się dokładnie na koronce, depnąłeś po pedałach i się wygięło. Myślę, że nie ma potrzeby wymiany całej korby, chyba że jest nierozbieralna.
plosaczek Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Napisano 31 Sierpnia 2010 Ja niczego nie wymieniam teraz Jak napisałem w pierwszym poście rowerek został w serwisie i będzie miał wyprostowaną/wymienioną na jakąś tanią tą zębatkę. W tym miesiącu i tak tego nie kupię, bo mi żal pieniążków Ale jak się pogodzę, to mogę włączyć nową korbę w budżet na przyszły miesiąc Chociaż chciałem bociarke najpierw kupić Nie wiem czy mi się to nie będzie częściej wyginać po prostu. Rower ma być na chodzie a nie stać bo jestem troszeczkę za ciężki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.