Vexil Napisano 13 Czerwca 2010 Napisano 13 Czerwca 2010 Witam.. Zastanawiam się nad kupnem tej przerzutki. A teraz do sedna, czy to jest jakiś porządny sprzęt? Czy jak się tam dostanie trochę piasku no nadal będzie cacy ? I czy jest sens montować wolnobieg z 8 przekładniami? Na asfalcie czasem brakuje mi tej cięższej zębatki, choć generalnie jeżdżę w terenie. Pozdrawiam
Kamill Napisano 13 Czerwca 2010 Napisano 13 Czerwca 2010 Zależy jak jeździsz. Jeśli spokojnie, będzie działać. Jeśli będzie trochę jazdy w terenie, warto rozważyć chociażby Alivio. Co do wolnobiegu, możliwe że 8 się nie zmieści. Najlepiej by było pomyśleć o przejściu na kasetę, co niestety wiąże się z wymianą piasty i ew. szprych.
Vexil Napisano 13 Czerwca 2010 Autor Napisano 13 Czerwca 2010 Na kasetę nie mam właśnie kasy... A jest jakaś przerzutka w tej cenie żeby dało się polatać w terenie bez żadnych przykrych incydentów? Obecnie mam coś takiegoi jeżdżę już trzeci sezon i po za tym, że wkręciła mi się 2 razy w szprychy nic przykrego się nie stało, myślę, że to kwestia wyregulowania...
Kamill Napisano 13 Czerwca 2010 Napisano 13 Czerwca 2010 Altus to niska grupa, ale bez przesady, nie powinno być żadnych 'przykrych incydentów'. Chodzi o pracę przerzutki, szybkość zmiany przełożeń, napięcie łańcucha i samą wytrzymałość przerzutki. Altus będzie ciut lepszy od Tourneya. Rzeczywiście, wkręcenia w szprychy można uniknąć przez odpowiednie wkręcenie śrubki L.
Classified Napisano 13 Czerwca 2010 Napisano 13 Czerwca 2010 Shimano Tourney to już naprawdę niska półka. Co prawda da radę pojeździć, ale łapie luzy i szybko się zużywa poza tym -nieprecyzyjna, duża, cięzka, itp itd... Ma jedną zaletę - jest tania jak barszcz, kolega który złożył sobie dodatkowy rower to tak zwanego podróżowania przez błoto i słotę, zabiera ze sobą zapasowego Tourneya W każdym bądź razie - Ten Altus jest spoko, to podstawowa przerzutka do normalnej, turystycznej jazdy.
Royalonzo21 Napisano 13 Czerwca 2010 Napisano 13 Czerwca 2010 Kiedyś miałem Acere. I dawała rade nawet w lesie i w trudnych warunkach. No nie jest na pewno tak wyśmienita jak XT którego mam obecnie. Tak więc altusa/acere można śmiało brać.
cypherrain Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Trochę odświeżam temat, właśnie kupiłem tę przerzutkę, bo zakupiony wraz z rowerem sprzęcik Tourney (TX50) się skrzywił i przestał działać. Przyznam się, że nie zastanawiałem się nad kupnem, podstawił mi sprzedawca, powiedział, że klasa wyżej niż Tourney więc wziąłem... a cena też nie jakaś wielka... (40 zł) Jeżdżę tym rowerem po mieście codziennie ok. 15-20 km, mam więc nadzieję, że Altus się sprawdzi. A nie kosztuje znowu aż tyle, by nie zmienić go np. po 2 latach... Tourney wytrzymał ok 8 miesięcy codziennej jazdy (razem... 2400-2600 km?). Ale za 20 złotowy sprzęt trzeba się z tym liczyć. A na zimę następnym razem kupię Tourneya albo zrobię sobie single speeda.
Deoksyryboza Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 A może lepiej poszukać używanych przerzutek i ewentualnie dołożyć troszeczkę? Za 40-50 zł można mieć spokojnie używaną Alivio/Deore, a te ze starszych roczników są trwałe i na pewno lepsze niż Tourney, czy Altus.
cypherrain Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Myślę, że mam za małą wiedzę, za mało czasu itd. by kupić coś używanego i porządnego. Ale dzięki za radę - na przyszłość może.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.