rawone Napisano 23 Lipca 2010 Napisano 23 Lipca 2010 Witam. Jestem nowy na forum. Otoz mam spory problem z nowo zakupiona piasta http://allegro.pl/item1150685956_piasta_tylna_deore_2010_fv_fh_m590_36_otw.html . Piasta jest przeznaczona do napędów 8 i 9 rzędowych, a moja przerzutka obsluguje max. 7 rzedowe napedy. I teraz pytanie, czy jezeli kupie kasete 9 rzedowa to da rade zredukowac ja do 7 rzedow i czy przerzutki po odpowiednim ustawieniu beda normalnie pracowac? I jeszcze jedna opcja, ale z kupnem kasety 7 rzedowej, czy beda problemy z zamontowaniem kasety na tej piascie i czy da sie wyregulowac przerzutki, jezeli nie bedzie problemow z zamontowaniem 7 rzedowej kasety?
Patryke Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Kaseta spokojnie wejdzie. Tylko będziesz musiał dać dystans na bębenek, bo 7'ki są węższe od 9'tek. Tylko teraz pytanie... Nie lepiej od razu wykorzystując okazję przejść na 9?
Artursx1 Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Kup 9ke kasetę . Przerzutka i tak będzie obejmowała 7 biegów i 2 górne albo dolne nie będą używane , potem dokupisz przerzutkę i manetkę i masz już napęd na 9 . A i kasety 9 wymagają węższego łańcucha , bo normalny na 7 może nie ogarniać biegów ostatnich i bardzo szybko niszczyć kasetę . Więc kupując 9 licz na to że musisz jeszcze dokupić łańcuch .
Patryke Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Nie wiem czy to przejdzie z manetką zindeksowaną na 7 rzędów. W 9'tce tarcze są cieńsze i w mniejszych odległościach od siebie. Skok linki podawanej do tylnej przerzutki w manetce 7, a 9 rzędowej będzie w tym wypadku inny. Według mnie bez nowej manetki się nie obejdzie.
Artursx1 Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Obejdzie się . Nie będzie działał idealnie 1-2-3-4-5-6-7 tylko możliwe że będzie miał taki przeskok 1-2-4-5-7-8 u mnie tak to działało .
Patryke Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Osobiście takie przeskoki po dwa przełożenia ostro by mnie denerwowały Ale bądź co bądź, najlepiej już od razu zacząć przesiadać się na 9. Najważniejsze, że jest już piasta - najdroższa i wymagająca dużo zachodu wymiana. Manetkę to powiedzmy jakaś używana Deorka - można czaić się na forumowej giełdzie i wyrwać za przyzwoitą cenę.
rawone Napisano 24 Lipca 2010 Autor Napisano 24 Lipca 2010 Wszystko pracuje idealnie z kaseta Shimano Deore LX CS-HG70 8 rzedowa, zostal okrojony najwyzszy bieg i reszta przeskakuje 2-3-4-5-6-7-8. Nic sie nie blokuje, zero jakichs szarpniec przy przerzucaniu, wszystko smiga bardzo plynnie. Nawet nic nie trzeba bylo regulowac na linkach, co mnie zaskoczylo bo zazwyczaj trzeba troche sie napocic zeby doprowadzic przerzutki do porzadku, ale najwazniejsze, ze wszystko jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.