jwa Napisano 21 Sierpnia 2010 Napisano 21 Sierpnia 2010 Hej, Mam w rowerze mostek Easton EA30 Oversized. Za każdym razem jak go dokręce, podczas jazdy troche się luzuje i zaczyna skrzypieć. Nie podoba mi sie ten mostek i mu nie ufam pomimo faktu że jest mocowany z kierownicą na 4 śrubach. Śruby są nasmarowane, kupiłem nawet dłuższe, żeby łapały cały gwint ponieważ fabryczne są kilka milimetrów za krótkie. Chciałbym wymienić ten mostek, na jakiś bardziej wytrzymały. Nie musi być lżejszy, nie chodzi mi w tym wypadku o ultra lekki mostek ale raczej o jego wytrzymałość i możliwość mocnego dokręcenia żeby nie pozrywać gwintów. Mam rower do XC ale zdarza mi się jeździć agresywniej. W zaiązku z faktem że waże 90kg potrzebuje solidnego produktu, najlepiej żeby miał szerzej rozstawione śruby niż Easton. Jego długość to ok 120mm więc nie wchodzą w gre krótkie pancerne mostki do DH, a szkoda. Ma ktoś pomysł jakie mostki spełniają te warunki i nie kosztują więcej niż 200zl ? Pozdrawiam
tobo Napisano 21 Sierpnia 2010 Napisano 21 Sierpnia 2010 czy sam mostek jak i jego przednia pokrywa są dobrze spasowane z kierownicą? może kierownica w miejscu mocowania z mostkiem nie jest odpowiednio wyprofilowana? nie mam pewności ale wg mnie to raczej problem tego konkretnego egzemplarza kierownicy/mostka. może masz możliwość pożyczyć jakikolwiek mostek/kierownicę od kogoś znajomego? problem wygląda na analogię do źle spasowanej sztycy/rury podsiodłowej. być może luz powstaje dlatego że mocowanie kierownicy "nie lubi" powierzchni kierownicy - może jest ona za gładka w miejscu mocowania. ostatnia teoria to "miękka" rura kierownicy, która poddaje sie przy przykręcaniu. [
jwa Napisano 21 Sierpnia 2010 Autor Napisano 21 Sierpnia 2010 czy sam mostek jak i jego przednia pokrywa są dobrze spasowane z kierownicą? może kierownica w miejscu mocowania z mostkiem nie jest odpowiednio wyprofilowana? nie mam pewności ale wg mnie to raczej problem tego konkretnego egzemplarza kierownicy/mostka. może masz możliwość pożyczyć jakikolwiek mostek/kierownicę od kogoś znajomego? problem wygląda na analogię do źle spasowanej sztycy/rury podsiodłowej. być może luz powstaje dlatego że mocowanie kierownicy "nie lubi" powierzchni kierownicy - może jest ona za gładka w miejscu mocowania. ostatnia teoria to "miękka" rura kierownicy, która poddaje sie przy przykręcaniu. [ Poniżej wklejam 2 zdjęcia mostka. Mam nadzieje że złączenia są widoczne. Na powyższym zdjęciu widać, że w miejscu czerwonej ramki mostek nie przylega całkiem do kierownicy. W miejscu niebieskiej ramki mostek idealnie przylega do kierownicy, w związku z czym nie moge bardziej dokręcić śrub, ponieważ na 100% zerwie sie aluminiowy gwint, co jest ostatnią rzeczą jaka jest w tym temacie potrzebna. Tutaj z kolei widać, że mostek nie jest dokręcony do samego końca, tzn. mostek nie zazębia się idealnie tylko jest kilku-milimetrowa szczelina, ale to jest wg. mnie normalne. Problem raczej jest widoczny na zdjęciu pierwszym. Nie zmienia to faktu, że chętnie wymienię mostek, tylko ma ktoś doświadczenie w tej kwestii, tzn jaki mostek jest mocny i ma szerszy rozstaw śrub niż ten Easton. Pozdrawiam
tobo Napisano 21 Sierpnia 2010 Napisano 21 Sierpnia 2010 http://allegro.pl/item1197347334_nowy_mostek_accent_avio_120_mm_133g_okazja.html przykład mostka o który zapewnie ci chodzi. masz pecha, to co masz to chyba najwęższy typ mocowania na cztery śruby dostępny na rynku taki sam typ (blisko rozstawione cztery śruby) stosuje firma ritchey w mostkach 4axis i inni producenci korzystają niekiedy z tego rozwiązania. 200 zł? myślę że możesz wydać 3-4 razy mniej. śruby w mostku masz za długie wystarczą takie do miejsca gdzie wychodzą z gniazd. pokrywa nie może się zazębiać idealnie; w takim przypadku nie byłbyś w stanie zmocować kierownicy. 90 kilo to nie jest dziś dużo dla mostka, nawet lekkiego (powiedzmy że lekki to ok 120 gram). jeśli chcesz mieć jednak bezpieczną granicę to kup mostek o wadze powiedzmy ok 150 gram. raczej wybierz też mostek którego pokrywa nie jest zbyt wycinana, czyli np składająca się z dwóch osobnych elementów.
jwa Napisano 21 Sierpnia 2010 Autor Napisano 21 Sierpnia 2010 http://allegro.pl/item1197347334_nowy_mostek_accent_avio_120_mm_133g_okazja.html przykład mostka o który zapewnie ci chodzi. masz pecha, to co masz to chyba najwęższy typ mocowania na cztery śruby dostępny na rynku taki sam typ (blisko rozstawione cztery śruby) stosuje firma ritchey w mostkach 4axis i inni producenci korzystają niekiedy z tego rozwiązania. 200 zł? myślę że możesz wydać 3-4 razy mniej. śruby w mostku masz za długie wystarczą takie do miejsca gdzie wychodzą z gniazd. pokrywa nie może się zazębiać idealnie; w takim przypadku nie byłbyś w stanie zmocować kierownicy. 90 kilo to nie jest dziś dużo dla mostka, nawet lekkiego (powiedzmy że lekki to ok 120 gram). jeśli chcesz mieć jednak bezpieczną granicę to kup mostek o wadze powiedzmy ok 150 gram. raczej wybierz też mostek którego pokrywa nie jest zbyt wycinana, czyli np składająca się z dwóch osobnych elementów. Dziękuję za opinie i pomoc. Pozdrawiam
Gresus Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Witam Mam problem przywiozłem sobie rower z Danii (niestety lekko pęknieta rama i złamany mostek) i szukam do niego mostka, ale słabo znam się w temacie. Chodzi o taki rower http://www.thansen.dk/product.asp?c=4185707496&n=-1328075167&pn=-1219757469 . Jaki mostek dobrać, jaki ma być kąt i jak długość starego zmierzyć. I co myślicie o tych mostkach carbonowych opłaca się to brać czy to tylko ładny wygląd ?? Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.