Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Sr Suntour Epicon LOD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od kilku tygodni jestem posiadaczek amortyzatora Sr Suntour Epicon LOD 2010 ( http://allegro.pl/item1009220345_amortyzator_sr_suntour_epicon_lo_czarny_gratis.html ). Razem ze mną, ten sam model zakupił mój kolega, sprawa dotyczy obydwu amortyzatorów, po napompowaniu powietrza po pewnym nie długim czasie ( max 2 dni, głównie podczas jazdy ) powietrze ucieka - uginacz staje się coraz miękciejszy bardziej miękki - zaczyna dobijać. Czy jest to kwestia jakieś drobnej usterki czy potrzebna będzie wizyta na gwarancji ?

Napisano

Zapewne trzeba wymienić któryś z oringów, a najlepiej wszystkie. Jeśli masz choć trochę zdolności manualnych to wyciągnij zawartość komory powietrznej (nie zapomnij najpierw spuścić powietrza), ściągnij oringi, idź do sklepu i poproś o takie same. Na stronie Suntoura są Tech Manuale.

• Mod Team
Napisano

Gwarancja nie obowiązuje? Przecież w cenie zakupu są również koszty gwarancji - korzystaj z tego. Jak zdupczy się coś poważnego to możesz usłyszeć zarzut o nieautoryzowanej naprawie.

Napisano

Gwarancja obowiązuje ale koszty wysyłki i stracony czas nie są warte wysyłania go. Wymiana oringów jest tak prostą naprawą, że nie ma tam co zepsuć i jest niewykrywalna.

Napisano

Panowie czy jest możliwość np do wersji LOD dodać manetkę rock shox i będzie blokada z kierownicy?Czy ten system nie ma możliwości instalacji linki?

Napisano

Zapoznałem sie z waszymi poradami oraz filmem, mam pare pytań co do tego:

1. Jakim cudem w nowym amortyzatorze puszczają jużuszczelki ? Czy jest to powszechne zjawisko ?

2. Czy dobrym pomysłem jest abym na razie spróbował dokręcić top cap a dopiero gdy to nie pomoże kombinować dalej ?

3. Czy oringi które miałbym wymienić to na top capie czy jakieś inne ?

Napisano

Ja tam bym nie ryzykowal ,Na Twoim miejscu bym oddał go na gwarancje poniewaz ja masz i kozystaj z tego ! ; ) |pozatym masz z kumplem pechowy egzemplaz ;D)

Napisano

Serwis epicona jest prosty jak budowa cepa, zwlaszcza ze na stronie producenta masz szczegolowe rysunki wszystkich elementow z jakich sklada sie amor oraz filmy instruktażowe, wraz z opisem potrzebnych narzedzi i momentow dokrecania. Sam rozbieralm wiele razy rozne powietrzniaki suntour'a, czy marcoka (bo to jeden grzyb w wiekszosci przypadkow)

• Mod Team
Napisano

Zapoznałem sie z waszymi poradami oraz filmem, mam pare pytań co do tego:

1. Jakim cudem w nowym amortyzatorze puszczają jużuszczelki ? Czy jest to powszechne zjawisko ?

2. Czy dobrym pomysłem jest abym na razie spróbował dokręcić top cap a dopiero gdy to nie pomoże kombinować dalej ?

3. Czy oringi które miałbym wymienić to na top capie czy jakieś inne ?

1- czasami się zdarza ,że producent "zapomni" wlać odpowiedniej ilości oleju do komory. W Epiconie olej pełni rolę uszczelnienia komory powietrznej- jego brak powoduje brak szczelności

2-od czegoś należy zacząć- dodatkowo sprawdź ,czy sam zaworek Schradera jest prawidłowo dokręcony.

3- na Top Capie jest jeden oring, drugi jest na tłoczku w komorze. Ale jakoś wątpię,żebyś musiał wymieniać. Mój dwuletni Epicon ,mimo cieżkiego żywota trzyma ciśnienie na oryginalnych oringach.

Napisano

Tez mam Epicona LOD 2010 i miałem dokładnie to samo. Od nowości po ok 15km uciekała połowa ciśnienia. Wysłałem dwa tygodnie temu do serwisu na ich koszt (kupowałem w Centrumrowerowe.pl). Tydzień temu dostałem maila, że jest już naprawiony, ale jeszcze na niego czekam. Sądząc po okresie w którym kupiliśmy swoje widelce to pewnie jakaś wadliwa seria.

Napisano

hmmm straszna kicha bo się przymierzam do zakupu epicona ale znając moje szczęście to bankowo trafię trefny model...

Napisano

Zgodnie z waszymi radami odkręciłęm korek i dolałem oleju - amortyzator ani nie dobija a powietrze nie schodzi. Wydaje mi się, że przy częstym regulowaniu spuszczaniem i pompowaniem olej ucieka przez zaworek a później nie ma sie czym uszczelnić amortyzator.

• Mod Team
Napisano

Nie wydaje mi się. Przez dwa lata użytkowania Epicona ani grama oleju w pompce. Myślę,że producent "zapomniał" wlać oleju. Zresztą w przypływie fantazji wlałem kiedyś 5 ml oleju do pomki i pompując amorek jednoczesnie wpuszczałem olej do komory. I wszystko ładnie działa do dziś.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Zobacz film "Air leaking problems - How to solve air leaking problems" na stronie http://www.srsuntour-tuning-base.com/index.php?screen=ho.home&postingID=108 - może wystarczy wymiana oleju.

A ja znów mam pytanie do was na stronce srsuntour tuning base pokazanie jest jak na poszczególnych filmikach związanych z serwisowaniem amorków itp. facet smaruje czymś uszczelki. Czy ktos wie co to takiego??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...