waleczny92 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Witam, Noszę się z zamiarem zakupu mojej pierwszej szosówki. Ma być to rower w miarę niezawodny bardziej do jazdy sportowo-rekreacyjnej, niż do ścigania się. Rzucił mi się w oczy Scott Speedster S30: http://scott.pl/product.php?id_cat=241&id_prod=1337 Myślę, że napęd 18-biegowy spokojnie wystarczy, nie muszę mieć z tyłu 10-ciu przełożeń. Czy Tiagra będzie dla mnie wystarczającą grupą i jak jest z jej niezawodnością/wytrzymałością? Jeśli ktoś posiada ten rower, to bardzo bym prosił o opinię. Jeśli jest jeszcze wg Was jakiś rower godny polecenia w tej cenie, to bardzo proszę o info. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Dornif Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Siema, Czy musisz mieć rower nowy? Scott to porządna marka, ale za tę kwotę możesz mieć w pełni karbonową ramę, osprzęt co najmniej półkę wyżej, generalnie wszystko dużo porządniejsze (nie wiem np jak z piastami scott, tj kto je dla nich robi ). Na karbonie będziesz mieć dużo więcej komfortu, do tego niskie obręcze, aluminiowe aero bardzo słabo tłumią drgania, a u nas na drodze drgań nie brakuje... Z drugiej strony, jak mówisz turystyczno-sportowy, to rozumiem, że nie robisz 15 tys km rocznie, nie katujesz się jazdą w deszczu itp. Szosa nie zużywa się w takim tempie jak mtb, więc w używanym rowerze zazwyczaj nie trzeba zmieniać na dzień dobry napędu, czasem owijkę i pancerze, czasem nawet to nie jest niezbędne. Na Twoim miejscu przemyślałbym używkę Nie szukając dużo na allegro można wpaść np na coś takiego Aukcja, bardzo dobry osprzęt, tylko rama no-name, lub np Aukcja, nieco gorszy sprzęt, ale za to markowy. Wybór należy do Ciebie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.