Skocz do zawartości

[tarczowe hydrauliczne] wymiana pancerza - problem

Enter85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Już kiedyś miałem mega problem z tymi hamulcami, gdzie dostać do nich klocki ? :confused:

Gdyby ktoś kiedyś szukał są tutaj: Klocki do Diatech Anchor

Ale nie o tym miałem pisać.

Postanowiłem wymienić amortyzator, bo mój RST Capa T4 już się rozsypał. Zakupiłem Suntora Raidona 100mm. Niestety jest on dłuższy niż poprzednik i pancerz od przedniego hamulca jest za krótki. W serwisie powiedziano mi, że oni nie mają części do Diatecha, aby zrobić nowy dłuższy pancerz. A od Shimano itd, nic nie pasuje. Chodzi o końcówki pancerza. A tych ze starego nie można ponownie wykorzystać :( Powiedzcie mi, czy faktycznie nie można wykorzystać starych końcówek i założyć ich na nowy dłuższy pancerz ? Czy ktoś z Was miał w ogóle do czynienia z hamulcem hydraulicznym Diatech Anchor ? Bo widzę, że te hamulce jeśli chodzi o serwisowanie, zakup klocków to jakaś totalna porażka.

Zatem czy da się z tym coś zrobić, czy muszę szukać nowego zestawu hamulcowego na przód ?

Pozdrawiam

ps. poglądowe foto na hamulec:

dsc01167b.jpg

dsc01166l.jpg

dsc01165s.jpg

Napisano

Ja bym nie był taki pewny czy nie będzie pasować od Shimano albo innego producenta, ale to będzie pewne dopiero jak rozbierzesz hamulec, albo jak znajdzie się ktoś kto próbował.

Napisano

Zmierzyłem suwmiarką obwód przewodu i wyszło 5,4 mm.

Czyli jeśli mam zakupić to przewód jak do Hayes / Magura Przewód 5,4 mm

oraz baryłki/ skuwki baryłka

Powiedzcie mi jeszcze, czym się zaciska baryłkę ?

Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli, że można pokombinować ale oni nie dają gwarancji, że to będzie pasować i będzie szczelne.

Tak wygląda końcówka od str zacisku:

dsc01176ey.jpg

od str klamki, to samo:

dsc01175f.jpg

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...