Skocz do zawartości

[wolnobieg]czy na biegi

kubzys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie wiem czy zrozumiecie, ale czy jak założę taki wolnobieg:

http://allegro.pl/item1097722897_wolnobieg_8_rzedowy_13_28_zebow_nowy.html

to będzie tak że mam manetkę na 8 biegów i jak wezmę na 7 to jest na 7 a nie tak jakoś że na co wejdzie to na tym będzie. pytam się dlatego bo w rowerze mam teraz wolnobieg na 6 i założyłem manetki na 6 ze starego roweru bo w tym rowerze było coś takiego że były tylko kreski narysowane a nie biegi. i jak chciałem żeby mi wyregulowali to facet powiedział że to nie jest do tego przystosowane że musi być specjalne. więc się pytam czy jak złożę wolnobieg to będą biegi normalnie?

• Mod Team
Napisano

Strasznie mętnie tłumaczysz ale myślę że to o to chodzi:

kaseta/wolnobieg i manetki to komplet. 7-rzędowa (8, 9....) to i manetka na 7 biegów (8, 9....). Kiedyś w epoce węgla (chociaż może jeszcze takie zakładają) były takie manetki jak opisujesz, przesuwało się dźwignie nie o stały indeks ale stopniowo aż łańcuch nie przeskoczył wyżej/niżej.

Napisano

Tak, jak założysz ten wolnobieg z 8-rzędową manetką, to jak wrzucisz 7 na manetce to będzie 7 na wolnobiegu i analogicznie z wszystkimi biegami zakresu :P

Oczywiście, tak będzie, jeśli najpierw to ładnie wyregulujesz :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...