kuchson Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Witam, mam pytanie jak i jakie sa konsekwencje wymiany obreczy Alexrims DH19 na DM24, chodzi o kolo tylne na piascie Shimano FH-RM30? Czy jest to w ogole mozliwe? Pozdrawiam.
ukaniex Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Konsekwencje? Zwiększenie wagi tylnego koła o 140g. O ile dobrze widzę to DM24 ma 32 otwory, a DH19 ma 36 więc może być problem z zaplotem (ale nie musi, nie znam się! :-)). Możliwe? Wszystko jest możliwe... obręcz ni jest integralną częścią koła by nie móc jej wymienić.
cebul08 Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Może zaistnieć konieczność wymiany szprych na dłuższe/krótsze. Wszystko zależy od E.R.D. obręczy. Jeżeli jest takie samo w obydwu przypadkach, nie musisz tego robić i, tak jak pisał mój poprzednik i od czego powinieneś zacząć, wystarczyłoby jedynie dobrać obręcz o takiej samej liczbie otworów co Twoja piasta. Z góry założyłem, że zaplotu nie będziesz zmieniał. Pozdrawiam Ale wszedłem na ampbike i już mogę Ci powiedzieć, że szprychy nie będą pasowały. Do DM24 będziesz potrzebował dłuższych.
Schwefel Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Konsekwencje? Zwiększenie wagi tylnego koła o 140g. O ile dobrze widzę to DM24 ma 32 otwory, a DH19 ma 36 więc może być problem z zaplotem (ale nie musi, nie znam się! :-)). Możliwe? Wszystko jest możliwe... obręcz ni jest integralną częścią koła by nie móc jej wymienić. DH19 jest też pod 32 otwory. Wiem bo mam. Przy okazji wymiany obręczy będziesz musiał też wymienić szprychy na dłuższe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.