Skocz do zawartości

[hamulce] wybór nowych hamulców

Silver400

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem nowych hamulców. Lubię szybko jeździć (głównie nocne zjazdy w mieście) obecnie poruszam się Krossem Heksagonem V4 z wymienionym napędem na grupę deore, amortyzator seryjny xcm 100mm, hamulce seryjne V-ki z lepszymi klockami. Waże 60kg i momentami moje v-ki nie dają rady, zastanawiam się nad wymianą na Avidy BB5 tarcza przód 185 tył 160. Co myślicie o czymś takim? Czy ma to sens? Na zakup samych hamulców moge przeznaczyć do 550zł, nie mam nic przeciwko używanym.

Napisano

Jeszcze Avidy Juicy 5, ale do XCM-a nie zakładałbym wiekszej tarczy niż 160 mm. Do wymiany mogą być też piasty i szprychy(piasty mogą nie mieć mocowania)

Napisano

Skoro poruszasz się po mieście to moim zdaniem szkoda kasy na tarczówki.

Zainwestuj w V-ki Avid SD 7 albo SD 5.

Po za tym pewnie w swoim rowerze nie masz piast pod tarcze, więc i wymiana kół by Cie czekała.

Napisano

Nie wiem czy jest sens zakładania tarczówek do tego amortyzatora. Brat miał go (nówka, ze 2-3 lata temu), na założył Juicy 7 i po jakimś czasie luzy na goleniach się zrobiły. Załóż SD7 lub SD5 jak pisze wojtekkrakow a będziesz zadowolony. Do tego klamki FR5 i gitara :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...