Skocz do zawartości

[łańcuch] zbyt długi?

slawex17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Odkąd kilka tygodni temu zmieniłem łańcuch to mam wrażenie że jest za długi. Gdy przejadę przez jakiś korzeń lub nierówny teren to łańcuch trzaska(uderza o coś, nie wiem o co) wydaje mi się że łańcuch uderza o element przedniej przerzutki zmieniający biegi :)

zamieszczam foto, wiem że nie od tej strony, ale takie mam zdjęcie :P

http://img137.imageshack.us/img137/2988/1015519.jpg

Napisano

Są dwie metody ustalania długości łańcucha.

1. Łańcuch opleść na najmniejszej koronce korby, następnie przepleść przez przerzutkę i opleść najmniejszą koronkę kasety. Trzeba go naciągnąć tak, aby łańcuch nie ocierał o siebie, w okolicach kółka prowadzącego przerzutki (tego na górze).

2. Łańcuch opleść na największej koronce korby, następnie przepleć przez przerzutkę i opleść największą koronkę kasety. Trzeba go tak naciągnąć, aby wózek był w pozycji równoległej do podłoża.

Ja osobiście preferuję drugą metodę.

Co do uderzania. Łańcuch uderza o ramę, a konkretnie o podstawę prawego trójkąta. I tego zjawiska nie wyeliminujesz. Możesz kupić osłonkę neoprenową lub starą dętkę / oponę, owinąć ramę i przypiąć paskami samozaciskowymi, tzw. zipami.

Napisano

miki12101, łańcuch to sprawa indywidualna. Jeżeli jeździsz po mieście to nawet na tych 116 ogniwach możesz latać i będzie Ci dobrze.

Co do Twojego łańcucha to jest znośnej długości. Możesz jeździć tak, a możesz ciachnąć jeszcze z dwa.

Ja z korbą, która ma blat 44, kasetą 11-32 oraz rzutką XT SGS jeżdżę na 102 ogniwach. Mało, ale jeździ mi się bardzo dobrze. Łańcuch dużo mniej się buja. Maxymalny naciąg jaki mogę ustawić to 3x3. Dalej nie idzie - bo i po co.. :) I tak maxymalny na jaki wrzucę w czasie jazdy to 3x7, góra 3x6.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...