Skocz do zawartości

[hamulce] problem z avid elixir - pracuje jedna strona zacisków

emin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam następujący problem i nie wiem jak sobie z tym fantem poradzić.

Elixir CR - zakupiłem wraz z rowerem na rynku wtórnym - stąd brak gwarancji.

Problem polega na tym że w zacisku po naciśnięciu na klamkę pracuje tylko jedna strona (wewnętrzna). Tłok od strony zewnętrznej nie pracuje wcale. Dopiero przy użyciu pewnego oporu na tłok wewnętrzny - tłok zewnętrzny zaczyna pracować. Oczywiście jak jest wszystko luźno - pracuje jeden tłok.

Po przeczytaniu wielu postów odpowietrzyłem bardzo skutecznie cały układ. Rozłożyłem zacisk wg dokumentacji avida (przy użyciu kompresora itd) obejrzałem tłoki i uszczelki wszystko wydaje się być ok. układ ponownie zalałem i odpowietrzyłem - ale problem pozostał - prośba do fachowców o pomoc co z tym fantem począć i jak sobie z nim poradzić.

Napisano

konkret odpowiedz - dzięki. jutro postaram się rozebrać gnidę ponownie. Może masz jakiś sposób na sprawdzenie poprawności działania - piłowania bez zalewania układu - bo na to każdorazowo schodzi bez mydła ponad godzinę. Myślę jednak że jak posprawdzam i nie znajdę problemu (bez piłowania) to wyśle do specjalisty - tylko ceny hafy mnie przerażają - może jakiś inny serwis - trochę tańszy który pomoże? jak nie chcesz uprawiać krypto to na prv.

Napisano

tego nie próbowałem - nie wiedziałem że jest to potrzebne - co to i gdzie to można dostać? - a jeśli avid to jaki zamiennik na miejscu można dostać?.

Mam trochę judy butter (rockshox) może tym można?

Napisano

Harfa Ci tego nie naprawi - oni nie mają sposobu na nieruchome tłoczki. Po prostu rozbiorą zacisk, nasmarują i stwierdzą, że dalej źle działa, ponieważ hamulec jest wadliwy. Ewentualnie zaproponują jeszcze wymianę tłoczków i uszczelek na nowe, co w żaden sposób nie poprawi działania.

Napisano

tego nie próbowałem - nie wiedziałem że jest to potrzebne - co to i gdzie to można dostać? - a jeśli avid to jaki zamiennik na miejscu można dostać?.

Mam trochę judy butter (rockshox) może tym można?

NIE NIE NIE aboslutnie zadnego smaru tego typu!! To jest pasta do tłoczków hamulcowych, którą kupujesz w sklepie auto moto. Smaruje się nią tłoczek przed włożeniem do zacisku. W sklepie będą wiedzieć o co chodzi :) Ja uzwam takiej w niebieskiej tubce i jest ok. Zdjęcia sa na stronie u mnie (podobno dzisiaj wieczorem ma działać) Koszt to ok 7 PLN i jeżeli to nie pomoże to pozostaje Ci serwis i sprawdzenie co jest grane. Andrew Ci pomoże :D

Bardzo pozytywne opinie zbiera pasta ATE (producent hamulców) z tym, że niestety nie wiem gdzie ja dostać w wAw :D 

Napisano

Rozebrałem gada jeszcze raz, wyjąłem uszczelki od tłoków, przeczyściłem, posmarowałem pastą którą polecał przedmówca, zalałem i ruszyło, działa jak nówka. Dzięki za pomoc prv.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...