Szuwar333 Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 Witam. Kupiłem siostrze jakąś używaną aluminiową ramę. W komplecie były stery na 1 i 1/8 cala , widełki i kierownica. Nie doczytałem że nie ma mostka, ale stwierdziłem że to nie problem. Jednak gdy zobaczyłem stery i widelec nabrałem pewnych wątpliwości. Stery są na 1 i 1/8 cala, ale mają gwint. Rura od widełek nie wystaje więc nie pasuje tu mostek ahead. Pierwszy raz spotkałem się z mostkiem wpuszczany do sterów 1 i 1/8". Mam mostek wpuszczany na 1" oraz redukcje (nie wiem czy nazywa się to redukcją ) czyli taka co montuje się zamiast wpuszczanego mostka, pasuje do sterów 1" i na to nachodzi mostek ahead. Może i ta wpuszczana rurka lub mostek wpuszczany na 1" dy do 1 i 1/8 cala weszły i po skręceniu by jakoś trzymało, ale tak raczej nie powinno być. Czy są jakieś redukcje, które wkłada się do rury od widełek takich i można zamontować mostek wpuszczany 1" ? Nie chce narażać siostry na kolejny wydatek, bo najlepiej to by było kupić widełki, stery nabijane+mostek, ale to by kosztowało więcej niż ta rama i część które z nią dostałem:P. Może taką redukcję samemu zrobić, czyli wziąć rurkę, np od starych widełek na 1" naciąć i wbić w widełki tamte i włożyć mostek wpuszczany? Jakby się mocno skręciło to powinno trzymać. Tylko nie chce z drugiej strony zrobić krzywdy siostrze:P. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam
Miecho87 Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 Najtańsze bezpieczne wyjścia: - kupno mostka wpuszczanego na 1 1/8" (na marginesie dysponuję takim) - kupno adaptera i tulei do niego i oczywiście mostka na 1 1/8" a-head. A poza tym tak jak pisałeś nowe stery, wideł i mostek. Teoretycznie można oczywiście dorobić tuleję taką, żeby wchodziła w wideł, a w nią mostek na 1", ale jakoś nie jestem przekonany do tego (pomijam konieczność znalezienia kogoś kto to wykona) z prostego względu, czy ta tuleja przekaże odpowiednio duży nacisk od klina do ścianek rury sterowej. A jakby nie było są to komponenty od których może zależeć życie.
Szuwar333 Napisano 21 Sierpnia 2010 Autor Napisano 21 Sierpnia 2010 Przemyślałem to i stwierdziłem że docelowo będą nowe stery wbijane,mostek ahead i widełki(udało mi się moje stare z wbitą już gwiazdką znaleźć ), a z czasem amortyzator. Tymczasowo, spróbuje zrobić dzisiaj u znajomego ślusarza taką tulejkę i zobaczę czy da radę. Jeśli będę miał jakiekolwiek wątpliwości to nie składam roweru dzisiaj i kupuję mostek i stery. Miecho87 sprawdź PW;)
Szuwar333 Napisano 21 Sierpnia 2010 Autor Napisano 21 Sierpnia 2010 Wstawiłem przeciętą tulejkę aluminową, mocno dokręciłem tą wpuszczaną rurkę, na którą mostek ahead ma przyjść. Trzyma dobrze . I tak z czasem wymienię wszystko na stery wbijane+ahead, a póki co będę kontrolował regularnie stan tego wynalazku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.