13kisiel13 Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 Witam. Mam do was pytanie. W mojej Rebie (dual air) nie wiem jak dostosować ciśnienie do wagi tzn. w serwisie poradzili mi żeby napompować na dolną granicę do mojej masy ( ważę 75 kg ) czyli jak jest 71-80 kg to pod 71 kg i tak więc zrobiłem. Amortyzator ma skok 100mm ale jak wsiadam na rower to ugina się on o jakieś 20-25mm. Powiedziano mi, że tam powinno być. Czy takie ustawienie jest właściwe czy powinienem dopompować idealnie pod swoją masę?
Kamil515 Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 Przepraszam, że nie w temacie, ale właśnie szykuje się do zakupu reby/sida o skoku 100mm i mam pytanko. Jaka jest długość widelca od mocowania ośki koła do bieżni? Teraz mam RST F1rst o goleniach górnych wysuniętych na 128mm. Kolejne pytanie. Czy jak wstawie Sida/rebe o innej długości czy to nie zmieni mi geometrii? Znaczy problem nie leży w zmianie geometrii, tylko w tym czy po jakimś czasie na większej dziurze nie odpadnie mi główka ramy albo coś...
Fenthin Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 Tak, amortyzator powinien się ugiąć, gdy usiądziesz na rower, jest to tzw. SAG, czyli wstępne ugięcie zawieszenia spowodowane obciążeniem go ciężarem rowerzysty. Wyraża się go w procentach pełnego skoku (czyli dla zawieszenia o skoku 100mm SAG 20% to 20mm). Do XC wartość SAG powinna wynosić od 10 do 25%. Ile dokładnie? To już zależy od preferencji. Teraz, po co to? Zadaniem zawieszenia jest amortyzowanie nie tylko tego, co wystaje ponad powierzchnię, ale i tego co znajduje się poniżej, więc wszelkiego rodzaju dziur. Gdyby amortyzator nie był początkowo ugięty, przejeżdżając przez każdą dziurę czułbyś się jak na całkowicie sztywnym rowerze. @Kamil515 Urwanie główki spowodowane założeniem amortyzatora o skoku 100mm jest niemożliwe skoro teraz masz widelec o podobnym (jak mniemam) skoku. Gdyby nowy miał jakieś 150mm czy więcej, tak, wtedy istnieje taka możliwość. Oczywiście geometria odrobinę się zmieni, jeśli widelec będzie miał inną wysokość, ale jeżeli rama jest zaprojektowana do amortyzatorów o takim skoku, nie ma się czego obawiać, to będzie na tyle delikatna różnica (o ile w ogóle ją zauważysz), że zaraz się przyzwyczaisz.
Timon92 Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 Kisiel: jest dobrze, tak powinno byc. Kamil: jesli skok jest taki sam to nie bedzie roznicy wiekszej niz 10mm, nie ma sie co obawiac.
13kisiel13 Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Napisano 28 Sierpnia 2010 I ja również dziękuję za odpowiedzi. Wielki Plus dla was !
Sonix Napisano 29 Sierpnia 2010 Napisano 29 Sierpnia 2010 Kisiel jak już masz ustawiony odpowiedni SAG poprzez pompowanie komory pozytywnej to pobaw się teraz ciśnieniem w komorze negatywnej odpowiada ona za czułość widelca. Ciśnienie troszkę wyższe o jakieś 5-10 PSI daje czulszy amortyzator zmniejszając ciśnienie amortyzator staje się mniej czuły no i potem jeszcze zostaje do ustawienia flotgate o ile korzystasz z blokady skoku amorka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.