Skocz do zawartości

[korba] po wymianie blaty zbyt blisko ramy

mapiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Po wymianie korby okazało się ze blaty są za blisko ramy (powód uwidoczniłem na fotce) i m.in. przerzutka przednia po wrzuceniu najmniejszą koronkę ociera o oponę. Czy muszę wymienić suport na taki z dłuższą osią czy może jest inny sposób na dostosowanie nowej korby do reszty komponentów?

69kSL.jpg

Pozdrawiam

MaciejP

Napisano

Może by tak wrzucić dwie podkładki dystansowe od strony napędu na suport i problem powinien być rozwiązany.

tylko gdzie ja dostane takie podkładki?

Napisano

Obawiam się, że podkładki spowodują, że korba nie będzie dobrze siedzieć na ośce - będzie się ruszać, co może (ale nie musi) powodować pewien dyskomfort podczas jazdy, prawie na pewno doprowadzi do wyrobienia się osi i wcześniejszej wymiany. Możliwe też, że śruda mocująca ramię korby będzie się odkręcać. No chyba, że Ukaniex miał na myśli jakiś rewolucyjny system podkładek do korby, ale ja o takim nie słyszałem :icon_wink:

Jak dla mnie to tylko wymiana suportu na dłuższy, tzn oś dłuższa, nie sam pakiet :D

Napisano

Może by tak wrzucić dwie podkładki dystansowe od strony napędu na suport i problem powinien być rozwiązany.

To chyba zart?

Podkładki jeżeli miałby zintegrowaną oś suportu, w tym przypadku musi kupić dłuższy suport do swojej nowej korby - podaj jaką teraz masz. Nie ma innego sposobu na dopasowanie korby, bez zmiany suportu.

Napisano

w tym przypadku musi kupić dłuższy suport do swojej nowej korby - podaj jaką teraz masz

wymieniłem FC-M410 na FC-M361

a jaką wybrać długość osi bez uprzedniego rozkręcenia starego suportu?

KUKyel.jpg

Napisano

Czyli wymieniłeś samą korbę, a suport zostawiłeś stary? Do FC-M410 potrzebny jest chyba 113mm, a do FC-M361 chyba 123mm (ale dobrze by było gdyby ktoś jeszcze to potwierdził), więc nie masz co się dziwić, że masz problemy.  

Napisano

Czyli wymieniłeś samą korbę, a suport zostawiłeś stary? Do FC-M410 potrzebny jest chyba 113mm, a do FC-M361 chyba 123mm (ale dobrze by było gdyby ktoś jeszcze to potwierdził), więc nie masz co się dziwić, że masz problemy.  

znalazłem

5KOSE.png

Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...