gorek321 Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 Od kilku tygodni jestem posiadaczek amortyzatora Sr Suntour Epicon LOD 2010 ( http://allegro.pl/item1009220345_amortyzator_sr_suntour_epicon_lo_czarny_gratis.html ). Razem ze mną, ten sam model zakupił mój kolega, sprawa dotyczy obydwu amortyzatorów, po napompowaniu powietrza po pewnym nie długim czasie ( max 2 dni, głównie podczas jazdy ) powietrze ucieka - uginacz staje się coraz miękciejszy bardziej miękki - zaczyna dobijać. Czy jest to kwestia jakieś drobnej usterki czy potrzebna będzie wizyta na gwarancji ?
Timon92 Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 Zapewne trzeba wymienić któryś z oringów, a najlepiej wszystkie. Jeśli masz choć trochę zdolności manualnych to wyciągnij zawartość komory powietrznej (nie zapomnij najpierw spuścić powietrza), ściągnij oringi, idź do sklepu i poproś o takie same. Na stronie Suntoura są Tech Manuale.
Mod Team michuuu Napisano 23 Maja 2010 Mod Team Napisano 23 Maja 2010 Gwarancja nie obowiązuje? Przecież w cenie zakupu są również koszty gwarancji - korzystaj z tego. Jak zdupczy się coś poważnego to możesz usłyszeć zarzut o nieautoryzowanej naprawie.
Timon92 Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 Gwarancja obowiązuje ale koszty wysyłki i stracony czas nie są warte wysyłania go. Wymiana oringów jest tak prostą naprawą, że nie ma tam co zepsuć i jest niewykrywalna.
P3NNY Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 Panowie czy jest możliwość np do wersji LOD dodać manetkę rock shox i będzie blokada z kierownicy?Czy ten system nie ma możliwości instalacji linki?
moojmisiu Napisano 24 Maja 2010 Napisano 24 Maja 2010 Zobacz film "Air leaking problems - How to solve air leaking problems" na stronie http://www.srsuntour-tuning-base.com/index.php?screen=ho.home&postingID=108 - może wystarczy wymiana oleju.
gorek321 Napisano 24 Maja 2010 Autor Napisano 24 Maja 2010 Zapoznałem sie z waszymi poradami oraz filmem, mam pare pytań co do tego: 1. Jakim cudem w nowym amortyzatorze puszczają jużuszczelki ? Czy jest to powszechne zjawisko ? 2. Czy dobrym pomysłem jest abym na razie spróbował dokręcić top cap a dopiero gdy to nie pomoże kombinować dalej ? 3. Czy oringi które miałbym wymienić to na top capie czy jakieś inne ?
kulikk95 Napisano 24 Maja 2010 Napisano 24 Maja 2010 Ja tam bym nie ryzykowal ,Na Twoim miejscu bym oddał go na gwarancje poniewaz ja masz i kozystaj z tego ! ; ) |pozatym masz z kumplem pechowy egzemplaz ;D)
gorek321 Napisano 24 Maja 2010 Autor Napisano 24 Maja 2010 Ale jak mam miesiąc czekać i miesiąc treningów w środku sezonów zaprzestać to wole pokombinować.
blair7 Napisano 24 Maja 2010 Napisano 24 Maja 2010 Serwis epicona jest prosty jak budowa cepa, zwlaszcza ze na stronie producenta masz szczegolowe rysunki wszystkich elementow z jakich sklada sie amor oraz filmy instruktażowe, wraz z opisem potrzebnych narzedzi i momentow dokrecania. Sam rozbieralm wiele razy rozne powietrzniaki suntour'a, czy marcoka (bo to jeden grzyb w wiekszosci przypadkow)
Mod Team durnykot Napisano 24 Maja 2010 Mod Team Napisano 24 Maja 2010 Zapoznałem sie z waszymi poradami oraz filmem, mam pare pytań co do tego: 1. Jakim cudem w nowym amortyzatorze puszczają jużuszczelki ? Czy jest to powszechne zjawisko ? 2. Czy dobrym pomysłem jest abym na razie spróbował dokręcić top cap a dopiero gdy to nie pomoże kombinować dalej ? 3. Czy oringi które miałbym wymienić to na top capie czy jakieś inne ? 1- czasami się zdarza ,że producent "zapomni" wlać odpowiedniej ilości oleju do komory. W Epiconie olej pełni rolę uszczelnienia komory powietrznej- jego brak powoduje brak szczelności 2-od czegoś należy zacząć- dodatkowo sprawdź ,czy sam zaworek Schradera jest prawidłowo dokręcony. 3- na Top Capie jest jeden oring, drugi jest na tłoczku w komorze. Ale jakoś wątpię,żebyś musiał wymieniać. Mój dwuletni Epicon ,mimo cieżkiego żywota trzyma ciśnienie na oryginalnych oringach.
Rafal3k Napisano 25 Maja 2010 Napisano 25 Maja 2010 Tez mam Epicona LOD 2010 i miałem dokładnie to samo. Od nowości po ok 15km uciekała połowa ciśnienia. Wysłałem dwa tygodnie temu do serwisu na ich koszt (kupowałem w Centrumrowerowe.pl). Tydzień temu dostałem maila, że jest już naprawiony, ale jeszcze na niego czekam. Sądząc po okresie w którym kupiliśmy swoje widelce to pewnie jakaś wadliwa seria.
P3NNY Napisano 25 Maja 2010 Napisano 25 Maja 2010 hmmm straszna kicha bo się przymierzam do zakupu epicona ale znając moje szczęście to bankowo trafię trefny model...
gorek321 Napisano 28 Maja 2010 Autor Napisano 28 Maja 2010 Zgodnie z waszymi radami odkręciłęm korek i dolałem oleju - amortyzator ani nie dobija a powietrze nie schodzi. Wydaje mi się, że przy częstym regulowaniu spuszczaniem i pompowaniem olej ucieka przez zaworek a później nie ma sie czym uszczelnić amortyzator.
Mod Team durnykot Napisano 28 Maja 2010 Mod Team Napisano 28 Maja 2010 Nie wydaje mi się. Przez dwa lata użytkowania Epicona ani grama oleju w pompce. Myślę,że producent "zapomniał" wlać oleju. Zresztą w przypływie fantazji wlałem kiedyś 5 ml oleju do pomki i pompując amorek jednoczesnie wpuszczałem olej do komory. I wszystko ładnie działa do dziś.
dondavid Napisano 25 Sierpnia 2010 Napisano 25 Sierpnia 2010 Zobacz film "Air leaking problems - How to solve air leaking problems" na stronie http://www.srsuntour-tuning-base.com/index.php?screen=ho.home&postingID=108 - może wystarczy wymiana oleju. A ja znów mam pytanie do was na stronce srsuntour tuning base pokazanie jest jak na poszczególnych filmikach związanych z serwisowaniem amorków itp. facet smaruje czymś uszczelki. Czy ktos wie co to takiego??
Mod Team durnykot Napisano 26 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 26 Sierpnia 2010 To tajemnica Suntoura. A w praktyce wystarcza smar do amorków lub coś na kształt smaru ŁT
moojmisiu Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 To prawdopodobnie biały smar litowy albo wazelina techniczna.
dondavid Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 Dzięki koledzy za odpowiedzi. Sadząc po kolorze to raczej przypomina wazeline techniczną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.