manio4444 Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Witam, Na ostatnim maratonie spotkałem się z (chyba) nietypową awarią przerzutki tylej xt, wózek nagle przestał napinać łańcuch i musiałem do mety dojechać na 3x1 i do tego z łańcuchem prawie dotykającym ziemi. Czy ktoś może się spotkał z taką awarią, da radę to poprawić, lub wymienić? jedyne co udało mi się zrobić to odkręcić wewnętrzne ramie wózka, zewnętrznego nie wiem jak zdjąć, nie widzę nigdzie żadnej śruby, a chciałbym ją (przezutke) naprawić bez zdejmowania linki, bo mam nową xtr (linkę) i dość krótko ją przyciąłem. Jeśli był taki temat to przepraszam, nie mogłem znaleźć nigdzie tematu o samej sprężynie. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Artursx1 Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Zrób zdjęcie tej przerzutki dokładnie , i sprężyny . Sprężyna może już swoje przeżyła i słabo napina wózek , lub pękła na zwoju lub przy wyskoczyła z mocowania ?
manio4444 Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Napisano 25 Stycznia 2011 temat odświeżam bo nie mogę znaleźć nigdzie informacji na ten temat. Sprężyna wyskoczyła z dziurki, nie od wózka tylko od drugiej strony. Założyłem ją ponownie, tyle że była już nieco pokrzywiona, no i kilka dni temu znowu spada, to było do przewidzenia w sumie. Założyłem ją jeszcze raz, ale zrobiłem gafę, bo po przykręceniu wózka, żeby napiąć, zakręciłem go nie w tą stronę, i wyszła bokiem... W związku z tym mam pytanie: 1. Czy i gdzie da się kupić taką, sprężynę??? 2. Czy ew. pasować będzie od innej, nie wiem może jakiś zcrashowaną deorkę, czy coś podobnego bym kupił, jako dawcę...
matkell Napisano 26 Stycznia 2011 Napisano 26 Stycznia 2011 Często w sklepach mają jakieś drobne części z odzysku, może warto popytać czy mają dokładnie taką samą sprężynę
Mod Team Puklus Napisano 28 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 28 Stycznia 2011 NIe musi być dokładnie taka sama grunt zeby była mocna i pasowała ale wiem z doswiadczenia za załozyć to nie bedzie łatwo.
sibonan Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Napisz dwa słowa, czy ta przerzutka jest w miarę nowa czy już zjechana. Bo od tego zależy opłacalnośc naprawy. Wiem, że shimano oferuje częsci zamienne do przerzutek, ale niestety sklepy rowerowe ich nie oferują bo wolą sprzedać całą nową przerzutkę. Poza tym nie napisałeś o jaki typ przerzutki chodzi, a XT na dziś są 3 rodzaje w 9cio rzedowym napędzie. Shadow ma inną sprężynę napinającą wózek niż zwykła. Sróbuj zobaczyć na rysunek jak to jest zbudowane: http://www.shimano-polska.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/RD/EV-RD-M772-2707F_v1_m56577569830706603.pdf Moze jakoś Ci to pomożę.
manio4444 Napisano 1 Lutego 2011 Autor Napisano 1 Lutego 2011 przerzutka ma jakieś 2 lata, nie jest zajechana, jedynie ta sprężyna dostała;/ a konkretnie to gdzie można dostać części do przerzutek, konkretnie tą sprężynę?
polek007 Napisano 5 Lutego 2011 Napisano 5 Lutego 2011 jak jesteś zainteresowany "dawcą" to napisz na gg 11433922 oddam za grosze:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.