Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] tarcza-reklamacja

garbusik88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż, zakupiłem ok.2 tyg temu tarcze 203 w sklepie, przez ten czas wszystko było okej, jednak dziś jadąc i hamując hamulcem jak zawsze, przy mocniejszym naciśnięciu tarcza pod wpływem hamowania momentalnie się wygięła do tego stopnia iż nie mogłem jechać, wyprostowałem ją trochę, aby

dojechać do domu. I tu moje pytanie , czy taka tarcza podlega reklamacji ? jeśli tak to na jakich warunkach ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak poodbny przypadek. Znam jedną osobę, której została uznana reklamacja tarczy i to jest wyjątek potwierdzający regułę. Pomimo wszystko ja bym próbował rozmawiać ze sklepem.

Napisano

Jejku, trzeba iść i ich pocisnąć, jeśli tarcza się sama skrzywiła, co jest dość dziwne.

Powiedz, że napiszesz o tym w internecie, jak nie wymienią..

Jak się nie uda, to najwyżej. Trzeba próbować.

Napisano

tarcza zamontowana była poprawnie, co potwierdzili w sklepie. Dziś ją oddałem za jakiś czas przekonamy się czy coś z tego będzie.

Zdziwiłem się, że tarcza wygięła się i to na tyle mocno przez normalne hamowanie i to na CHODNIKU.

Zrobił się z niej "wachlarz" normalnie heh

Sklep nie jesteście ale jak kolega napisał może komuś się coś podobnego przytrafiło i próbował to reklamować ; )

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Co do tematu, miałem identyczny problem z dartmoorowską tarczą po pierwszym hamowaniu. W sklepie stwierdzono że gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, bo wg. nich te są zawsze z winy użytkownika(rowerowy.com). Z taką argumentacją nie pogadasz, a dla tych 100zł nie warto sobie psuć nerwów.

Napisano

Mój problem także związany jest z tarczą dartmoora , ale zdziwiło mnie to gdyż mam hamulce Hayesa MX3 mechaniczne ; ] i tak tarcza wygiąć, ale cóż.

W sklepie powiedzieli, że wyślą ją i się zobaczy, sprzedawca twierdził, iż powinni uznać, ale to się przekonamy za jakiś czas ; )

A na tarcze za porządną gotówkę nie mam kasy niestety...

Napisano

Tarcze, które tak się poddają to modele zbyt mocno wylajtowane i w tym tkwi cała tajemnica. Ludzie dają się ponieść fantazji żeby wszystko było jak najlżejsze nie zdając sobie sprawy z konsekwencji jakie są z tym związane. Chcesz mieć ultralekką tarczę to miej świadomość tego, że może się zwichrować.

Uważam, że kupno hope'a za 200 zeta to jest fanaberia po prostu. Przerobiłem w zyciu sporo różnych tarcz (wszystkie zwykłe, nie pływające) i do głowy mi nie przyszło żeby kupić coś w tej cenie. Nie warto. Będzie gleba, tarcza się pognie i co 200 zeta w plecy?

Z tanich tarcz dobre są accent freezer.

Napisano

Posprzątałem i nie zamierzam robić tego drugi raz. Proszę pisać na temat i darować sobie osobiste wycieczki. Rozumiem, że słońce grzeje w głowy, ale - bez przesady, pomysły niektórych są porażające (vel. BorisDime)

Napisano

Mój problem także związany jest z tarczą dartmoora , ale zdziwiło mnie to gdyż mam hamulce Hayesa MX3 mechaniczne ; ] i tak tarcza wygiąć, ale cóż.

W sklepie powiedzieli, że wyślą ją i się zobaczy, sprzedawca twierdził, iż powinni uznać, ale to się przekonamy za jakiś czas ; )

A na tarcze za porządną gotówkę nie mam kasy niestety...

Też byłem ciężko zdziwiony że LX'y przy pierwszym hamowaniu były w stanie tak załatwić tarczę(również powyginała się tak że zablokowała koło), ale tak jak pisze enduroriderPL, te dartmoory są przesadnie "wylajtowane". Tylko jak na to nie spojrzeć, to z jakiej racji oni wogóle dopuścili je do produkcji/sprzedaży, skoro to jednorazówki.

Trzymam kciuki cobyś miał więcej szczęścia w reklamacji tego dziadostwa :wallbash:

Daj znać czy sklep przyjął gwarancję czy nie.

Uważam, że kupno hope'a za 200 zeta to jest fanaberia po prostu. Przerobiłem w zyciu sporo różnych tarcz (wszystkie zwykłe, nie pływające) i do głowy mi nie przyszło żeby kupić coś w tej cenie. Nie warto. Będzie gleba, tarcza się pognie i co 200 zeta w plecy?

