Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] roweru przed kradzieżą

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dużo jest postów na temat kradzieży roweru gdy tylko na chwilę zostawimy go przed sklepem itd. Nie wszyscy na każdą wycieczkę zabierają linki, mało kto pewnie spuszcza z oczu swój skarb :) ja staram się nigdy :P Ale są sytuacje gdy musimy wejść i kupić wodę czy cokolwiek i musimy się zdać na te kilka metrów rozłąki. Mam pewien sposób, który może opóźnić niekontrolowany odjazd naszego roweru.

Gdy podjeżdżam pod sklepik zmieniam przełożenie na najwyższe (nie wiem jak to opisać więc podam numerycznie: przód 3, tył 9) a gdy zsiadam to manetki przekręcam na max w przeciwną stronę. Gdy ktoś jeździ w spd to jeszcze lepiej, trudniej jechać w zwykłych butach.

Sposób wydaje mi się dobry, ostatnio kolega z którym jechaliśmy chciał zrobić kółko na moim, nie wiedział o zmianie przełożeń - efekt był taki że spadł łańcuch a on prawie leżał.

może nie jest to najlepsze zabezpieczenie ale w sytuacji gdy nie mamy innego.

Napisano

a sklepowa babina wydając mi reszte liczy ją i liczy i liczy,aż wkurzony mówię reszty nie trzeba.Wyskakije ze sklepu z butelką wody i bananami i widzę mój rower pakowany do bagażnika samochodu.Nie ma co oszczędzać na zabezpieczeniach.

Napisano

Sam stosuję identyczny trik, tylko że wiem że to pomoże jedynie na kilka sekund.Kiedy zostawiam rower na kilka sekund bo kupuję wodę włączam alarm który mam zainstalowany pod siodełkiem

Wystarczy lekkie dotknięcie roweru i włącza się głośny sygnał

Napisano

ja poprostu zawsze wybieram małe sklepiki gdzie caly czas widac rower przez szybe, albo w wiekszych miejscowościach markety gdzie można rower wprowadzić do środka

Napisano

Ja wchodzę do sklepu z rowerem tylko raz się czepiali wiec wyszedłem nawet jak idę na pizze to gdzieś w środku stawiam rower. A jak sprzedawca jest rowerzysta to zawsze miłą mówią gdzie mam postawic rower :( Polecam zazwyczaj nic nie mówią jedynie problem jest w takich dużych sklepach typu biedronka. A jak mam do załatwienia cos w galeri to z rowerem idę tak długo dopóty ochrona się nie będzie czepiac

ej Buchanodozol co dalej zdążyłeś wezwałeś policje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...