Skocz do zawartości

[Naprawa/Modyfikacja] Wigry 3 - spotkanie z klasyką,

kavillock

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

U mnie jeszcze hohoho... do składania. Póki co konserwacja całej mechaniki, sprawdzenie kół, malowanie, polerki, zakup siodełka :) Póki co obyło się bez wkładów finansowych, ale to dopiero początek. Harmonogram prac rozłożyłem sobie na wrzesień, mam nadzieję, że na wtedy go skończę (żona jakoś nie trawi, że spędzam tyle czasu w piwnicy :teehee:) W każdym bądź razie, powoli, powoli do przodu. Zrobiłem już wywiad u siostrzeńca pt.: "Gdybyś miał rower, to jaki miałby kolor?" - wyszło na to, że "czarny z płomieniami" - będzie ciężka sprawa :rolleyes:

Planuję pokombinować to malowanie farbami do graffiti, marki Dope. Producent podaje, że puszki dają równomierne małe ciśnienie, co powinno ustrzec mnie przed katastrofami z zaciekami (tak se wykombinowałem). Jak się zabiorę za to malowanie, to wrzucę fotki - teraz nie ma co pstrykać, rowerki leżą w wanience do kąpieli niemowląt.

Napisano

Gdzie można kupić szprychy do Wigry 3?

Koło 20", 36 szprych - długość: 191/186 mm (przód) i 186/183 mm (tył). Dane z Internetu - może ktoś potwierdzi?

Szukałem takich szprych na Allegro ale tam są do kół od 24" wzwyż.

Napisano

to tak http://allegro.pl/szprychy-nierdzewne-cnspoke-nyple-294-mm-srebrne-i1190512246.html, to są dłuższe, ale jak zadzwonisz do ziomka, to w magazynie jeszcze mają - albo ci zamówią, musisz tylko pomierzyć ile mm i ile sztuk, u mnie wymiar szprych trochę inaczej wygląda ale musisz sam sprawdzić, każdy ma inne

cena następująca nierdzewka z nyplem 100gr, ocynkowana (taka jak w wigruskach) 25gr + nypel 25gr (chyba że nypel posiadasz to tylko szprycha) w sklepach wybranych też znajdziesz ale tylko nierdzewki po 1zł++

Napisano

V-ek raczej nie zamocujesz z prostej przyczyny- brak pivotów. Pozostają hamulce typu caliper lub szosowe jeżeli będa miały wystarczającą długość ramion.

Napisano

ja z tyłu na torpedzie, z przodu na pewno, a z tyłu podobno - ale nie potwierdzę hamulce szczękowe, na razie nie zakładam z powodu braku funduszy.

v-ki też widziałem kiedyś na składakach, zewnętrznie mocowane piwoty na jakiejś obręczy mocowane do ramy - ale z tego co widziałem, to zdziera to lakier, ponieważ rusza się czasami.

Lepiej zainwestować w szczęki, może mniej wydajne ale pewne że zahamuje (kiedyś)

Napisano

nudno się zrobiło, wstawiam zdjęcie roweru (nie całego jeszcze) jak przyślą koła to wstawię dokładniejsze zdjęcia i info i to będzie tyle na ten sezon

201009030_waexwr.jpg

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Witam wszystkich. Też sie przymieżam do naprawy Wigier 3 (przelażał ostatnie 20 lat w piwnicy) i nasuwa mi sie pare pytań do waszych postów sprzed roku:

1. Czy nie lepiej jest oddać ramę do lakiernika żeby tam sie nią zajęli? Pewnie mogą ja odnowic wyczyscic i pomalować? Efekt pewnie bedzie lepszy niz sprejem albo pedzlem. oczywiscie jest to drozsze ale jak juz sie brac za renowacje to chyba warto wyłożyć troche kasy.

dobra to tyle

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...