Nie zgodzę się, z mojego doświadczenia wyszło że jakbym od razu kupił hope'a to byłbym do przodu na całym interesie. Najpierw załatwiłem 3 różne tarcze, pierwsze dwie nie wytrzymały temperatury i się z lekka pofalowały(noname ~50zł, shimano ~70zł), przy czym shimanowska od nowości sprawiała wrażenie wysmarowanej olejem pomimo odtłuszczania i innych szamańskich zabiegów. Później dartmoor który wyszedł jakoś 80zł. A hope'a z minimalnym przebiegiem trafiłem na allegro za 150zł i od kilku tys km nie mam wreszcie problemów z tarczami, więc wszem i wobec będę polecał takie rozwiązanie.

A upaść tak niefortunnie żeby załatwić tarczę to też trzeba mieć pecha, więc nie ma co demonizować.

Posprzątałem i nie zamierzam robić tego drugi raz. Proszę pisać na temat i darować sobie osobiste wycieczki. Rozumiem, że słońce grzeje w głowy, ale - bez przesady, pomysły niektórych są porażające (vel. BorisDime)

Ale o co chodzi? O to żeby napisać odpowiednie opinie sklepom i produktowi gdzie się da? Czy o to że lepiej zainwestować w hope'a? To jest takie porażające że wywaliłeś 2/3 mojego posta? :thumbsup:

W przypadku tarczy darta to nie sprzedawca, lecz dystrybutor decyduje o uznaniu lub odrzuceniu gwaracji.

Napisano

Nie zgodzę się, z mojego doświadczenia wyszło że jakbym od razu kupił hope'a to byłbym do przodu na całym interesie. Najpierw załatwiłem 3 różne tarcze, pierwsze dwie nie wytrzymały temperatury i się z lekka pofalowały(noname ~50zł, shimano ~70zł), przy czym shimanowska od nowości sprawiała wrażenie wysmarowanej olejem pomimo odtłuszczania i innych szamańskich zabiegów. Później dartmoor który wyszedł jakoś 80zł. A hope'a z minimalnym przebiegiem trafiłem na allegro za 150zł i od kilku tys km nie mam wreszcie problemów z tarczami, więc wszem i wobec będę polecał takie rozwiązanie.

A upaść tak niefortunnie żeby załatwić tarczę to też trzeba mieć pecha, więc nie ma co demonizować.

Grimeca, Shimano, Nusiu, Avid, Accent Freezer żadna z tych tarcz nie poległa po całości w sposób uniemożliwający dalszą jazdę. Moim zdaniem podstawa to dobór średnicy tarczy do stylu jazdy. Jeżeli ktoś lubi dać w palnik a bierze w góry 160m to sory, ale sam się prosi o kłopoty - tarcze o tak małej średnicy można załatwić naprawde szybko. Dużo lepiej jest odżałować na 185mm. Ja mam w fullu 2x203mm i zero problemów z tarczami.

Pływające tarcze nie działają na moją wyobraźnie. Po pierwsze są zdecydowanie za drogie w stosunku do tego co oferują. Po drugie jest to kolejne miejsce gdzie mogą powstać luzy. Po trzecie uszkodzenie tarczy w czasie jazdy w górach wcale nie jest wyjątkową sytuacją.

Zdaniem podsumowania: gdybym miał możliwość potestować hope'a to z przyjemnością bym to zrobił, ale wywalić samodzielnie 200 zeta za tarcze nie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Powróciłem z wakacji.

I pragnę powiedzieć, że opłaca się reklamować nawet tarcze , w moim przypadku otrzymałem za tamtą tarcze, aktualna tarcze Accent Blade Specjal edition Tytanium. ;]

Napisano

Jak dla mnie kwestia oczywista - tylko czasem trzeba sprzedawcę/gwaranta nieco przycisnąć. Jeśli tarcza poddaje się w taki sposób (i nie jest brązowo-fioletowego koloru...) to jest to wada materiałowa. Od siebie polecam tarcze grimeci 200mm i hayes 160mm. Nie lekkie, ale bezproblemowe. Hayes MAG upuszcza płynu bo się w układzie nie mieści a na tarczy wrażenia takie hamowanie nie robi ;]

Napisano

Szkoda ze nie zrobiles zdjec tarczy. Jest podobny temat na LB i prawdopodobnie winnym sytuacji jest scieranie tarczy zbyt blisko osi bo widzialem juz kilka dartmoorow/ashimy i kazdy hampel inaczej pracuje na tej tarczy. Jedne klocki trą wyzej, inne nisko prawie po samym pałąku.

Napisano

Szkoda ze nie zrobiles zdjec tarczy. Jest podobny temat na LB i prawdopodobnie winnym sytuacji jest scieranie tarczy zbyt blisko osi bo widzialem juz kilka dartmoorow/ashimy i kazdy hampel inaczej pracuje na tej tarczy. Jedne klocki trą wyzej, inne nisko prawie po samym pałąku.

Winnym jest zbyt odelżona tarcza. Różnice w wykorzystaniu powierzchni roboczej są nieduże i z moich obserwacji wynika że to jest kilka minietrów. Bardziej stawiałbym na moc hamulca jako takiego czyli wylajtowana tarcza+mocny hampel = przekos :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...