Skocz do zawartości

[Napęd] Jaki napęd do 280zł

kyloziom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chce w niedługo wymienić prawie cały napęd: kaseta(8), przżutka tylnia, łańcuch i manetki. Mój budżet to ok 280zł. Co proponujecie? Co wybrać czy SRAM czy SHIMANO?

Napisano

Chcesz przejść na 8sp czy teraz masz 8sp i chcesz przejść na 9sp.

W tej cenie bardziej skłaniałbym się ku SHI.

Podaj linka do twojego roweru.

Jaką tam masz korbę :?

Pozdrawiam

Ubotek ;)

Napisano

Mój rower

Część rzeczy jest zmieniona(stery Acent nc-11) i zamontowany widelec

Korbe ma póki co jakąś HI-tech. Ale za max 2tyg bedę zmieniał na truvativ X-flow(to bedzię 1 wymieniane) a dopiero pózniej cały napęd

Napisano

Jeśli masz wolnobieg to by założyć kasetę musisz zmienić koło.

Jeżeli kupisz tą korbę to nie będzie możliwości zmiany na 9sp, ale w tej cenie chyba nie ma sensu zmieniać na 9sp, tylko dla szpanu.

Pozdro

Ubotek :icon_mrgreen:

Napisano

Musisz wybrac ile biegów chcesz, bo ta korba co podałeś nie obsługuje 9sp.

Ja pozostałbym przy 8sp przy tych pieniądzach. :icon_mrgreen:

Napisano

Dokładnie tak. W takich pieniądzach tylko 8. Kaseta tak jak wyżej koledzy piszą hg40, ew. hg50. Łańcuch proponuję KMC z51 (25 złotych) - zamiast wippermana za 50 będziesz miał dwa takie łańcuchy - również są sprawdzone i o wiele tańsze. Manetki i przerzutka wg uznania. Zestaw podany przez kolegę kubek20 jest chyba ok, przy czym ze srama jeżdżę tylko na X9 i X0, ale SRAM jeśli chodzi o przerzutkownię jest chyba w każdej grupie ok :icon_lol:

Natomiast jeżeli chciałbyś zostać przy shimano, to manetki alivio za 89 pln i przerzutka slx za 125 pln i bedzie pan zadowolony :icon_question:

Napisano

A z jakimi zebatkami bedzie dobra kaseta. Np 11-28? Lubie sobie troche poszaleć :rolleyes:

Im mniej zębów, tym mniejsza kadencja. W zależności od profilu terenu: górzysty 34, płaski 28. Uniwersalne 32 i 30.

Napisano

Która kaseta będzie lepsza: Sram PG-830 8sp czy Shimano CS-HG-40 8

A może jakaś inna?

Z tych 2 to tylko Shimano... Miałem takiego SRAM-a i przy ruszaniu rozerwałem tylną 5 zębatkę na pół - bardzo słaba kaseta ;) Na Alivio przejeździłem ok. 2000km po czym była do wywalenia... Bierz Alivio ;)

Napisano

Z tych 2 to tylko Shimano... Miałem takiego SRAM-a i przy ruszaniu rozerwałem tylną 5 zębatkę na pół - bardzo słaba kaseta ;) Na Alivio przejeździłem ok. 2000km po czym była do wywalenia... Bierz Alivio ;)

Ciekawe, mam Sram PG-830, kaseta ma obecnie przebieg ~2900km, do 5k km myśle że spokojnie dojdzie, jednak patrząc na opinie w sieci oraz tutaj na forum i to co udało mi się zauważyc do trwałych kaset nie należy, więc skłaniałbym się do Shimano ale HG-50.

Napisano

A co do korby. Proponuję Ci jednak, żebyś wziął Truvativ Iso-Flow. Kosztuje jakieś 30zł więcej, a można już zdejmować koronki i w przyszłości wymieniać. A może jednak stare, poczciwe i sprawdzone Alivio M410?

Napisano

skłaniałbym się do Shimano ale HG-50.

HG50~HG40. Jeździłem na obydwu w takich samych warunkach i nie różnią się one wytrzymałością. A przynajmniej nie na tyle, aby to było zauważalne. W ogóle nie wiem czy one się czymkolwiek oprócz nazwy różnią. Niby hg550 powinna być twardsza, ale ja nie czułem żadnej różnicy, ani nie doświadczyłem na dłuższą metę :rolleyes:

Napisano

HG50~HG40. Jeździłem na obydwu w takich samych warunkach i nie różnią się one wytrzymałością. A przynajmniej nie na tyle, aby to było zauważalne. W ogóle nie wiem czy one się czymkolwiek oprócz nazwy różnią. Niby hg550 powinna być twardsza, ale ja nie czułem żadnej różnicy, ani nie doświadczyłem na dłuższą metę :rolleyes:

A jakie przebiegi uzyskałes i na ilu łańcuchach?

Napisano

A jakie przebiegi uzyskałes i na ilu łańcuchach?

Przebiegi porównywalne, na dwóch łańcuchach (jeden nowy, drugi nowy i do kosza razem z kasetą).

Mam porównanie do SLX. Tutaj już widzę różnicę, dlatego piszę, że między hg40 a hg50 praktycznej różnicy nie ma :rolleyes: Jak ktoś chce zadbać o spokój duszy, to niech dopłaci te kilka złotych do hg50, ale mnie osobiście byłoby obojętne czy to jest hg40 czy hg50

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...